logo-print

Άρθρο 139 - Νόμος 5039/2023 - Στελέχωση ΔΙ.Μ.Ε.Α. - Τροποποίηση άρθρου 12 ν. 4712/2020

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Στο άρθρο 12 του ν. 4712/2020 (Α’ 146), περί στελέχωσης της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), α) στο τέλος της παρ. 1 προστίθεται νέο εδάφιο, β) στην παρ. 2α, τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο ως προς την προβλεπόμενη προθεσμία, γ) στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, στο τελευταίο εδάφιο αυξάνονται το ανώτατο χρονικό διάστημα παράτασης της απόσπασης, προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο, και το άρθρο 12 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 12

Στελέχωση της ΔΙ.Μ.Ε.Α.

1. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. στελεχώνεται με:α) μετακίνηση υπάλληλων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

β) απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μόνιμων ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α’ 224) και κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης. Η παρέκκλιση από τις διατάξεις του ν. 4440/2016 ισχύει για την πρώτη εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης. Για τη δεύτερη εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης εφαρμόζεται η παρ. 6Α του άρθρου 44 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 177 του ν. 4876/2021 (Α’ 251), το άρθρο 68 του ν. 4954/2022 (Α’ 136) και το άρθρο 18 του ν. 4821/2021 (Α’ 134) περί αποσπάσεων και μετατάξεων υπαλλήλων Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, υπαλλήλων ανεξάρτητων αρχών και υπαλλήλων του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», αντίστοιχα.

2. Η απόσπαση κατά την παρ. 1 είναι διετής και διενεργείται με κοινή απόφαση των αρμόδιων οργάνων του Υπουργείου προέλευσης και του Υπουργείου υποδοχής, αντίστοιχα. Μετά από το πέρας της διετίας, η απόσπαση των υπαλλήλων δύναται να παραταθεί μία μόνο φορά για δυο (2) ακόμη έτη, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α..

2α. Οι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σύμφωνα με την παρ. 2 στη ΔΙ.ΜΕ.Α. μπορούν να μετατάσσονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ειδικότερα, εντός προθεσμίας τουλάχιστον δύο (2) μηνών πριν από την ημερομηνία λήξης της απόσπασης, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι της ΔΙ.Μ.Ε.Α. δύνανται να υποβάλουν αίτηση μετάταξης σε αυτή σε κενές οργανικές της θέσεις, με την ίδια σχέση εργασίας, κατηγορία εκπαίδευσης, κλάδο και ειδικότητα του φορέα υποδοχής. Η μετάταξη διενεργείται με απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και, ειδικά ως προς τους υπαλλήλους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 4873/2021 (Α’ 248) και την παρ. 1 του άρθρου 177 του ν. 4876/2021. Οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο και την προσωπική διαφορά που κατέχουν, καθώς και το ίδιο ασφαλιστικό καθεστώς. Αν εκκρεμεί αίτημα μετάταξης αποσπασμένου υπαλλήλου για την οποία ο Διοικητής έχει χορηγήσει σύμφωνη γνώμη, η απόσπαση παρατείνεται μέχρι τη δημοσίευση της πράξης μετάταξης και πάντως όχι πέραν των πέντε (5) μηνών από τη λήξη της απόσπασης. Η παρούσα ισχύει από 1ης Νοεμβρίου 2022.

3. Ειδικότερα στη Διεύθυνση Διυπηρεσιακής Συνεργασίας για τον Έλεγχο της Αγοράς και την Αντιμετώπιση του Παράνομου Εμπορίου αποσπώνται με τη διαδικασία της παρ. 2 υπάλληλοι των κάτωθι υπηρεσιών:

α) Δέκα (10) υπάλληλοι ή προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ..

β) Δύο (2) στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.).

γ) Ένας (1) υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.).

4. Οι αποσπάσεις ή μετατάξεις προσωπικού ή στελεχών στη ΔΙ.Μ.Ε.Α., διενεργούνται έπειτα από πρόσκληση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ολοκληρώνονται με την έκδοση κοινής απόφασης των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου προέλευσης και του Υπουργείου υποδοχής αντίστοιχα.

5. Η κατανομή των θέσεων προσωπικού της ΔΙ.Μ.Ε.Α. ανά εργασιακή σχέση, κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα και η τοποθέτηση των υπαλλήλων της διενεργούνται, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4622/2019 (Α’ 133). Ο ελάχιστος αριθμός οργανικών θέσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατανέμονται στη ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι εβδομήντα (70).

6. Οι μηνιαίες αποδοχές των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., που αποσπώνται στη ΔΙ.Μ.Ε.Α., καταβάλλονται από τον φορέα από τον οποίο αποσπώνται.»

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

send