logo-print

Άρθρο 10 - Νόμος 5049/2023 - Διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας - Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4963/2022

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/09/2023

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το άρθρο 20 του ν. 4963/2022 (Α’ 149) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20

Διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας

1. Για την πρόσληψη του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας εφαρμόζεται σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε πίνακες κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο, και ακολούθως υποβάλλονται σε υγειονομικές εξετάσεις, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες.

2.α) Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδότηση και οι μονάδες ανά κριτήριο είναι τα οριζόμενα στο άρθρο 29 του ν. 4765/2021 (Α’ 6).

β) Επιπλέον, ο υποψήφιος για τον αστυνομικό τομέα που έχει υπηρετήσει ως οπλίτης βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ) στις Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνει δεκαπέντε (15) μονάδες, ο υποψήφιος που υπηρέτησε ως επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.) και έχει ολοκληρώσει την αρχικώς αναληφθείσα υποχρέωση λαμβάνει είκοσι πέντε (25) μονάδες, ο υποψήφιος που εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Προεδρική Φρουρά λαμβάνει πενήντα (50) μονάδες, ο υποψήφιος που εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις σε ειδικές δυνάμεις λαμβάνει εβδομήντα πέντε (75) μονάδες και ο υποψήφιος που εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως έφεδρος αξιωματικός λαμβάνει εκατό (100) μονάδες. Αν υποψήφιος έχει υπηρετήσει τουλάχιστον εννέα (9) μήνες ως ΕΠ.ΟΠ. σε ειδικές δυνάμεις, λαμβάνει και την προβλεπόμενη μοριοδότηση ως υπηρετήσας σε ειδικές δυνάμεις.

2Α. Για την πρόσληψη του προσωπικού γίνονται δεκτές οι ειδικές κατηγορίες α) πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων, β) τριτέκνων και τέκνων τριτέκνων και γ) υποψηφίων που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο ή είναι τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και κατ’ εξαίρεση, όταν τα άτομα έχουν νοητική αναπηρία ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%). Για την πλήρωση των θέσεων από τους υποψηφίους που υπάγονται στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες εφαρμόζονται τα αντίστοιχα ποσοστά της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4765/2021.

3. Η συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου εξάγεται μέχρι εκατοστού της μονάδας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων του αστυνομικού τομέα, προηγείται εκείνος που έχει τον μεγαλύτερο βαθμό στον κύριο τίτλο σπουδών και, αν αυτοί συμπίπτουν, στην εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης, σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4765/2021 ή στα λοιπά κριτήρια αν ισοβαθμούν εκ νέου, σύμφωνα με τις λοιπές περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4765/2021. Αν εξαντληθούν τα κριτήρια του δευτέρου εδαφίου, χωρίς να καταστεί δυνατός ο καθορισμός της σειράς μεταξύ εκείνων που ισοβαθμούν, η μεταξύ τους σειρά καθορίζεται με δημόσια κλήρωση από την Επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 23 του παρόντος, η οποία μπορεί να διεξάγεται και ηλεκτρονικά. Η Επιτροπή ορίζει τον ακριβή τόπο και χρόνο της κλήρωσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα, περιλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν στη δημοσιότητα της κλήρωσης. Με μέριμνα της Επιτροπής ειδοποιούνται, δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν, να παραστούν ή να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά, οι ενδιαφερόμενοι< υποψήφιοι, αυτοπροσώπως ή με αντιπρόσωπό τους που ορίζεται με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75). Η κλήρωση πραγματοποιείται ανεξαρτήτως της παρουσίας των ενδιαφερομένων ή των αντιπροσώπων τους.».

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR