logo-print

Οι κάμερες του νοσοκομείου κατέγραψαν την εγκατάλειψη του βρέφους από τη μητέρα του

Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων ζητά την άμεση απόσυρση του υλικού, το οποίο διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης

30/01/2024

04/02/2024

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Στις 7.55 το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου, μια γυναίκα εισήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου της Απρίλια στην Ιταλία. Η γυναίκα, η οποία μετέφερε ένα παιδικό καρότσι, κάθισε για λίγα δευτερόλεπτα στα καθίσματα αναμονής επισκεπτών και στη συνέχεια αποχώρησε, αφήνοντας το καρότσι πίσω της.

Λίγες στιγμές αργότερα, το προσωπικό του νοσοκομείου εντόπισε το εγκαταλελειμμένο καρότσι, μέσα στο οποίο βρέθηκε ένα βρέφος λίγων μηνών. Η αναζήτηση στο βιντεοληπτικό υλικό του συστήματος βιντεοεπιτήρησης του νοσοκομείου έδωσε άμεσα την απάντηση στο πώς το βρέφος είχε βρεθεί εκεί, καθώς οι κάμερες που λειτουργούσαν στους διαδρόμους του Τμήματος είχαν καταγράψει ολόκληρη την πορεία της μητέρας.

Η υπόθεση πήρε πολύ γρήγορα δημοσιότητα στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ πολύ γρήγορα δημοσιοποιήθηκαν και τα πλάνα από τις κάμερες του νοσοκομείου, τα οποία αναπαρήχθησαν εκτενώς στον τύπο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαρροή του βιντεοληπτικού υλικού δεν πέρασε απαρατήρητη από την ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων Garante, η οποία συνηθίζει να παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα και να παρεμβαίνει άμεσα κάθε φορά που διαπιστώνει την παραβίαση δικαιωμάτων πολιτών από τη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων σε μέσα ενημέρωσης και social media.

Διαβάστε επίσης: Ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων: Η αναπαραγωγή του βίντεο με την κόρη της Εύας Καϊλή αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικότητας του παιδιού

Το βράδυ της Κυριακής, η Garante εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας την άμεση απόσυρση του επίμαχου υλικού και τον σεβασμό στα δικαιώματα της μητέρας. Η ανακοίνωση της ιταλικής αρχής είχε ως εξής:

«Εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα δημοσίευσαν βίντεο από κάμερα ασφαλείας μιας γυναίκας που εγκαταλείπει ένα νεογέννητο μωρό μπροστά από τα επείγοντα περιστατικά της Απρίλια.

Οι εικόνες βρίσκονται σε σαφή σύγκρουση με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τους κανόνες δεοντολογίας για τη δημοσιογραφική δραστηριότητα, οι οποίοι - ενώ διασφαλίζουν το δικαίωμα/υποχρέωση ενημέρωσης του κοινού για γεγονότα δημοσίου ενδιαφέροντος - απαιτούν από τους φορείς των μέσων ενημέρωσης να απέχουν από τη δημοσίευση στοιχείων που εμπίπτουν στην ιδιωτική σφαίρα ενός προσώπου.

Στη σημερινή περίπτωση, οι εικόνες – οι οποίες εξάλλου είχαν συλλεγεί για άλλους σκοπούς - δεν έπρεπε να έχουν μεταδοθεί, καθώς έθιγαν την αξιοπρέπεια της γυναίκας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίσταση.

Ως εκ τούτου, η Αρχή θεωρεί καθήκον της να καλέσει τον Τύπο, τους ενημερωτικούς ιστοτόπους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εφαρμόσουν αυστηρά τις αναφερόμενες διατάξεις, απέχοντας από την περαιτέρω διάδοση των εικόνων, ενώ σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται να λάβει μέτρα κατά των μέσων που παραβίασαν τους κανόνες δεοντολογίας».

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση