logo-print

Άρθρο 27 - Νόμος 5049/2023 - Κάλυψη των εξόδων έκτακτου ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη για τους πληγέντες από τις πλημμύρες - Προσθήκη παρ. 4A στο άρθρο 36 του ν. 4508/2017

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/09/2023

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στο άρθρο 36 του ν. 4508/2017 (Α’ 200) προστίθεται παρ. 4β, σχετικά με την ενίσχυση των πληγέντων εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel», ως εξής:

«4A. α) Για τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (ΕΗΕ) των κτισμάτων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, σε περιοχές της επικράτειας, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2019 (Α’ 27), από την κακοκαιρία «Daniel», καλύπτονται τα έξοδα έκτακτου ελέγχου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου εγκαταστάτη (ΥΔΕ), κατά το άρθρο 2 του ν. 4483/1965 (Α’ 118) και τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις, σύμφωνα με την παρούσα. Οι πιστώσεις που προκύπτουν καλύπτονται από τον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 36 του ν. 4508/2017 (Α’ 200). Προς αυτό τον σκοπό, ποσό έως δώδεκα εκατομμύρια (12.000.000,00) ευρώ από τα διαθέσιμα του ειδικού λογαριασμού της παρ. 2 διατίθεται για τα έξοδα έκτακτου ελέγχου και την κάλυψη των εξόδων έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη του παρόντος. Το ποσό του κόστους έκδοσης ΥΔΕ καταβάλλεται εφάπαξ από την Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε., ο οποίος έχει ορισθεί ως διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού, μετά την επανασύνδεση της παροχής, απευθείας στον Αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη. Για τη διάθεση του ποσού αυτού δεν εφαρμόζεται η υπουργική απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 3.

β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθορίζονται οι δικαιούχοι, η διαδικασία, το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανά παροχή, τα δικαιολογητικά, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, ο χρόνος και ο τρόπος κάλυψης των εξόδων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της περ. α).».

2. Το ως άνω ποσό της οικονομικής ενίσχυσης του παρόντος είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
send