logo-print

Μη ικανοποίηση αιτήματος πρόσβασης λόγω οικονομικών οφειλών

Η κυπριακή αρχή προστασίας δεδομένων κρίνει πως το δικαίωμα πρόσβασης και λήψης αντιγράφων ιατρικού φακέλου δεν ενεργοποιείται όταν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

3.1.14. Παράπονο για μη ικανοποίηση δικαιώματος πρόσβασης από το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού

Υποβλήθηκε παράπονο στο Γραφείο μου από ασθενή του Ιατρικού Κέντρου Λεμεσού, σχετικά με μη ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης στον ιατρικό της φάκελο. Ως αναφέρθηκε στο παράπονο, το ιατρικό κέντρο και ο ιατρός που την παρακολουθούσε αρνήθηκαν την παραχώρηση του φακέλου της παραπονούμενης προβάλλοντας αβάσιμες δικαιολογίες. Υπήρξε αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με το αίτημα της παραπονούμενης, από τους δικηγόρους της προς το ιατρικό κέντρο, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του παραπόνου, υπέδειξα προς το ιατρικό κέντρο την υποχρέωση ικανοποίησης του δικαιώματος πρόσβασης της παραπονούμενης και ζήτησα όπως το κέντρο προμηθεύσει την παραπονούμενη με τα ζητούμενα έγγραφα. Εάν ωστόσο υπήρχε αντίθετη άποψη, ζήτησα όπως ενημερωθώ σχετικά. Εντούτοις, το ιατρικό κέντρο δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσω εκ νέου με αυτό. Εντούτοις, το ιατρικό κέντρο, μετέπειτα, με ενημέρωσε ότι δόθηκε στην παραπονούμενη χειρόγραφη επιστολή επτά σελίδων με όλα τα συμβάντα.

Διαβάστε επίσης: Έχει δικαίωμα ένας ασθενής να λαμβάνει δωρεάν αντίγραφο του ιατρικού του φακέλου;

Ακολούθως, οι δικηγόροι της παραπονούμενης ανέφεραν ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις περιείχαν παραλείψεις και δόθηκαν στην παραπονούμενη πριν ασκηθεί το αίτημα πρόσβασης στον ιατρικό φάκελο. Ως εκ τούτου, το Γραφείο μου απέστειλε εκ νέου επιστολή στο ιατρικό κέντρο, ζητώντας όπως αυτό προμηθεύσει την παραπονούμενη ή τους δικηγόρους της με τα ζητούμενα έγγραφα και ενημερώσει το Γραφείο μου σχετικά. Σε απάντησή του προς το Γραφείο μου, το ιατρικό κέντρο ανέφερε ότι η παραπονούμενη ισχυριζόταν ότι δεν της δόθηκε ο ιατρικός της φάκελος. Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε την παραπονούμενη ότι θα της διδόταν αντίγραφο του πλήρους φακέλου, όταν αυτή εξοφλούσε το οφειλόμενο ποσό.

Λαμβάνοντας υπόψιν το ανωτέρω, έκρινα ότι το δικαίωμα πρόσβασης / λήψης αντιγράφων από τον ιατρικό φάκελο δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί λόγω ύπαρξης οικονομικής εκκρεμότητας για την παροχή υπηρεσιών. Εφόσον δεν υπήρχε αμφισβήτηση από την παραπονούμενη για την ύπαρξη οποιασδήποτε οικονομικής εκκρεμότητας, το Γραφείο μου δεν θα μπορούσε να προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Από την ετήσια έκθεση 2022 της κυπριακής αρχής

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ