logo-print

Άρθρο 22 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1. Το άρθρο 3 του ν. 1861/1989 τροποποιείται από τότε που ίσχυσε ως εξής:

«Άρθρο 3

Στο άρθρο 9 του ν. 813/1978 προστίθεται παράγραφος με αριθμό 9 που έχει ως εξής:

«9. Σε περίπτωση άσκησης στο μίσθιο επαγγέλματος που προστατεύεται από το νόμο αυτόν ή μικτής χρήσης (επαγγελματική στέγη και κατοικία), αν ο εκμισθωτής ή ο κύριος του μισθίου, σύζυγός τους ή ενήλικο τέκνο τους δεν έχει, για ένα τουλάχιστον έτος πριν από την άσκηση του δικαιώματός του, ιδιόκτητη κατοικία στην ίδια πόλη ή σε προάστιό τής που να καλύπτει τις οικογενειακές ή ατομικές ανάγκες στέγασής τους, ο εκμισθωτής ή, αν κατά τη διάρκεια του μισθωτικού χρόνου έγινε μεταβίβαση της κυριότητας του μισθίου, ο νέος κύριος, μπορεί να ζητήσει την απόδοση του μισθίου για ιδιοκατοίκηση, μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης, εφ' όσον το μίσθιο είναι κατάλληλο για κατοικία.

Στην περίπτωση αυτήν α) τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται μετά από οκτώ μήνες από την επίδοσή της στο μισθωτή, β) ο εκμισθωτής οφείλει στο μισθωτή ως αποζημίωση το κατά το χρόνο της καταγγελίας καταβαλλόμενο μίσθωμα οκτώ μηνών. Το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις, μπορεί να αυξήσει την αποζημίωση μέχρι του ποσού δεκαοκτώ μηνιαίων μισθωμάτων, γ) ο εκμισθωτής υποχρεώνεται να ιδιοχρησιμοποιήσει το μίσθιο ως κατοικία αυτού ή των προσώπων που προαναφέρονται για χρονική περίοδο τουλάχιστον τριών ετών και δ) αν η καταγγελία ασκείται υπέρ πολύτεκνης οικογένειας, αναπήρων, ατόμων που πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο ή χηρών με ανήλικα τέκνα, το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις, δικαιούται να μειώσει το ποσό της αποζημίωσης ή το χρόνο επελεύσεως των αποτελεσμάτων της καταγγελίας.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 813/1978 όπως ισχύει. Τα ίδια ισχύουν και για τις αγωγές που ασκήθηκαν με βάση τη διάταξη που τροποποιείται με τον παρόντα νόμο».

2. α. Η εφαρμογή του Κεφαλαίου Β', άρθρα 6 έως και 15, του νόμου 1805/1988 «Εκσυγχρονισμός του θεσμού του ποινικού μητρώου, τροποποίηση ποινικών διατάξεων και ρύθμιση άλλων σχετικών θεμάτων» (ΦΕΚ Α' 199) αναστέλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1990.

β. Αναστέλλεται μέχρι 31.12.1990 η εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου 15 και η εφαρμογή των άρθρων 58 έως 60 και 64 έως 76 του ν. 1851/1989 «Κώδικας βασικών κανόνων για τη μεταχείριση των κρατουμένων και άλλες διατάξεις». Για το ίδιο χρονικό διάστημα διατηρείται η ισχύς των άρθρων 53 έως και 63 του α.ν. 125/1967 «Σωφρονιστικός κώδικας».

3. Καταργούνται από 11ανουαρίου 1990 οι διατάξεις των άρθρων 34 και 35 του ν. 1489/1984 «Τροποποίηση και συμπλήρωση της κείμενης συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 170), του άρθρου 40 του ν. 1731/1987 «Ρυθμίσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 161), καθώς και οι υπουργικές αποφάσεις που κατ' εξουσιοδότησή τους έχουν εκδοθεί, και επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις που είχαν καταργηθεί ή τροποποιηθεί από τις πιο πάνω διατάξεις.

4. Η διάταξη του άρθρου 11 του «Κώδικος των νόμων περί των δικών του Δημοσίου» (Κ.Δ. της 26-6/10.7.1944) εφαρμόζεται και στις υποθέσεις δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ως προς όλα τα ασκούμενα από το Δημόσιο ή τη διοικητική αρχή ενώπιόν τους ένδικα βοηθήματα και ένδικα μέσα.

5. Η κατά τη διάταξη του άρθρου 53 του. ν.δ. 170/1973 (π.δ. 18/1989 άρθρο 53, Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας ΦΕΚ Α' 8) προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από το Δημόσιο ή τη διάδικη διοικητική αρχή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αρχίζει από την κοινοποίηση της απόφασης στο Δημόσιο ή τη διάδικη διοικητική αρχή.

6. Το εδάφιο α' της παραγράφου 1 του άρθρου 489 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/26.7-8.8.86, ΦΕΚ Α' 121) τροποποιείται ως εξής:

«α) κατά της απόφασης του πταισματοδικείου και του ειρηνοδικείου (άρθρο 116) αν με αυτήν ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε κράτηση περισσότερο από οκτώ ημέρες ή σε πρόστιμο πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες δραχμές ή σε αποζημίωση ή σε χρηματική ικανοποίηση προς τον πολιτικώς ενάγοντα πάνω από δέκα χιλιάδες δραχμές συνολικά».

7. Η παράγραφος 16 του άρθρου 5 του ν. 1738/1987 για τη «Σύσταση Συμβουλίου Πρόληψης της Εγκληματικότητας, τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, των Κωδίκων Ποινικής και Πολιτικής Δικονομίας και άλλες διατάξεις» καταργείται.

8. α. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 30 του ν.δ. 4114/1960 (ΦΕΚ 164 Α) προστίθεται εδάφιο δ', που έχει ως εξής:

«δ) Εισφορά από ειδικό ένσημο αξίας ίσης με την παράσταση δικηγόρου στο πρωτοδικείο, που επικολλάται από τους δικηγόρους στα αντίγραφα εγγράφων που επικυρώνουν, με εξαίρεση όσα προσκομίζονται στα δικαστήρια ως σχετικά.

Σε περίπτωση μη επικόλλησης τα αντίγραφα είναι ανίσχυρα».

β. Η διάταξη του άρθρου 23 του ν. 1759/1988 καταργείται.

9. Οι κενές θέσεις δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και εισαγγελιών, που υπάρχουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, για τις οποίες έγινε ο διαγωνισμός παρέδρων της 2ας Μαΐου 1988, πληρούνται με διορισμό στο βαθμό αυτόν από τους υποψηφίους του ως άνω διαγωνισμού, που έλαβαν μέχρι και το βάθμό «σχεδόν καλώς» επτά (7).

10. α. Στο άρθρο 9 του ν. 1093/1980 προστίθεται παράγραφος 1α, που έχει ως εξής:

«1 .α. Με την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, καθορίζεται το ποσοστό αμοιβής των δικηγόρων των διαδίκων που αξιώνουν κυριότητα στο απαλλοτριούμενο ή άλλο σ' αυτό εμπράγματο δικαίωμα. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το προβλεπόμενο στη διάταξη του άρθρου 100 και επόμ. ελάχιστο όριο».

β. Η παράγραφος (5 του άρθρου 9 τού ν. 1093/1980 αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Ο υπόχρεος προς αποζημίωση παρακρατεί την αμοιβή του δικηγόρου του καθ' ου η απαλλοτρίωση, που καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 1α του παρόντος. Αν δεν παρακρατηθεί απ'αυτόν και κατατεθεί η αποζημίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τότε η υποχρέωση για την παρακράτηση αυτή βαρύνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο υπόχρεος προς αποζημίωση και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποδίδουν την αμοιβή που παρακράτησαν στο Δικηγορικό Σύλλογο που ανήκει ο δικαιούχος δικηγόρος. Η αμοιβή αυτή είναι ακατάσχετη και ανεκχώρητη.

Η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 17 του ν.δ. 797/1971 περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων καταργείται.

Η ισχύς του νόμου αυτού καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, εφ' όσον έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης περί καθορισμού του ποσοστού που παρακρατείται εκ μέρους του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου από τις αμοιβές των δικηγόρων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9 του ν. 1093/1980 και εφ' όσον δεν έχει πληρωθεί στο δικαιούχο η αποζημίωση. Σε κάθε άλλη περίπτωση ισχύει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

11. Οι εγγεγραμμένοι στον πίνακα βαθμολογίας υποψηφίων συμβολαιογράφων κατά το διαγωνισμό του Μαρτίου 1987 για την περιφέρεια του Ειρηνοδικείου θεσσαλονίκης, που έχουν λάβει βαθμολογία όχι μικρότερη των 72 βαθμών συνολικά, διορίζονται συμβολαιογράφοι στην ανωτέρω περιφέρεια, ως υπεράριθμοι, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και καταλαμβάνουν κατά προτεραιότητα και κατά τη σειρά του πίνακα δύο κατ' έτος κενούμενες θέσεις συμβολαιογράφων, αρχής γενομένης από του έτους 1990 και μέχρι την κατά προτεραιότητα πλήρη απορρόφηση τους στις νέες θέσεις συμβολαιογράφων που θα συσταθούν με το αμέσως επόμενο σχετικό προεδρικό διάταγμα καθορισμού των θέσεων.

12. Στο άρθρο 1 του ν.δ. 811/1971 οι παράγραφοι 5 και 7 αριθμούνται ως παράγραφοι 7 και 8 αντιστοίχως και προστίθεται παράγραφος 6, που έχει ως εξής:

«6. Οι πρώτοι έξι (6) υπάλληλοι, που θα προσληφθούν από τον ειδικό άμισθο Υποθηκοφύλακα Νέας Σμύρνης, θα προέρχονται υποχρεωτικά από το υπαλληλικό προσωπικό που εργάζεται στο ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Καλλιθέας κατά το χρόνο έναρξης λειτομργίας του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Νέας Σμύρνης και η σχέση εργασίας τους θα θεωρείται σαν σχέση εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Οι υποχρεωτικές αυτές προσλήψεις γίνονται χωρίς την τήρηση των διατυπώσεων της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου του ν.δ. 811/1971».

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send