logo-print

ΕΣΠΔ: Κατευθυντήριες Γραμμές για τον προσδιορισμό της επικεφαλής εποπτικής αρχής

Το κείμενο αποτελεί επικαιροποιημένη έκδοση των αντίστοιχων κατευθυντηρίων της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δημοσιεύτηκαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές 8/2022 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων «για τον προσδιορισμό της επικεφαλής εποπτικής αρχής των υπευθύνων επεξεργασίας ή των εκτελούντων την επεξεργασία».

Σύμφωνα με το προοίμιο του κειμένου,

στις 5 Απριλίου 2017 η ομάδα εργασίας του άρθρου 29 ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές της για τον προσδιορισμό της επικεφαλής εποπτικής αρχής του υπευθύνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία (WP244 αναθ. 01), οι οποίες εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (στο εξής: ΕΣΠΔ) κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειάς του. Το παρόν έγγραφο αποτελεί ελαφρώς επικαιροποιημένη έκδοση των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών. Κάθε αναφορά στις κατευθυντήριες γραμμές της ομάδας εργασίας του άρθρου 29 για τον προσδιορισμό της επικεφαλής εποπτικής αρχής του υπευθύνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία (WP244 αναθ. 01) θα πρέπει, στο εξής, να ερμηνεύεται ως αναφορά στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές του ΕΣΠΔ.

Το ΕΣΠΔ παρατήρησε ότι υπήρχε ανάγκη για περαιτέρω διευκρινίσεις, ιδίως όσον αφορά την έννοια της κύριας εγκατάστασης στο πλαίσιο της από κοινού ευθύνης της επεξεργασίας και λαμβανομένων υπόψη των κατευθυντήριων γραμμών 07/2020 του ΕΣΠΔ σχετικά με τις έννοιες του υπευθύνου επεξεργασίας και του εκτελούντος την επεξεργασία στον ΓΚΠΔ.

Το σημείο που αφορά το ζήτημα αυτό έχει αναθεωρηθεί και επικαιροποιηθεί, ενώ το υπόλοιπο έγγραφο παρέμεινε αμετάβλητο, με εξαίρεση ορισμένες αλλαγές στη διατύπωση. Η αναθεώρηση αφορά, ειδικότερα, το τμήμα 2.1.3 σχετικά με τους από κοινού υπευθύνους επεξεργασίας.

Το ελληνικό κείμενο των Κατευθυντηρίων Γραμμών 8/2022 είναι διαθέσιμο εδώ.

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
send