logo-print

Άρθρο 59 - Νόμος 4099/2012 - Επιτρεπόμενες επενδύσεις του ΟΣΕΚΑ (άρθρο 50 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Οι επενδύσεις του ΟΣΕΚΑ επιτρέπεται να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς που γίνονται δεκτά ή αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά κατά την έννοια της παρ. 10 του άρθρου 2 του ν. 3606/2007, καθώς και των αντίστοιχων διατάξεων των εθνικών νομοθεσιών των κρατών-μελών, με τις οποίες αυτά εναρμονίστηκαν προς τη διάταξη της περίπτωσης 14 της παρ. 1 του άρθρου 4 της Οδηγίας 2004/39/ΕΚ.

β) Κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε άλλη εποπτευόμενη αγορά κράτους - μέλους, η οποία λειτουργεί κανονικά, είναι αναγνωρισμένη και ανοικτή στο κοινό.

γ) Κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς, που γίνονται δεκτά σε χρηματιστήριο αξιών τρίτου κράτους ή που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε άλλη εποπτευόμενη αγορά τρίτου κράτους, η οποία λειτουργεί κανονικά, είναι αναγνωρισμένη και ανοικτή στο κοινό. Τα χρηματιστήρια αξιών και οι αγορές της παρούσας περίπτωσης ορίζονται εκάστοτε με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

δ) Νεοεκδιδόμενες κινητές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι έκδοσης περιλαμβάνουν την υποχρέωση υποβολής αίτησης για εισαγωγή σε χρηματιστήριο αξιών ή σε άλλη αγορά των ως άνω περιπτώσεων α', β' και γ' και η εισαγωγή αυτή πραγματοποιείται εντός ενός (1) έτους από την έκδοση.

ε) Μερίδια ΟΣΕΚΑ εγκεκριμένων βάσει του παρόντος νόμου ή της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ ή μερίδια άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, οι οποίοι διαθέτουν χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά των περιπτώσεων α' και β' της παραγράφου 2 του άρθρου 2 , ανεξαρτήτως εάν είναι εγκατεστημένοι σε κράτος - μέλος, εφόσον:

αα) οι εν λόγω άλλοι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σύμφωνα με νομοθεσία που προβλέπει ότι υπόκεινται σε εποπτεία την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κρίνει ως τουλάχιστον ισοδύναμη με αυτήν που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και εφόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει συνάψει με την αντίστοιχη εποπτική αρχή συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών,

ββ) το επίπεδο προστασίας των μεριδιούχων των άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων είναι τουλάχιστον ισοδύναμο με το παρεχόμενο στους μεριδιούχους των ΟΣΕΚΑ και ιδίως οι κανόνες που αφορούν το διαχωρισμό των στοιχείων του ενεργητικού, τις δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις και τις ακάλυπτες πωλήσεις κινητών αξιών και μέσων χρηματαγοράς είναι τουλάχιστον ισοδύναμοι με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ,

γγ) οι δραστηριότητες των άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων περιγράφονται σε εξαμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού, των αποτελεσμάτων και των πράξεων που έχουν διενεργηθεί κατά το χρονικό διάστημα που καλύπτουν οι εκθέσεις και

δδ) ο ΟΣΕΚΑ ή ο άλλος οργανισμός συλλογικών επενδύσεων, μερίδια του οποίου πρόκειται να αποκτηθούν, δεν μπορεί να επενδύει, σύμφωνα με τον κανονισμό ή τα καταστατικά του έγγραφα, ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%) του ενεργητικού του σε μερίδια άλλων ΟΣΕΚΑ ή οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

στ) Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα αποδοτέες στους καταθέτες σε πρώτη ζήτηση ή προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας μέχρι δώδεκα (12) μηνών, εφόσον το πιστωτικό Ίδρυμα έχει την καταστατική του έδρα σε κράτος - μέλος ή, εάν το πιστωτικό ίδρυμα έχει την καταστατική έδρα του σε τρίτο κράτος, εφόσον το πιστωτικό ίδρυμα υπόκειται σε καθεστώς προληπτικής εποπτείας το οποίο θεωρείται τουλάχιστον ισοδύναμο με αυτό που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Τα τρίτα κράτη της παρούσας περίπτωσης ορίζονται εκάστοτε με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος.

ζ) Παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των εξομοιούμενων με αυτά μέσων που διακανονίζονται σε μετρητά, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μια από τις αγορές που αναφέρονται στις περιπτώσεις α', β' και γ', ή παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα που αποτελούν αντικείμενο εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (εξωχρηματιστηριακά παράγωγα), εφόσον:

αα) το υποκείμενο στοιχείο του παράγωγου χρηματοπιστωτικού μέσου συνίσταται σε κάποιο από τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο, σε χρηματοοικονομικούς δείκτες, επιτόκια, συναλλαγματικές ισοτιμίες ή νομίσματα, που περιλαμβάνονται στον επενδυτικό σκοπό του ΟΣΕΚΑ, όπως αυτός καθορίζεται στον κανονισμό ή τα καταστατικά του έγγραφα,

ββ) οι αντισυμβαλλόμενοι που μετέχουν σε πράξεις ε-ξωχρηματιστηριακών παραγώγων είναι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί υποκείμενοι σε προληπτική εποπτεία ως προς τις συναλλαγές αυτές και ανήκουν σε κατηγορίες που δύναται να προσδιορίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και

γγ) τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα υπόκεινται καθημερινώς σε αξιόπιστη και επαληθεύσιμη αποτίμηση και είναι δυνατή η πώληση, η ρευστοποίηση ή το κλείσιμο της θέσης τους με αντισταθμιστική πράξη ανά πάσα στιγμή στην εύλογη αξία τους, ύστερα από πρωτοβουλία του ΟΣΕΚΑ.

η) Μέσα χρηματαγοράς της περίπτωσης ιστ' του άρθρου 3, πλην αυτών που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε εποπτευόμενη αγορά, εφόσον η έκδοση ή ο εκδότης των μέσων αυτών υπόκειται σε ρυθμίσεις για την προστασία των επενδυτών και των κεφαλαίων τους και εφόσον τα μέσα αυτά:

αα) εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από κεντρική, περιφερειακή ή τοπική αρχή ή κεντρική τράπεζα κράτους -μέλους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τρίτο κράτος ή σε περίπτωση ομοσπονδιακού κράτους, από μέλος του, ή από δημόσιο διεθνή οργανισμό στον οποίο ανήκουν ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη, ή

ββ) εκδίδονται από επιχείρηση της οποίας οι κινητές αξίες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε αγορές που αναφέρονται στις περιπτώσεις α', β' ή γ' της παρούσας παραγράφου 1 ή

γγ) εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από οργανισμό υποκείμενο σε προληπτική εποπτεία, σύμφωνα με τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας, ή από οργανισμό που υπόκειται και τηρεί κανόνες προληπτικής εποπτείας θεωρούμενους τουλάχιστον ισοδύναμους με εκείνους της κοινοτικής νομοθεσίας ή

δδ) εκδίδονται από άλλους οργανισμούς που ανήκουν σε κατηγορίες που δύναται να προσδιορίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφόσον οι επενδύσεις στα μέσα αυτά υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας των επενδυτών τουλάχιστον ισοδύναμο με εκείνο που προβλέπεται στις ως άνω υποπεριπτώσεις αα', ββ' ή γγ' και εφόσον ο εκδότης είναι:

ί) εταιρεία της οποίας το κεφάλαιο και τα αποθεματικά ανέρχονται σε τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια ευρώ (€ 10.000.000) και η οποία υποβάλλει και δημοσιεύει τους ετήσιους λογαριασμούς ή εκθέσεις της σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7α του κ.ν. 2190/1920 και την τέταρτη Οδηγία 78/660/ΕΟΚ του Συμβουλίου (EE L 222/14.8.1978), που βασίζεται στο άρθρο 54 (3) (ζ) της Συνθήκης για τις ετήσιες εκθέσεις (accounts), ορισμένων κατηγοριών εταιρειών ή

ϋ) οργανισμός που ανήκει σε όμιλο εταιρειών με μία ή περισσότερες εισηγμένες εταιρείες και έχει ως αποστολή τη χρηματοδότηση του ομίλου ή

iii) οργανισμός, ο οποίος έχει ως σκοπό τη χρηματοδότηση σχημάτων μέσων τιτλοποίηοης που έχουν εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση.

2. Ο ΟΣΕΚΑ μπορεί, επίσης, να επενδύει μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) του καθαρού ενεργητικού του σε άλλες κινητές αξίες ή μέσα χρηματαγοράς εκτός από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

3. Ο ΟΣΕΚΑ δεν επιτρέπεται να αποκτά πολύτιμα μέταλλα ή παραστατικούς τίτλους αυτών.

4. Ο ΟΣΕΚΑ μπορεί να κατέχει, δευτερευόντως, ρευστά διαθέσιμα.

5. Μία ΑΕΕΜΚ μπορεί να αποκτά την κινητή ή ακίνητη περιουσία που είναι απαραίτητη για την άσκηση των δραστηριοτήτων της.

6. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να ορίζει κατηγορίες ΟΣΕΚΑ, έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της ονομασίας του ΟΣΕΚΑ, του σκοπού που αναφέρεται στον κανονισμό ή στα καταστατικά του έγγραφα και της επενδυτικής του πολιτικής.

7. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παρ. 4 του άρθρου 50 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τις κατηγορίες των στοιχείων στα οποία επιτρέπεται να επενδύεται το ενεργητικό του ΟΣΕΚΑ.

8. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα του άρθρου 50α της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ και προκειμένου να μην υπάρχει απόκλιση μεταξύ των συμφερόντων των εταιρειών που μετατρέπουν δάνεια σε διαπραγματεύσιμους τίτλους ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα (τιτλοποίηση απαιτήσεων) και των ΟΣΕΚΑ που επενδύουν σε αυτούς τους διαπραγματεύσιμους τίτλους ή τα άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με:

α) τις απαιτήσεις στις οποίες οφείλουν να ανταποκρίνονται οι εταιρείες τιτλοποίησης απαιτήσεων προκειμένου να επιτρέπεται σε έναν ΟΣΕΚΑ να επενδύσει σε αυτούς τους τίτλους ή τα άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω εταιρείες διατηρούν καθαρή οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα τιτλοποίησης όχι κατώτερη του πέντε τοις εκατό (5%) και

β) τις ποιοτικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι ΟΣΕΚΑ που επενδύουν στους εν λόγω τίτλους ή τα άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 50 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ