logo-print

Ζήτησε τα δεδομένα της μισθοδοσίας του για να λάβει τα προσωπικά δεδομένα του προσωπικού

Ο αρμόδιος υπάλληλος της φινλανδικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν άνοιξε τα αρχεία πριν τα προωθήσει

12/03/2024

12/03/2024

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Μια ιδιαίτερη περίπτωση παραβίασης δεδομένων καταγράφηκε στη Φινλανδία, μετά από γνωστοποίηση του περιστατικού στην αρμόδια εποπτική αρχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ilkka-Pohjalainen, αδειούχος υπάλληλος της φινλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών Supo ζήτησε από το αρμόδιο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού της υπηρεσίας του να του αποστείλει μισθολογικές καταστάσεις. Η υπηρεσία απευθύνθηκε στη δημόσια αρχή που διαχειρίζεται τα δεδομένα των δημοσίων υπαλλήλων και ζήτησε τις σχετικές πληροφορίες.

Ως απάντηση του αιτήματος, η Supo έλαβε τρια συνημμένα έγγραφα, κάθε ένα εκ των οποίων έφερε το όνομα του υπαλλήλου που είχε ζητήσει τις καταστάσεις, καθώς και την αντίστοιχη ημερομηνία αυτών. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπάλληλος της Supo δεν μερίμνησε να ανοίξει όλα τα αρχεία, προκειμένου να επιβεβαιώσει το περιεχόμενό τους, παρά μόνο ένα εξ αυτών, το οποίο περιλάμβανε πράγματι τα αιτηθέντα δεδομένα.

Για κακή του τύχη όμως, το ένα από τα δύο αρχεία που δεν άνοιξε δεν αφορούσε τον αδειούχο υπάλληλο, αλλά το σύνολο των μελών του διοικητικού προσωπικού της υπηρεσίας, που υπηρετούσαν σε θέσεις ευθύνης.

Τα αρχεία διαβιβάστηκαν άμεσα στον προσωπικό gmail λογαριασμό του αιτούντος υπαλλήλου, ο οποίος δεν άργησε να αντιληφθεί το λάθος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο ένα από τα αρχεία που του εστάλησαν περιλαμβάνονταν δεδομένα μισθοδοσίας 586 προσώπων και πληροφορίες για τα στοιχεία τους, τη θέση τους ή τη διαδικασία πρόσληψης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Supo δεν θεώρησε αναγκαίο να ενημερώσει τα υποκείμενα των δεδομένων, καθώς ο υπάλληλος που τα έλαβε τα είχε ήδη διαγράψει με δική του πρωτοβουλία. Η φινλανδική αρχή δεν έλαβε περαιτέρω μέτρα για το συμβάν.

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
send