logo-print

Οδηγός Συμμόρφωσης με τον GDPR από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Κύπρου

Το κείμενο παρέχει υπό μορφή ερωτήσεων συνδρομή ως προς την αξιολόγηση της νομιμότητας της επεξεργασίας

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Οδηγό Συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων εξέδωσε το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Κύπρου, όπως έγινε γνωστό με σημερινή ανακοίνωση της Επιτρόπου.

Στην ανακοίνωσή της, η Επίτροπος αναφέρει ότι:

«Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 57(1)(δ), να προωθώ την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων επεξεργασίας και των εκτελούντων την επεξεργασία σχετικά με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, (ΕΕ) 2016/679 (ΓΚΠΔ), σας ενημερώνω ότι το Γραφείο μου έχει ετοιμάσει, Οδηγό Συμμόρφωσης με τον ΓΚΠΔ. Ο Οδηγός αυτός, υπό μορφή ερωτήσεων, παρέχει την ευκαιρία στους υπεύθυνους επεξεργασίας και εκτελούντες την επεξεργασία να διερευνήσουν και/ή αξιολογήσουν, σε πρώτο στάδιο, κατά πόσο οι πράξεις επεξεργασίας τους και οι ενέργειές τους συνάδουν με τον ΓΚΠΔ. Επιπρόσθετα, παρέχει ενδεικτικές ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη οργανωτικών και τεχνικών μέτρων, για διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων που τυγχάνουν επεξεργασίας.

Νοείται περαιτέρω ότι οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στον Οδηγό δεν αποτελούν εξαντλητικό κατάλογο. Επίσης, συγκεκριμένες ενότητες και/ή ερωτήσεις, ενδεχομένως, να μην πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας και οι εκτελούντες την επεξεργασία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον Οδηγό, λαμβάνοντας υπόψιν τις κατηγορίες των δεδομένων που επεξεργάζονται, τις επεξεργασίες που εκτελούν, καθώς και τον τομέα δραστηριότητάς τους».

Το κείμενο έχει έκταση 7 σελίδων και χωρίζεται σε 16 θεματικές ενότητες. Στις ενότητες αυτές εξετάζονται διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΓΚΠΔ και τη νομιμότητα της επεξεργασίας.

Όπως επισημαίνεται στην εισαγωγή του κειμένου, «οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στον Οδηγό δεν αποτελούν εξαντλητικό κατάλογο. Επίσης, συγκεκριμένες ενότητες και/ή ερωτήσεις, ενδεχομένως, να μην πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας και οι εκτελούντες την επεξεργασία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον Οδηγό, λαμβάνοντας υπόψιν τις κατηγορίες των δεδομένων που επεξεργάζονται, τις επεξεργασίες που εκτελούν, καθώς και τον τομέα δραστηριότητάς τους».

Ο Οδηγός Συμμόρφωσης είναι διαθέσιμος εδώ.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send