ΔΣΑ: Ψηφιακή γραφειοκρατία, κτιριακές υποδομές Πρωτοδικείου, στήριξη μητρότητας και γονεϊκότητας
Δείτε τις αποφάσεις του ΔΣ του Συλλόγου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη συνεδρίασή του στις 16.5.2025, έλαβε τις εξής αποφάσεις:
1/ ΨΗΦΙΑΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση για τη συγκρότηση ad hoc συνεργείου από υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη διεκπεραίωση 50.000 (!!!) εκκρεμών αιτήσεων για λήψη πιστοποιητικού (κληρονομικού, αφερεγγυότητας, ασκήσεις ενδίκων μέσων, τελεσιδικίας κλπ), επισημαίνουμε τα κάτωθι:
- Παρά το ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα επιλύσει το μείζον αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει υπέρμετρες καθυστερήσεις που ξεπερνάνε τους 4 μήνες, πλέον στη ζωή των πολιτών και των πληρεξουσίων δικηγόρων αλλά και στην ίδια την οικονομία της Χώρας, τυγχάνει όμως, εμβαλωματικού χαρακτήρα και δεν επιλύει σε μόνιμη βάση το ακανθώδες αυτό ζήτημα. Το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων θα δημιουργηθεί πάλι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα !!!
- Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προβεί μέσω έκτακτου διαγωνισμού στην άμεση πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα σε μόνιμη και ουχί ευκαιριακή βάση. Υπενθυμίζεται ότι η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς υπηρετούντες δικαστές σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι 1,1 υπάλληλος ανά δικαστή, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται στο 3,3.
- Το ΔΣ του ΔΣΑ για πολλοστή φορά καταδικάζει την άνω τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ψηφιακής κατάστασης στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Χώρας και της Ευρώπης, που έχει μετατρέψει την ψηφιακή γραφειοκρατία σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητάς μας και της οικονομίας και ζητά άμεση και στρατηγικού χαρακτήρα επίλυση.
2/ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ
Το ΔΣ του ΔΣΑ θεωρεί ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Υπουργείου, του Πρωτοδικείου και της ΚΤΥΠ στις κτιριακές υποδομές της τ. Σχολής Ευελπίδων (τοποθέτηση ανελκυστήρων σε κτίρια που δεν υπήρχαν, ανακατασκευή εξωτερικών όψεων κτιρίων, επισκευή, αναβάθμιση τουαλετών κλπ) καθώς και η ενοικίαση νέου κτιρίου στο Περιστέρι.
Όμως με βάση τις καταδικασμένες από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων δικηγόρων στο πρόσφατο δημοψήφισμα προβλέψεις του νέου Δικαστικού Χάρτη της Αττικής, που έχουν μετατρέψει το συγκρότημα της τ. Σχολής Ευελπίδων σε αμιγώς ποινικό Δικαστήριο και τη μεταφορά όλων σχεδόν των πολιτικών υποθέσεων στη Λουκάρεως και τα περιφερειακά καταστήματα στα οκτώ σημεία του Αττικού ορίζοντα από 16.9.2026, διαπιστώνεται η αδράνεια για τα πλήρως ακατάλληλα και τριτοκοσμικού χαρακτήρα κτίρια των πρώην Ειρηνοδικείων Καλλιθέας και Ελευσίνας, αλλά για τα ανεπαρκή κτίρια των τέως Ειρηνοδικείων Αμαρουσίου και Κορωπίου, αλλά και του κτιρίου του Περιστερίου να στεγάσουν και να υποστηρίξουν από άποψη τεχνολογικών υποδομών, με μόλις δύο (2) αίθουσες Συνεδριάσεων, την ύλη των 240.000 υποθέσεων τόσο της τακτικής διαδικασίας, των περιουσιακών διαφορών όσο και των ασφαλιστικών μέτρων (!!!) που θα κληθούν να φιλοξενήσουν σε ένα (1) χρόνο από τώρα. Την ίδια στιγμή οι εξαγγελίες για τη δημιουργία της ψηφιακής θυρίδας παραμένουν “γράμμα κενό”.
Μετά ταύτα το ΔΣ του ΔΣΑ ζητά την άμεση ανάκληση των προβλέψεων του Νέου Δικαστού Χάρτη της Αττικής και στιγματίζει έντονα την υφιστάμενη, σήμερα, κατάσταση των κτιριακών υποδομών στα Περιφερειακά καταστήματα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που θα ζήσουν οι Αθηναίοι δικηγόροι το επόμενο δικαστικό έτος αν εφαρμοσθεί ο Νέος Δικαστικός Χάρτης μια χαοτική κατάσταση που θα επιδεινωθεί από όλες τις παραπάνω υλικοτεχνικές ελλείψεις , γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ψηφιακές αβελτηρίες.
3/ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΚΟΤΗΤΑΣ
Έγινε δεκτή η εισήγηση της Επιτροπής του ΔΣ για τη στήριξη της μητρότητας και γονεϊκότητας σύμφωνα με την οποία μεταξύ των διεκδικητικών αιτημάτων μας είναι και τα εξής:
- η αποσύνδεση της ασφαλιστικής/φορολογικής ενημερότητας από την καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, ώστε να τη λαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως οι δικαιούμενες
- η αναδρομική επέκταση της χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας σε γονείς με ημερομηνία τοκετού από 1/1/2023
- η αύξηση του εφάπαξ ποσού επιδόματος λοχείας για τις αυτοαπασχολούμενες δικηγόρους (ασφαλισμένες μη μισθωτές ΕΦΚΑ), που υπολείπεται σημαντικά του επιδόματος κύησης και λοχείας 119 ημερών που λαμβάνουν μισθωτές και έμμισθες δικηγόροι με 200 ημέρες ασφάλιση, από 800 ευρώ που είναι σήμερα (για 4 μήνες) σε 880 ευρώ x 4 μήνες
- η άμεση επίλυση των καθυστερήσεων καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας που παρατηρείται επανειλημμένα με την επίκληση τεχνικών ζητημάτων διαλειτουργικότητας των εφαρμογών - η κάλυψη των εξόδων θεραπειών υπογονιμότητας και κρυοσυντήρησης ωαρίων
- η πλήρης φοροαπαλλαγή και απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές ενός τουλάχιστον έτους και για τους δύο γονείς (επέκταση της μείωσης 50% που προβλέπεται με το αρ. 141 παρ. 2 ν. 3655/2008 μόνο για τις μητέρες και αποκλειστικά για την κύρια σύνταξη).
- η επέκταση όλων των παροχών στις θετές και στις ανάδοχες μητέρες καθώς και σε περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης.
Πηγή: dsa.gr