logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 3027/2002 - Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης - Κατάργηση της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/06/2002

Υπό κωδικοποίηση
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5

1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό. Η Σχολή αποτελείται από τα Τμήματα:

αα) Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας,

ββ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής,

γγ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολογίας,

δδ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών δομικών έργων,

εε) Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών έργων υποδομής

στστ) Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων και

ζζ) Γενικό Τμήμα Γενικών Μαθημάτων.

Τα Γενικά Τμήματα δεν χορηγούν πτυχίο και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 1404/1983.

β) Η αποστολή της Σχολής συμπίπτει με αυτή των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 του Ν. 1404/1983 και περιλαμβάνει επιπλέον την παράλληλη παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές της, την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας στην εκπαιδευτική τεχνολογία και την παιδαγωγική και την παροχή κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης.

γ) Η Σχολή στεγάζεται και λειτουργεί στους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.).

2. α) Οι διατάξεις του Ν. 1404/1983 και της νομοθεσίας που αναφέρεται σε θέματα Τ.Ε.Ι., στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα θέματα τα σχετικά με τη διάρκεια σπουδών και γενικώς την οργάνωση σπουδών, τους σπουδαστές και το πάσης φύσεως προσωπικό Τ.Ε.Ι., εφαρμόζονται ανάλογα και για τα σχετικά θέματα που αφορούν τη Σχολή. Ειδικότερα, οι διατάξεις του Ν. 1404/1983 εφαρμόζονται με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:

αα) Τα όργανα του άρθρου 10 και η συνέλευση του άρθρου 11 δεν λειτουργούν. Στο Συμβούλιο του άρθρου 11 αντί Διευθυντών Σχολών μετέχουν οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων της Σχολής. Το Συμβούλιο του άρθρου 11 ασκεί και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου του άρθρου 10 και της Συνέλευσης του άρθρου 11, ενώ ο Πρόεδρος έχει και τις αρμοδιότητες του Διευθυντή Σχολής του άρθρου 10. Όπου προβλέπεται Συμβούλιο Σχολής νοείται το Συμβούλιο του άρθρου 11 και όπου προβλέπεται Διευθυντής Σχολής νοείται ο Πρόεδρος.

ββ) Οι Υπηρεσίες Διοικητικής Μέριμνας (Υ.Δ.Μ.) συγκροτούνται με τον εσωτερικό κανονισμό, με τον οποίο καθορίζεται, κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν των Τ.Ε.Ι., η εσωτερική τους διάρθρωση, οργάνωση και λειτουργία ως και κάθε θέμα σχετικό με το διοικητικό προσωπικό.

γγ) Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής δεν λειτουργεί. Τα μέλη του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) υπάγονται απευθείας στο Συμβούλιο και καλύπτουν το διδακτικό τους ωράριο στα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή σε ανάγκες αυτής, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου. Τα μέλη του Ε.ΔΙ.Π. μετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου.

β) Οι διατάξεις των άρθρων 7 έως 12 και του άρθρου 15 του Ν. 2530/1997, που αναφέρονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι., εφαρμόζονται ανάλογα και για το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..

γ) αα) Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χορηγείται ύστερα από σπουδές οκτώ ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα και είναι ισότιμο με πτυχίο Τ.Ε.Ι.. ββ) Οι κάτοχοι πτυχίου της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο, το οποίο να είναι και αντίστοιχο με αυτά των Τ.Ε.Ι. και της ίδιας ειδικότητας με αυτή την οποία παρακολούθησαν στη Σχολή, μπορούν να φοιτήσουν για δύο εξάμηνα σε Τ.Ε.Ι. ή σε ειδικό πρόγραμμα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του Συμβουλίου της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και του οικείου οργάνου του Ε.ΣΥ.Π., προκειμένου για λειτουργία ειδικών προγραμμάτων σε Τ.Ε.Ι., ρυθμίζονται τα θέματα σπουδών των ειδικών αυτών προγραμμάτων, ο τύπος του πτυχίου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Οι ανωτέρω γνώμες πρέπει να υποβληθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή του σχετικού ερωτήματος. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η γνώμη δεν είναι απαραίτητη. Οι τύποι και το περιεχόμενο των δύο παραπάνω πτυχίων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. καθορίζεται με τον εσωτερικό κανονισμό.

δ) Μέχρι την έναρξη της αυτοδύναμης λειτουργίας της Σχολής, η διοίκηση και η διαχείριση της Σχολής ασκούνται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.), η οποία αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων, Ε.Π. Τ.Ε.Ι. ή άλλα πρόσωπα κύρους από το χώρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, με πείρα σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας. Η Δ.Ε. συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την απόφαση, ένα μέλος ορίζεται ως Πρόεδρος και ένα ως Αντιπρόεδρος. Για τα μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων και Ε.Π. Τ.Ε.Ι. που είναι μέλη της Δ.Ε. δεν ισχύουν οι διατάξεις της περίπτωσης β' της παρ. 3 του άρθρου 2 και της περίπτωσης β' της παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν. 2530/1997 αντίστοιχα. Η Δ.Ε. εκπροσωπεί τη Σχολή και ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου και όσες αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης δεν ανατίθενται ρητώς σε μέλη της με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Στις αρμοδιότητές της υπάγονται, μέχρι τη συγκρότηση των οικείων οργάνων, και αυτές της Επιτροπής Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού. Ειδικότερα: αα) Έως ότου εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την αυτοδύναμη λειτουργία του Ιδρύματος, η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Δ.Ε. και σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του Προέδρου από τον Αντιπρόεδρο. ββ) Ο πρόεδρος της Δ.Ε. έχει τις αρμοδιότητες του Προέδρου, του Διευθυντή Σχολής και του Προϊσταμένου Τμήματος Τ.Ε.Ι. και ο Αντιπρόεδρος τις αρμοδιότητες του Αντιπροέδρου Τ.Ε.Ι.. Οι αρμοδιότητες Προϊσταμένου Τμήματος, που έχει ο Πρόεδρος, μπορεί να ανατίθενται, με πρόταση του Προέδρου και απόφαση της Δ.Ε., σε μέλος της ή σε μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του οικείου Τμήματος. Για τη λειτουργία των Συμβουλίων των Τμημάτων ορίζονται, ακόμη, ως μέλη τους, με απόφαση της Δ.Ε., τρία μέλη του Ε.Π. από κάθε οικείο Τμήμα και εκπρόσωπος των σπουδαστών, που ορίζεται από το σύλλογο των σπουδαστών. Το συμβούλιο Τμήματος ασκεί και τις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης Τμήματος. γγ) Η Δ.Ε. μπορεί με απόφασή της να μεταβιβάζει οποιαδήποτε αρ-μοδιότητά της ή την εξουσία λήψης αποφάσεων για επείγοντα θέματα στον Πρόεδρο, στον Αντιπρόεδρο ή σε μέλη της. δδ) Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. υπογράφει για λογαριασμό του Ιδρύματος συμβάσεις με αντικείμενο την ανάθεση μελετών, την προμήθεια υλικών και την εκτέλεση έργων και προκηρύσσει τους σχετικούς διαγωνισμούς και δημοπρασίες για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την πρώτη λειτουργία της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ακόμη προβαίνει για λογαριασμό του Ιδρύματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Δ.Ε., σε προσλήψεις επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών, εκπαιδευτικών ειδικών μαθημάτων, επισκεπτών καθηγητών και λοιπού προσωπικού και συνεργατών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί Τ.Ε.Ι. και γενικώς μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων της Δ.Ε..

ε) Με απόφαση του Προέδρου της Δ.Ε., χρέη γραμματέα της Δ.Ε. ασκεί διοικητικός υπάλληλος της Σχολής. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της γραμματείας της Δ.Ε.. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η αποζημίωση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των μελών και του γραμματέα της Δ.Ε..

στ) Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όταν πρόκειται για σύσταση θέσεων και των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται: αα) Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αυτοδύναμη λειτουργία των Τμημάτων και όλων των οργάνων διοίκησης της Σχολής, ββ) τα ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών της Δ.Ε., ως και ο τρόπος περάτωσης του έργου της, σε συνδυασμό και με την αυτοδύναμη λειτουργία των οργάνων διοίκησης της Σχολής, γγ) τα θέματα σύστασης θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού τεχνικού προσωπικού κατά κλάδο ή διοικητικού προσωπικού κατά κατηγορίες, κλάδους και βαθμούς. Προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των θέσεων διοικητικού προσωπικού είναι αυτά που ορίζονται για το προσωπικό των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

ζ) Για τη διοικητική υποστήριξη της Δ.Ε. επιτρέπεται: αα) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσπώνται, με αίτησή τους και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι δύο φορές, υπάλληλοι με ειδικά προσόντα ή πείρα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή Οργανισμών, υπηρεσιών ή φορέων που υπάγονται σε αυτό, για να βοηθήσουν τη Δ.Ε. στο έργο της. Ο χρόνος της απόσπασης λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Ο φορέας που επιβαρύνεται με τη μισθοδοσία του αποσπασμένου υπαλλήλου καθορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. ββ) Η μετάταξη υπαλλήλων του δημόσιου τομέα στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

3. Η υποπερίπτωση ββ' της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 2916/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)».

4. Μέχρι την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., η λειτουργία των Υ.Δ.Μ. καθορίζεται με απόφαση της Δ.Ε. ή του Συμβουλίου. Με ίδια απόφαση ανατίθενται προσωρινώς σε διοικητικούς υπαλλήλους η άσκηση καθηκόντων γενικού γραμματέα των Υ.Δ.Μ. και προϊσταμένων των επί μέρους υπηρεσιών αυτών.

5. α) Η Σχολή, με απόφαση του Συμβουλίου, οργανώνει και λειτουργεί, συμπληρωματικά προς τις ειδικότητες των Τμημάτων της, προγράμματα διάρκειας μέχρι δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων: αα) παιδαγωγικής κατάρτισης, για εκπαιδευτικούς ή υποψήφιους εκπαιδευτικούς και ββ) επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης, εκπαιδευτικών ή μη. Στα προγράμματα αυτά διδάσκουν, κυρίως, τα μέλη του Ε.Π. του Γενικού Τμήματος και, κατά περίπτωση, μέλη του Ε.Π. των άλλων Τμημάτων ή μέλη του Ε.ΔΙ.Π., σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου.

β) Στα προγράμματα αυτά μπορούν, ακόμη, να διδάσκουν, με ωριαία αντιμισθία, ως συνεργάτες, επιστήμονες που έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και, με μερική απασχόληση, μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων ή Ε.Π. Τ.Ε.Ι. είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της ωριαίας αντιμισθίας, ανάλογα με την ιδιότητα και τα επιστημονικά προσόντα των συνεργατών.

γ) Σε όσους παρακολουθούν επιτυχώς τα προγράμματα χορηγείται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, όταν πρόκειται για πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης και Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης ή Εξειδίκευσης, όταν πρόκειται για πρόγραμμα επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης. Τα προγράμματα λειτουργούν στην έδρα της Σχολής. Μπορούν, επίσης, τα προγράμματα αυτά, με απόφαση της Δ.Ε. ή του Συμβουλίου της Σχολής, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να λειτουργούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

δ) Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών στην έδρα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή σε άλλες πόλεις, ο τρόπος επιλογής των συνεργατών, ο τύπος του χορηγούμενου Πιστοποιητικού και κάθε σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με τον εσωτερικό κανονισμό της Σχολής. Είναι δυνατή η έκδοση από τη Σχολή ειδικού κανονισμού λειτουργίας των Προγραμμάτων αυτών με το παραπάνω περιεχόμενο, εκτός του Εσωτερικού Κανονισμού της Σχολής. Μέχρι την έκδοση των κανονισμών αυτών κάθε σχετικό θέμα ρυθμίζεται με απόφαση της Δ.Ε. ή του Συμβουλίου της Σχολής.

6. α) Με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2001-02 καταργείται το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και το αρχείο της παραδίδεται στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποτελεί καθολικό διάδοχο της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.. Κάθε είδους κινητή και ακίνητη περιουσία και κάθε εμπράγματο δικαίωμα του νομικού προσώπου που καταργείται μεταβιβάζεται χωρίς διατυπώσεις, αυτοδικαίως και χωρίς επιβαρύνσεις στην κυριότητα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας αρκεί σημείωση από τον υποθηκοφύλακα της μεταβίβασης στα βιβλία μετεγγραφών του οικείου υποθηκοφυλακείου, με μνεία της διάταξης αυτής. Τυχόν εκκρεμείς δίκες με διάδικο τη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. συνεχίζονται χωρίς διακοπή από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και στο όνομά της. Από την ανωτέρω προθεσμία, όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται το νομικό πρόσωπο ή όργανα της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. νοείται το νομικό πρόσωπο ή τα οικεία όργανα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπου αναφέρεται πτυχίο Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. για διορισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση νοείται και το πτυχίο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. που αναφέρεται στην υποπερίπτωση αα' της περίπτωσης ε' της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού και όπου αναφέρεται Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή (ΠΑ.ΤΕ.Σ.) της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ή πτυχίο αυτής νοούνται τα αντίστοιχα προγράμματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή τα αντίστοιχα Πιστοποιητικά, που προβλέπονται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. Ο Ειδικός Λογαριασμός που λειτουργεί στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. με την Ε5/2925/1994 (ΦΕΚ 947/21.12.1994, τ. Β') κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε με την Ε5/1180/1998 (ΦΕΚ 760/24.7.1998, τ. Β') όμοια απόφαση, μεταφέρεται στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.» και λειτουργεί έκτοτε σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και εν γένει τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τους Ειδικούς Λογαριασμούς των Τ.Ε.Ι..

β) Το πάσης φύσεως προσωπικό της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. καθίσταται προσωπικό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και οι θέσεις του προσωπικού της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. μεταφέρονται αυτοδικαίως στις θέσεις του προσωπικού της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Το προσωπικό αυτό διατηρεί την υπηρεσιακή κατάσταση που έχει κατά τη μεταφορά του και διατηρεί τυχόν επιπλέον αποδοχές που λαμβάνει ως προσωπική διαφορά, η οποία μειώνεται με οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών του μέχρι τελικής εξίσωσης αυτών με εκείνες της νέας του θέσης. Μετά τη μεταφορά των θέσεων στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ισχύουν ειδικότερα τα ακόλουθα:

αα) Οι θέσεις του προσωπικού των κλάδων 22, 23, 24, 25, 27 και 28, ανάλογα με τη μισθολογική εξομοίωση που έγινε για κάθε εκπαιδευτικό, κατ' εφαρμογή των άρθρων 9 παρ. 2 του Ν. 1865/1989, 42 παρ. 6, 7, 8 και 9 του Ν. 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α') και 18 παρ. 6 περίπτωση α' και 7 του άρθρου 18 του Ν. 2530/1997, μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις και ειδικότερα όσων έχουν εξομοίωση με θέση: αα) Καθηγητή, σε προσωποπαγείς θέσεις Αναπληρωτών Καθηγητών, ββ) Επίκουρου Καθηγητή, σε προσωποπαγείς θέσεις Επίκουρων Καθηγητών και γγ) Καθηγητή Εφαρμογών, σε προσωποπαγείς θέσεις Καθηγητών Εφαρμογών.

ββ) Οι θέσεις του προσωπικού των κλάδων 26 και 26Α μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις Καθηγητών Εφαρμογών. Όπου στις διατάξεις του Ν. 1404/1983, του νόμου αυτού και εν γένει της κείμενης νομοθεσίας αναφέρονται μέλη Ε.ΔΙ.Π. νοούνται εφεξής και όσοι υπάγονται στις διατάξεις της υποπερίπτωσης αυτής.

γγ) Οι θέσεις του προσωπικού των κλάδων 29 και 30 μετατρέπονται αυτοδικαίως σε θέσεις κλάδων αντίστοιχων με αυτούς του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι κλάδοι συνιστώνται και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Για την ένταξη στους κλάδους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 5 του άρθρου 11 του Ν. 2817/2000. Όσοι υπάγονται στην περίπτωση αυτή μπορούν να μεταταγούν σε αντίστοιχη θέση της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης του κλάδου ΤΕ1 του άρθρου 14 του Ν. 1566/1985, μεταφέροντας την οργανική θέση τους. Για το σκοπό αυτόν υποβάλλουν, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σχετική αίτηση στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., που διαβιβάζεται στην οικεία Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην αίτηση αναγράφουν και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε

σχολική μονάδα της οποίας επιθυμούν να τοποθετηθούν. Οι οργανικές θέσεις όσων επιλέξουν να μεταταγούν μεταφέρονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατανέμονται στις σχολικές μονάδες.

δδ) Το πάσης φύσεως διοικητικό προσωπικό διατηρεί την υπηρεσιακή του κατάσταση και καταλαμβάνει θέσεις κατά κατηγορίες, κλάδους και βαθμούς αντίστοιχους με αυτά που κατέχει στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε..

εε) Η εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής γίνεται με απόφαση της Δ.Ε. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και διαπιστωτικές πράξεις του Πρόεδρου της, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύουν από 1ης Σεπτεμβρίου 2002, ακόμη και αν εκδοθούν προγενέστερα ή μεταγενέστερα. Με τη διαπιστωτική πράξη γίνεται και ένταξη του Ε.Π. σε Τμήμα, ανάλογα με την ειδικό-τητά του και το κύριο γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος. Το Ε.Π. με ειδικότητα που δεν αντιστοιχεί στο κύριο γνωστικό αντικείμενο Τμήματος εντάσσεται στο Γενικό Τμήμα.

στστ) Για τη μετατροπή των ανωτέρω προσωποπαγών θέσεων σε μόνιμες τακτικές θέσεις της ίδιας ή άλλης βαθμίδας και για την τύχη των θέσεων αυτών μετά την αποχώρηση, για οποιονδήποτε λόγο, όσων τις κατέχουν, εφαρμόζονται αναλόγως οι μεταβατικές ρυθμίσεις για το αντίστοιχο προσωπικό των Τ.Ε.Ι., του άρθρου 6 του Ν. 2916/2001. Οι διατάξεις της παρ. 25 του άρθρου 3 του νόμου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και για όσους υπάγονται στις διατάξεις της ανωτέρω υποπερίπτωσης αα' της παρούσας περίπτωσης β'. Δεν μετατρέπονται οι θέσεις αυτών που προέρχονται από τους κλάδους 26 και 26Α και υπάγονται στην ανωτέρω υποπερίπτωση ββ', για τους οποίους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης στ' υποπερίπτωση αα' της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 2916/2001.

ζζ) Οι κενές θέσεις του πάσης φύσεως προσωπικού της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. μεταφέρονται στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου της Σχολής, ειδικότερα: αα) οι κενές θέσεις των κλάδων 22, 23, 24, 25, 27 και 28 μετατρέπονται, κατά το ήμισυ σε μόνιμες θέσεις Αναπληρωτών Καθηγητών και κατά το άλλο ήμισυ σε μόνιμες θέσεις Επίκουρων Καθηγητών, ενώ τυχόν μισή μονάδα στρογγυλοποιείται προς τα άνω στις θέσεις Επίκουρων Καθηγητών, ββ) οι κενές θέσεις κλάδων 26 και 26Α μετατρέπονται σε μόνιμες θέσεις Ε.ΔΙ.Π., γγ) οι κενές θέσεις κλάδων 29 και 30 μετατρέπονται σε μόνιμες θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού και ορίζονται οι κλάδοι στους οποίους αυτές κατανέμονται, κατά το δυνατόν ισομερώς.

ηη) Οι σπουδαστές που θα εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 στην Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. που καταργείται, νοούνται ως σπουδαστές της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..

θθ) Μέχρι να καταρτιστούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί Τ.Ε.Ι., τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., καταρτίζονται προγράμματα σπουδών με απόφαση της Δ.Ε., η οποία συγκροτεί για το σκοπό αυτόν πενταμελείς κατά Τμήμα Επιτροπές, από ένα μέλος του κύριου προσωπικού του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικού προσωπικού Τ.Ε.Ι. σχετικής ειδικότητας σε κάθε περίπτωση, ως Πρόεδρο, τρία μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του οικείου Τμήματος και έναν σπουδαστή. Αν δεν έχει συντελεστεί η ένταξη του εκπαιδευτικού προσωπικού στα Τμήματα, τα μέλη του που θα μετέχουν στις Επιτροπές πρέπει να είναι ειδικότητας σχετικής προς το κύριο γνωστικό αντικείμενο του οικείου Τμήματος.

ιι) Στην έναρξη των συνεδριάσεων της Δ.Ε. παρίστανται χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκθέτουν τις απόψεις τους: αα) ένας εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού προσωπικού, όταν συζητούνται θέματα εκπαιδευτικού προσωπικού και θέματα σπουδών, ββ) ένας εκπρόσωπος των σπουδαστών, όταν συζητούνται θέματα σπουδών. Οι εκπρόσωποι αυτοί με τους αναπληρωτές τους ορίζονται για κάθε ακαδημαϊκό έτος από το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού ή των σπουδαστών κατά περίπτωση, που καλείται, από τη Δ.Ε., να συνέλθει για το σκοπό αυτόν. Κατά την πρώτη εφαρμογή, όσοι εκλεγούν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος συνεχίζουν και το επόμενο.

7. α) Μέλη Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. που έχουν διατεθεί και υπηρετούν στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, μπορούν να ζητήσουν τη μεταφορά της θέσης τους στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. από το Τ.Ε.Ι. στο οποίο ανήκει η θέση τους. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στον Πρόεδρο του οικείου Τ.Ε.Ι. εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Η πράξη του Προέδρου του Τ.Ε.Ι., με την οποία διαπιστώνεται η μεταφορά της θέσης, διαβιβάζεται στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της οποίας ο Πρόεδρος της Δ.Ε. συντάσσει, βάσει αυτής, τελική διαπιστωτική πράξη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει, είτε εκδοθεί προγενέστερα είτε μεταγενέστερα, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2002-03. Αν τα μέλη αυτά έχουν ζητήσει μετατροπή της θέσης τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2916/2001, τότε, μετά την υποβολή της αίτησης μεταφοράς της θέσης τους, που προβλέπεται ανωτέρω, συνεχίζουν να προσφέρουν το έργο της στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη, η διαδικασία μετατροπής της θέσης τους συνεχίζεται από το Τ.Ε.Ι. στο οποίο ανήκει η θέση τους και μετά την ολοκλήρωσή της τελειώνει η διαδικασία μεταφοράς της θέσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, οπότε η διαπιστωτική πράξη θα ισχύει από τη δημοσίευσή της, αν γίνει μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2002-03. Αν τα μέλη αυτά δεν κατέθεσαν αίτηση μετατροπής της θέσης, εφαρμόζεται για τη μεταφορά η διάταξη αυτή και όταν ζητηθεί μετατροπή εφαρμόζονται αναλόγως, από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., οι διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2916/2001.

β) Από το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 δεν επιτρέπεται διάθεση μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..

8. Σε περίπτωση ίδρυσης στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. νέων Τμημάτων ή νέων Σχολών ή κατάργησης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας ή αλλαγής γνωστικού αντικειμένου Τμημάτων ή Σχολών εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 1404/1983 και της παρ. 7 του άρθρου 71 του Ν. 1566/1985. Σε περίπτωση ίδρυσης νέας Σχολής, με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται να εκδοθεί μπορεί να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., ώστε να εφαρμόζονται και γι' αυτήν πλήρως οι διατάξεις του Ν. 1404/1983 και γενικώς της νομοθεσίας που ισχύει για τα Τ.Ε.Ι., χωρίς τις διαφοροποιήσεις που προβλέπονται από τις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού.

9. α) Οι σπουδαστές της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. που καταργείται συνεχίζουν τις σπουδές τους και λαμβάνουν πτυχίο Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις

που υφίστανται κατά την έναρξη εφαρμογής του νόμου αυτού, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν όσο υπάρχουν σπουδαστές της κατηγορίας αυτής. Για το σκοπό αυτόν εξουσιοδοτείται η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. να χορηγεί πτυχία Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., να εκδίδει πάσης φύσεως πτυχία, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για σπουδαστές ή απόφοιτους Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ., να ασκεί διδακτικό έργο και να διενεργεί εξετάσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για σπουδαστές της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.. Εξουσιοδοτείται ακόμη να αναμορφώνει, αν κρίνει απαραίτητο, τα προγράμματα και τον κανονισμό σπουδών της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.. Η διάταξη αυτή ισχύει αναλόγως και για τα προγράμματα που λειτουργούν στην ΠΑ.ΤΕ.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.. Λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται, αν κριθεί αναγκαίο, με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..

β) Τα πτυχία της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. είναι μεταξύ τους ισότιμα. Τα πτυχία της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. είναι, περαιτέρω, μεταξύ τους και αντίστοιχα αν είναι ίδιας ειδικότητας και αν συντρέχει, για τα πτυχία Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., η υποπερίπτωση ββ' της περίπτωσης ε' της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού. Τα πτυχία της ΠΑ.ΤΕ.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. είναι ισοδύναμα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..

γ) Για λειτουργία προγραμμάτων παιδαγωγικής κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης σε άλλες πόλεις εκτός της έδρας της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στις οποίες λειτουργούν, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, τέτοια προγράμματα της ΠΑ.ΤΕ.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., δεν απαιτείται, κατ' εξαίρεση των διατάξεων της ανωτέρω παραγράφου 5, έγκριση από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

10. α) Η θητεία του Συμβουλίου της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., που συγκροτήθηκε με την απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ε5/1205/23.5.1996 (ΦΕΚ 85/24.5.1996 τ. Ν.Π.Δ.Δ.) παρατείνεται από τότε που έληξε μέχρι το διορισμό του Συμβουλίου της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. που συγκροτήθηκε και λειτουργεί κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

β) Για τα μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων και Ε.Π. Τ.Ε.Ι., τα οποία μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα στο Συμβούλιο της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., δεν ισχύουν οι διατάξεις της περίπτωσης β' της παρ. 3 του άρθρου 2 και της περίπτωσης β' της παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν. 2530/1997 αντίστοιχα. Η διάταξη αυτή ισχύει από 1.1.2002.

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ