logo-print

Άρθρο 17 - Νόμος 4099/2012 - Συνεργασία αρμόδιων αρχών για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ΑΕΔΑΚ (άρθρο 8 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Η Διαμεσολάβηση
Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητεί προηγουμένως τη γνώμη των εμπλεκομένων, σύμφωνα με τις κατωτέρω περιπτώσεις, αρμόδιων αρχών άλλου κράτους - μέλους ή τρίτου κράτους, προκειμένου να χορηγήσει άδεια λειτουργίας σε ΑΕΔΑΚ, η οποία:

α) είναι θυγατρική άλλης εταιρείας διαχείρισης, εταιρείας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, πιστωτικού ιδρύματος ή ασφαλιστικής εταιρείας που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος - μέλος, ή

β) είναι θυγατρική της μητρικής επιχείρησης άλλης εταιρείας διαχείρισης, εταιρείας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, πιστωτικού ιδρύματος ή ασφαλιστικής εταιρείας που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος -μέλος, ή

γ) είναι εταιρεία που ελέγχεται από τα ίδια φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ελέγχουν και μια άλλη εταιρεία διαχείρισης, εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, πιστωτικό ίδρυμα ή ασφαλιστική εταιρεία που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος - μέλος.

Στην περίπτωση β' ως εμπλεκόμενες Αρμόδιες Αρχές νοούνται τόσο οι Αρμόδιες Αρχές των αναφερομένων άλλων θυγατρικών εταιρειών της μητρικής, όσο και οι Αρμόδιες Αρχές της μητρικής, είτε αυτή ανήκει στο χρηματοπιστωτικό τομέα είτε όχι, και η οποία μητρική είναι εγκατεστημένη σε κράτος - μέλος ή σε τρίτο κράτος. Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση γ', όπου ως εμπλεκόμενες Αρμόδιες Αρχές νοούνται και οι Αρμόδιες Αρχές που εποπτεύουν ή αδειοδοτούν τα αναφερόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ελέγχουν την ΑΕΔΑΚ.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητεί προηγουμένως τη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να χορηγήσει άδεια λειτουργίας σε ΑΕΔΑΚ η οποία:

α) είναι θυγατρική πιστωτικού ιδρύματος ή ασφαλιστικής εταιρείας που εδρεύει στην Ελλάδα, ή

β) είναι θυγατρική της μητρικής επιχείρησης πιστωτικού ιδρύματος ή ασφαλιστικής εταιρείας που εδρεύει στην Ελλάδα, ή

γ) ελέγχεται από τα ίδια φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ελέγχουν πιστωτικό ίδρυμα ή ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στην Ελλάδα.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 8 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Η Διαμεσολάβηση
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

send