logo-print

Άρθρο 5 - Νόμος 4099/2012 - Κανονισμός και καταστατικά έγγραφα ΟΣΕΚΑ (άρθρο 5 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Ο κανονισμός του αμοιβαίου κεφαλαίου και τα καταστατικά έγγραφα της ΑΕΕΜΚ περιέχουν κατ' ελάχιστον τα παρακάτω:

α) Την ονομασία/επωνυμία και τη διάρκεια του ΟΣΕΚΑ και την επωνυμία της εταιρείας διαχείρισης και του θεματοφύλακα.

β) Τον επενδυτικό σκοπό του αμοιβαίου κεφαλαίου ή της ΑΕΕΜΚ, ανά επενδυτικό τμήμα όπου προβλέπεται, την επενδυτική πολιτική του ΟΣΕΚΑ, τους επενδυτικούς περιορισμούς και τις μεθόδους διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του, το βαθμό των επενδυτικών κινδύνων του χαρτοφυλακίου του και τα χαρακτηριστικά του μέσου επενδυτή στον οποίο απευθύνεται ο ΟΣΕΚΑ.

γ) Την τυχόν παροχή εγγύησης επί του ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ από πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 61.

δ) Το είδος των επενδύσεων στα οποία μπορεί να επενδύεται το ενεργητικό του ΟΣΕΚΑ.

ε) Τις τυχόν κατηγορίες των μεριδίων του ΟΣΕΚΑ και την τιμή τους κατά το χρόνο δημιουργίας τους.

στ) Τις προμήθειες, τα έξοδα και τις αμοιβές, με διάκριση μεταξύ αυτών που βαρύνουν τους μεριδιούχους του ΟΣΕΚΑ και εκείνων που καταβάλλονται από τον ίδιο τον ΟΣΕΚΑ, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού των εν λόγω προμηθειών, εξόδων και αμοιβών.

ζ) Το χρόνο και τη διαδικασία διανομής των κερδών του ΟΣΕΚΑ στους μεριδιούχους.

η) Τους όρους συμμετοχής στον ΟΣΕΚΑ και της εξαγοράς των μεριδίων του.

θ) Αναφορά σύμφωνα με το περιεχόμενο των διατάξεων των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου 4, της παραγράφου 4 του άρθρου 36 και των άρθρων 6, 9, 10,11 και 86.

2. Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 και επιπλέον των στοιχείων της παραγράφου 1, τα καταστατικά έγγραφα της ΑΕΕΜΚ αναφέρουν ότι:

α) το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΜΚ είναι μεταβλητό και ίσο προς την εκάστοτε καθαρή αξία του ενεργητικού της.

β) το εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΜΚ υποδιαιρείται σε αριθμό μετοχών χωρίς ονομαστική αλλά με κυμαινόμενη αξία, και

γ) οι μετοχές της ΑΕΕΜΚ εξαγοράζονται από την ίδια, κατ' αίτηση των μετόχων, άμεσα ή έμμεσα, από στοιχεία του ενεργητικού της.

3. Ο κανονισμός του αμοιβαίου κεφαλαίου τροποποιείται από κοινού από την εταιρεία διαχείρισης και τον θεματοφύλακα. Η τροποποίηση των καταστατικών εγγράφων της ΑΕΕΜΚ καταρτίζεται από την ΑΕΕΜΚ ή, κατά περίπτωση, την εταιρεία διαχείρισης, με τη σύμφωνη γνώμη του θεματοφύλακα και αποφασίζεται από τη γενική συνέλευση των μεριδιούχων της ΑΕΕΜΚ σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 και του άρθρου 10 του παρόντος νόμου. Η τροποποίηση του κανονισμού ή των καταστατικών εγγράφων του ΟΣΕΚΑ εγκρίνεται στη συνέχεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατόπιν ελέγχου της νομιμότητας των τροποποιήσεων και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται επαρκής μέριμνα για την προστασία των μεριδιούχων του ΟΣΕΚΑ. Οι ανωτέρω τροποποιήσεις αναρτώνται χωρίς καθυστέρηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, της ΑΕΕΜΚ με ταυτόχρονη ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και επιπλέον γνωστοποιούνται χωρίς καθυστέρηση σε κάθε μεριδιούχο με σταθερό μέσο. Οι τροποποιήσεις αυτές δεσμεύουν τους μεριδιούχους, οι οποίοι ωστόσο έχουν το δικαίωμα, εντός τριών (3) μηνών από την ανωτέρω γνωστοποίηση, να ζητήσουν την εξαγορά των μεριδίων τους με βάση τους όρους εξαγοράς που ίσχυαν πριν την τροποποίηση.

4. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να εξειδικεύει το υποχρεωτικό περιεχόμενο του κανονισμού ή των καταστατικών εγγράφων των ΟΣΕΚΑ.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 5 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ