logo-print

Άρθρο 56 - Νόμος 4099/2012 - Διάσπαση αμοιβαίου κεφαλαίου σε περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

1. Επιτρέπεται η διάσπαση αμοιβαίου κεφαλαίου (εφεξής «διασπώμενο κεφάλαιο») σε δύο ή περισσότερα νέα αμοιβαία κεφάλαια (εφεξής «επωφελούμενα κεφάλαια»), με δυνατότητα ορισμού άλλης εταιρείας διαχείρισης ή/και άλλου θεματοφύλακα για ένα ή περισσότερα από τα επωφελούμενα κεφάλαια.

2. Η διάσπαση συντελείται κατόπιν άδειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για τη χορήγηση της οποίας η εταιρεία διαχείρισης του διασπώμενου κεφαλαίου υποβάλλει τα εξής:

α) Αίτηση στην οποία επισυνάπτονται οι όροι της διάσπασης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

β) Σε περίπτωση ορισμού νέας εταιρείας διαχείρισης υποβάλλεται η σύμβαση μεταξύ των δύο ή περισσότερων εταιρειών διαχείρισης που εμπλέκονται στη διάσπαση (εφεξής «σύμβαση διάσπασης»). Οι όροι της διάσπασης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, περιλαμβάνονται στη σύμβαση διάσπασης.

γ) Τους κανονισμούς των επωφελούμενων κεφαλαίων, των οποίων το περιεχόμενο πρέπει να είναι όμοιο με το περιεχόμενο του κανονισμού του διασπώμενου κεφαλαίου, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις ως προς τις ονομασίες των επωφελούμενων κεφαλαίων, την εταιρεία διαχείρισης και τον θεματοφύλακά τους, καθώς και τις τροποποιήσεις που τυχόν επιβάλλονται είτε για λόγους προσαρμογής στην ισχύουσα νομοθεσία είτε για λόγους πρακτικούς. Οι ανωτέρω κανονισμοί υπογράφονται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες διαχείρισης και τους θεματοφύλακες.

δ) Δήλωση του ή των θεματοφυλάκων των επωφελούμενων κεφαλαίων ότι δέχονται να αναλάβουν σχετικά καθήκοντα.

ε) Έκθεση ορκωτού ελεγκτή-λογιστή ότι, κατά την εκτίμηση του, ο τρόπος διαίρεσης της περιουσίας του διασπώμενου κεφαλαίου και κατανομής των μεριδιούχων, σύμφωνα με τις περιπτώσεις δ' και ε' της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, εξασφαλίζει ότι η οικονομική θέση των μεριδιούχων του διασπώμενου κεφαλαίου κατά την ημερομηνία της διάσπασης δεν μεταβάλλεται εξαιτίας του γεγονότος της διάσπασης.

3. Στους όρους της διάσπασης περιλαμβάνονται κατ' ελάχιστον τα εξής:

α) Η ονομασία, ο σκοπός και τα στοιχεία της άδειας σύστασης του διασπώμενου κεφαλαίου, η επωνυμία της εταιρείας διαχείρισης και του θεματοφύλακά του.

β) Η ονομασία κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου, η επωνυμία της εταιρείας διαχείρισης και του θεματοφύλακά τους.

γ) Η προγραμματισμένη ημερομηνία πραγματοποίησης της διάσπασης.

δ) Ο τρόπος με τον οποίο, κατά την ημερομηνία της διάσπασης, η περιουσία του διασπώμενου κεφαλαίου θα μεταφερθεί στα επωφελούμενα κεφάλαια. Η σύνθεση των στοιχείων του μέρους της περιουσίας που αντιστοιχεί σε κάθε επωφελούμενο κεφάλαιο πρέπει να είναι όμοια με τη σύνθεση των στοιχείων της περιουσίας του διασπώμενου κεφαλαίου, πλην μη σημαντικών αποκλίσεων, κατά αντικειμενική κρίση.

ε) Η κατανομή των μεριδιούχων μεταξύ των επωφελούμενων κεφαλαίων με αναφορά της μεθόδου κατανομής. Ειδικότερα, θα υπάρχει πρόβλεψη εάν όλοι οι μεριδιούχοι του διασπώμενου κεφαλαίου θα καταστούν μεριδιούχοι εκάστου επωφελούμενου κεφαλαίου ή εάν οι μεριδιούχοι θα διαιρεθούν σε ομάδες αντίστοιχες με τα επωφελούμενα κεφάλαια και με βάση τις ομάδες αυτές θα προσδιορισθεί το ποσοστό της περιουσίας του διασπώμενου κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί σε κάθε επωφελούμενο κεφάλαιο ή εάν η κατανομή γίνει με άλλον τρόπο.

στ) Η μέθοδος με την οποία θα προσδιορισθεί αφ' ενός ο αριθμός των μεριδίων στα οποία διαιρείται, κατά την ημερομηνία της διάσπασης, καθένα από τα επωφελούμενα κεφάλαια και αφ' ετέρου ο αριθμός μεριδίων εκάστου επωφελούμενου κεφαλαίου που θα περιέλθει σε κάθε μεριδιούχο του.

ζ) Το χρονικό διάστημα αναστολής του δικαιώματος εξαγοράς των μεριδίων του διασπώμενου κεφαλαίου ή αναστολής της έκδοσης νέων μεριδίων, εφόσον η αναστολή αυτή κρίνεται αναγκαία από την εταιρεία διαχείρισης. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο των πέντε (5) εργάσιμων ημερών πριν από την ημερομηνία της διάσπασης. Σχετική ενημέρωση περιλαμβάνεται στις πληροφορίες που παρέχονται προς τους μεριδιούχους σύμφωνα με την παράγραφο 4.

4. Η εταιρεία διαχείρισης παρέχει στους μεριδιούχους του διασπώμενου κεφαλαίου τις πληροφορίες της παραγράφου 3, ούτως ώστε οι μεριδιούχοι να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τεκμηριωμένη γνώμη σχετικά με τον αντίκτυπο της διάσπασης στην επένδυσή τους και να ασκούν τα δικαιώματά τους βάσει της παραγράφου 10 του παρόντος. Οι εν λόγω πληροφορίες παρέχονται με σταθερό μέσο στους μεριδιούχους του διασπώμενου κεφαλαίου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης στο διαδίκτυο μετά την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν από την πάροδο της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης εξαγοράς μεριδίων του διασπώμενου κεφαλαίου, λαμβανομένης υπόψη τυχόν περιόδου κατά την οποία αναστέλλεται η εξαγορά των μεριδίων σύμφωνα με την περίπτωση ζ' της παραγράφου 3.

5. Οι πιστωτές του διασπώμενου κεφαλαίου, οι απαιτήσεις των οποίων γεννήθηκαν πριν την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης των πληροφοριών προς τους μεριδιούχους σύμφωνα με την παράγραφο 4 και ανεξαρτήτως του ληξιπρόθεσμου αυτών, δύνανται να αντιταχθούν στην πραγματοποίηση της διάσπασης υποβάλλοντας έγγραφες αντιρρήσεις το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησης της, εφόσον δεν έχουν λάβει επαρκείς εγγυήσεις και η κατάσταση του διασπώμενου κεφαλαίου καθιστά απαραίτητη την παροχή τέτοιων εγγυήσεων. Οι έγγραφες αντιρρήσεις κατά της διάσπασης κοινοποιούνται στην εταιρεία διαχείρισης του διασπώμενου κεφαλαίου και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

6. Κατά την ημερομηνία διάσπασης επέρχονται, έναντι πάντων, αυτοδικαίως και ταυτοχρόνως και χωρίς να απαιτείται άλλη διατύπωση, τα ακόλουθα αποτελέσματα:

α) Το διασπώμενο κεφάλαιο λύεται χωρίς να επέλθουν οι συνέπειες λύσεως.

β) Συνιστάται καθένα από τα επωφελούμενα κεφάλαια, αποτελούμενο από το μέρος της περιουσίας του διασπώμενου κεφαλαίου που του αντιστοιχεί σύμφωνα με τους όρους της διάσπασης και, κατ' ακολουθία, η περιουσία κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου αποτελεί αντικείμενο χωριστής διαχείρισης και χωριστής θεματοφυλακής κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

γ) Οι μεριδιούχοι του διασπώμενου κεφαλαίου καθίστανται μεριδιούχοι του ή των επωφελούμενων κεφαλαίων κατά την καθοριζόμενη στους όρους της διάσπασης κατανομή και το μέρος της περιουσίας του διασπώμενου κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε κάθε επωφελούμενο κεφάλαιο αποτελεί το αρχικό ενεργητικό του επωφελούμενου κεφαλαίου και διαιρείται σε μερίδια, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6.

δ) Η εταιρεία διαχείρισης κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου αναλαμβάνει σχετικά καθήκοντα με την υπογραφή των καταστάσεων της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου. Η εταιρεία διαχείρισης κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου υποκαθίσταται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της εταιρείας διαχείρισης του διασπώμενου κεφαλαίου, τα οποία αντιστοιχούν στην περιουσία που μεταφέρεται στο εν λόγω επωφελούμενο κεφάλαιο. Η εταιρεία διαχείρισης του διασπώμενου κεφαλαίου και η εταιρεία διαχείρισης κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου ευθύνονται εις ολόκληρον για τις υποχρεώσεις της εταιρείας διαχείρισης του διασπώμενου κεφαλαίου έναντι των επωφελούμενων κεφαλαίων μέχρι να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά της η εταιρεία διαχείρισης κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου.

ε) Ο θεματοφύλακας κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου αναλαμβάνει σχετικά καθήκοντα με την υπογραφή των καταστάσεων της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου και την ταυτόχρονη παράδοση, βάσει πρωτοκόλλου μεταξύ παλαιού και νέου θεματοφύλακα, των κινητών αξιών και της λοιπής περιουσίας του εν λόγω επωφελούμενου κεφαλαίου. Ο θεματοφύλακας του διασπώμενου κεφαλαίου συνεχίζει την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του ο θεματοφύλακας κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου.

7. Κατά την ημερομηνία διάσπασης συντάσσονται τα εξής:

α) Κατάσταση των στοιχείων της περιουσίας του διασπώμενου κεφαλαίου και της αποτίμησης τους με βάση τους κανόνες του άρθρου 11.

β) Κατάσταση για κάθε επωφελούμενο κεφάλαιο, η οποία περιλαμβάνει τα στοιχεία της περιουσίας του, την αξία των στοιχείων αυτών με βάση τους κανόνες αποτίμησης του άρθρου 11, καθώς και την αξία του καθαρού ενεργητικού κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου. Στην ίδια κατάσταση περιλαμβάνεται ο αριθμός μεριδίων κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου και η σχέση μεταξύ μεριδίων του διασπώμενου κεφαλαίου και κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου.

Οι ανωτέρω καταστάσεις υπογράφονται από τους παρακάτω:

α) την εταιρεία διαχείρισης του διασπώμενου κεφαλαίου,

β) την εταιρεία διαχείρισης κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου, εάν είναι διαφορετική από την εταιρεία διαχείρισης της ανωτέρω περίπτωσης α',

γ) τον θεματοφύλακα του διασπώμενου κεφαλαίου και

δ) τον θεματοφύλακα κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου, εάν είναι διαφορετικός από τον θεματοφύλακα της ανωτέρω περίπτωσης γ'.

Ο ορκωτός ελεγκτής-λογιστής επιβεβαιώνει με έκθεσή του, που συντάσσεται μετά την πραγματοποίηση της διάσπασης, ότι τηρήθηκαν οι όροι της διάσπασης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.

8. Αντίγραφα των καταστάσεων και της έκθεσης της παραγράφου 7 υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης του διασπώμενου κεφαλαίου και των εταιρειών διαχείρισης κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου και διατίθενται δωρεάν, κατόπιν αιτήσεως, στους μεριδιούχους των επωφελούμενων κεφαλαίων.

9. Η εταιρεία διαχείρισης κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου υποχρεούται να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση και εγγράφως κάθε μεριδιούχο του επωφελούμενου κεφαλαίου σχετικά με τον ακριβή αριθμό των μεριδίων του κατά την ημερομηνία της διάσπασης.

10. Οι μεριδιούχοι του διασπώμενου κεφαλαίου που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν μερίδια των επωφελούμενων κεφαλαίων δικαιούνται να ζητήσουν την εξαγορά των μεριδίων τους, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση πέραν του κόστους αποεπένδυσης. Οι μεριδιούχοι του διασπώμενου κεφαλαίου δικαιούνται να ζητήσουν, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση πέραν του κόστους αποεπένδυσης, να αποκτήσουν μερίδια άλλου επωφελούμενου κεφαλαίου από αυτό του οποίου τα μερίδια πρόκειται να αποκτήσουν σύμφωνα με τις περιπτώσεις ε' και στ' της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Τα ανωτέρω δικαιώματα της εξαγοράς ή μετατροπής των μεριδίων των μεριδιούχων του διασπώμενου κεφαλαίου αρχίζουν να ισχύουν από τη στιγμή που αυτοί ενημερώνονται σχετικά με τη διάσπαση, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου και παύουν να ισχύουν πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησης της διάσπασης ή εφόσον έχει αποφασισθεί αναστολή του δικαιώματος εξαγοράς των μεριδίων, την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν την αναστολή.

11. α) Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του διασπώμενου κεφαλαίου κατά την παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε εγγραφή, πράξη ή ενέργεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση της κατανομής της περιουσίας του διασπώμενου κεφαλαίου μεταξύ των επωφελούμενων κεφαλαίων και της κατανομής της περιουσίας κάθε επωφελούμενου κεφαλαίου σε μερίδια των μεριδιούχων του, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλο δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, εκτός από τον Φ.Π.Α. για τον οποίο εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000). Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 103 εφαρμόζονται και στη διάσπαση αμοιβαίου κεφαλαίου.

β) Τα έξοδα και οι δαπάνες οποιασδήποτε φύσεως που πραγματοποιούνται με αιτία ή με αφορμή τη διάσπαση αμοιβαίου κεφαλαίου βαρύνουν αποκλειστικά τις εμπλεκόμενες εταιρείες διαχείρισης και όχι το διασπώμενο κεφάλαιο ή τα επωφελούμενα κεφάλαια ή τους μεριδιούχους.

12. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με αποφάσεις της να ρυθμίζει λεπτομέρειες ή τεχνικά θέματα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ