logo-print

Άρθρο 28 - Νόμος 1733/1987

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

16/05/1997

Κωδικοποιημένο
O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

1. Συνιστάται αποκεντρωμένη δημόσια υπηρεσία με την επωνυμία «Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» (Ε.Ε.Α.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα και υπάγεται στον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Σκοπός της E.E.Α.E., που είναι όργανο της πολιτείας για θέματα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας και ακτινοπροστασίας, είναι η εισήγηση για τη λήψη μέτρων, η σύνταξη κανονισμών, η άσκηση ελέγχων, η παρακολούθηση και η προώθηση επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών στους εξής τομείς:

α. Στην προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

β. Στις εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας και των πυρηνικών επιστημών στη βιομηχανία, στη γεωργία, στην υγεία, στις βιολογικές και άλλες επιστήμες.

γ. Στην ειρηνική χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας.

2. Για την εκπλήρωση του σκοπού της η Ε.Ε.Α.Ε. έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α. Προγραμματίζει, συντονίζει και αξιολογεί τις μετρήσεις ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη χώρα.

β. Εισηγείται σχέδιο ή σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων και αναγκών που προκαλούνται από αυξημένη ραδιορύπανση.

γ. Εκδίδει οδηγίες ασφάλειας και συντάσσει κανονισμούς λειτουργίας εγκαταστάσεων και μηχανημάτων που εκπέμπουν ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες οι οποίαι εγκρίνονται και ισχύουν με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και κάθε άλλου κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού και δημοσιεύονται στην Εφημεριία της Κυβερνήσεως κατά την κρίση τους. Παρακολουθεί και ασκεί έλεγχο για την εφαρμογή των οδηγιών και κανονισμών. Εισηγείται επίσης σε αρμόδιους φορείς και εκπονεί κανονισμούς ακτινοπροστασίας καθώς και τη λήψη προληπτικών μέτρων ή την εκτέλεση διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση παραβίασης οδηγιών ή κανονισμών.

δ. Διεξάγει μετρήσεις και εκδίδει η ίδια, ή κατ' εξουσιοδότησή της άλλοι φορείς, τα σχετικά πιστοποιητικά.

ε. Μεριμνά για τη μετεκπαίδευση επιστημόνων και τεχνικών στην ημεδαπή ή αλλοδαπή σε θέματα που αφορούν τους σκοπούς της και τις αρμοδιότητές της.

στ. γνωομοδοτεί στα αρμόδια όργανα για την παροχή, τροποποίηση ή ανάκληση άδειας εισαγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας στη χώρα πυρηνικών αντιδραστήρων και γενικά πυρηνικών εγκαταστάσεων κάθε τύπου και προορισμού.

ζ. Παρέχει, τροποποιεί ή ανακαλεί, αιτιολογημένα, άδειες παραγωγής, κατοχής, διάθεσης και χρήσης ραδιενεργών ουσιών (ραδιοϊσοτόπων και ιχνηθετημένων ενώσεων), καθώς και κάθε φύσης ραδιενεργών πηγών, περιλαμβανομένων και των σχάσιμων υλικών.

η. Εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα της αρμοδιότητάς της, μετά από έγκριση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας σε περιπτώσεις που η εκπροσώπηση δεν προβλέπεται από υφιστάμενες διεθνείς συμβατικές διατάξεις.

θ. Εκδίδει οδηγίες ααφάλειας για τη διαφύλαξη, διάθεση, μεταφορά και αποθήκευση των ραδιενεργών υλικών και εισηγείται στους κατά περίπτωση αρμόδιους υπουργούς την έκδοση υπουργικών αποφάσεων γιια τη διαδικασία ελέγχου και την τήρηση των διαδικασιών.

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Βιοιμηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και των συναρμοδίων υπουργών, μετά από γνώμη της Ε.Ε.Α.Ε. ορίζονται η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη μεταφορά, διαφύλαξη, διάθεση και αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων.

4. Για την εκπλήρωση του σκοπού της η Ε.Ε.Α.Ε. συνεργάζεται με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Για τον ίδιο σκοπό συγκροτεί μόνιμες ή μη μόνιμες επιτροπές από ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς που θα διενεργούν έλεγχους, θα διεξάγουν μετρήσεις θα γνωμοδοτούν και γενικά θα ασχολούνται με κάδε θέμα της αρμοδιότητας της Ε.Ε.Α.Ε. που παραπέμπεται σ' αυτές. Mε κοινή απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών καθορίζονται θυμιατά σχετικά με τη διαδικασία και λειτουργία των επιτροπών αυτών. Η αμοιβή των μελών των επιτροπών αυτών καταβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 ταυ ν. 1505/1984.

5. Τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ε.Ε.Α.Ε. με το Ε.Κ.ΕΦ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών της, τη σύσταση και διαβάθμιση των αναγκαίων οργανικών θέσεων σ' αυτή, τα θέματα κατάστασης, αποδοχών και πειθαρχίας του συνόλου του προσωπικού της και τον οικονομικό έλεγχό της ρυθμίζονται από τις διατάξεις και με τους περιορισμούς του άρθρου 25 παρ. 1 εδ. α', β' και γ' του ν. 1514/1985 (ΦΕΚ 13/85). Τα π.δ. που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 περιπτ. α' και γ' του ν. 1514/1985 εκδίδονται με σύμπραξη και του Υπουργού Οικονομικών.

6. Η Ε.ΕΑ.Ε. διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Α.Ε. διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, με τριετή θητεία, και αποτελείται από επτά επιστήμονες με εμπειρία σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας και πυρηνικών επιστημών. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της E.E.A.E. διορίζεται μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, ρυθμίζονται οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Ε.Α.Ε., η αντικατάσταση και συμπλήρωση των μελών του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέιρεια για την εύρυθμη λειτουργία του. Με απόφαση των ίδιων υπουργών ορίζεται η αποζημίωση του προέδρου, αντιπροέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

7. Με αποφάσεις του Υπουργού Βιομηχανίας. Ενέργειας και Τεχνολογίας μεταβιβάζονται σταδιακά στην αποκεντρωμένη δημόσιια υπηρεσία Ε.Ε.Α.Ε. οι αρμοδιότητες της παλιάς E.E.A.E. και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» που σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού περιέρχονται σ αυτήν.

8. Για την εξυπηρετητή της λειτουργίας της Ε.Ε.Α.Ε, μπορεί να συσταθεί μιε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών κι Βιομιηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ειδικός λογαριασμός που η διαχείρισή του γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 3 του ν. 1514/1985.

9. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 7 του άρθρου 27 του ν. 1514/1985 καταργούνται. Στο τέλος της περίπτωσης του εδ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν.1514/ 1985 προστίθεται η εξής διάταξη: «Το επιστημονικό προσωπικό της E.E.A.E., που κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού (8.2.1985) έχει πραγματική υπηρεσία σ' αυτήν τουλάχιστο δέκα ετών και δεν επιθυμεί να υποβληθεί στις κρίσεις που προβλέπονται στα πιο πάνω εδάφια α' και β' της παραγράφου αυτής, έπειτα από αίτησή του και χωρίς κρίση κατατάσσεται αυτοδίκαια σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μη εφαρμοζόμενης στην περίπτωση αυτήν της διάταξης του άρθρου 26 παρ. 1 εδαφ. γ' του ν. 1514/1985. Επίσης το ίδιο επιστημονικό προσωπικό με δεκαετή υπηρεσία στην Ε.Ε.Α.Ε. ύστερα από αρνητικές κρίσεις στις περιπτώσεις των εδαφίων α' και β' της παραγράφου αυτής παραμένει στην E.E.A.E. καταλαμβάνοντας αυτοδίκαια προσωποπαγείς θέσεις με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το προσωπικό αυτό διατηρεί το ίδιο νομικό καθεστώς (μισθολογικό και ασφαλιστικό) που είχε κατά τη δημοσίευση του ν. 1514/1985. Οι πιο πάνω συνιστώμενες προσωποπαγείς προσωρινές θέσεις καταργούνται με την καθ' οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του κατέχοντος αυτές προσωπικού».

10. Η διάταξη της περίπτωσης εε' του εδ. α' της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 1514/1985 καταργείται και αντικαθίσταται ως εξής :

«εε'. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών» (Ε.Ι.Ε.)».

11. Για την κατά το άρθρο 26 του ν. 1514/1985 κρίση του επιστημονικού προσωπικού κάθε κατηγορίας, ο πρόεδρος κάθε ειδικής επιτροπής της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου ορίζει για κάθε κρινόμενο ένα από τα μέλη της Επιτροπής ως εισηγητή. Σε καθέναν από τους οριζόμενους εισηγητές μπορεί ν» ανατεθεί η εισήγηση για έναν ή περισσότερους κρινόμενους. Ο εισηγητής, λαμβάνοντας υπόψη το υποβαλλόμενο από κάθε κρινόμενο σημείωμα για την επιστημονική δράση ή και έργο του καθώς και κάθε άλλο συνυποβαλλόμενο στοιχείο, συντάσσει την έκθεσή του, η οποία, με μέριμνα του προέδρου της ή και της διοίκησης του Ερ ευνητικού Κέντρου, διαβιβάζεται σε όλα τα μέλη της Επιτροπής και κατατίθεται στην αντίστοιχη υπηρεσία Διοικητικού. Ο κρινόμενος δικαιούται να ζητήσει και να λάβει αντίγραφο της έκθεσης και να παρουσιαστεί στην Επιτροπή για να εκθέσει πρόσθετα στοιχεία, διευκρινίσεις ή και παρατηρήσεις. Η Επιτροπή συνεδριάζει έγκυρα, εφ' όσον τα παρόντα μέλη της είναι περισσότερα από το μισό του συνολικού αριθμού τους, λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου και αποφασίζει με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Η ψήφος κάθε μέλους της Επιτροπής καθώς και η αιτιολογία της καταχωρίζονται στα πρακτικά τα οποία, υπογραφόμενα, από τον πρόεδρο και το γραμματέα, κατατίθενται στην αντίστοιχη Υπηρεσία Διοικητικού και κάθε κρινόμενος δικαιούται να ζητήσει και να λάβει το πλήρες απόσπασμα που τον αφορά.

Η προθεσμία υποβολής των κατά την παρούσα παράγραφο σημειωμάτων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ημερών και κάθε ειδική επιτροπή καταθέτει το πρακτικό με τις κρίσεις της μέσα σε 8 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προαναφερόμενων σημειωμάτων.

Σε περίπτωση που επιστήμονας, υπαγόμενος στις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 1514/1985 και της παρούσας παραγράφου, δεν υποβάλει το σημείωμα με την επιστημονική του δράση ή και έργο μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από τη διοίκηση του αντίστοιχου ερευνητικού κέντρου, εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 26, παράγρ. 1 εδάφ. γ' του ν. 1514/1985, χωρίς να απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου.

Για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 9 παράγρ. 8 περίπτ. β', 10 παράγρ. 4 και 11 παράγρ. 4 και 5 του ν. 1514/1985 στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», ως ερευνητές νοούνται και οι λειτουργικοί επιστήμονες.

Σημειώσεις επί του άρθρου

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 39 του Ν. 2496/1997, «Στους φορείς του άρθρου 31 του ν. 1514/1985 (ΦΕΚ 13 Α), που εποπτεύονται απο το Υπουργείο Ανάπτυξης και διέπονται από το ν. 1514/1985, υπάγεται από τη σύστασή της και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) του άρθρου 28 του ν. 1733/1987 (ΦΕΚ 171 Α)».

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση