logo-print

Άρθρο 63 - Νόμος 4099/2012 - ΟΣΕΚΑ που επενδύει σε μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων (άρθρο 55 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

1. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 3 του άρθρου 61 και των διατάξεων των άρθρων 66 έως και 74 του παρόντος νόμου και με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 64, ο ΟΣΕΚΑ επιτρέπεται να επενδύει σε μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 59, εφόσον αυτό περιλαμβάνεται στον κύριο επενδυτικό σκοπό του, σύμφωνα με τον κανονισμό ή τα καταστατικά του έγγραφα. Ο ΟΣΕΚΑ επιτρέπεται να αποκτά τα εν λόγω μερίδια σε ποσοστό μέχρι είκοσι τοις εκατό (20%) του καθαρού ενεργητικού του ανά ΟΣΕΚΑ ή ανά οργανισμό συλλογικών επενδύσεων. Το άθροισμα των επενδύσεων του ως άνω ΟΣΕΚΑ σε μερίδια των άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει συνολικά το τριάντα τοις εκατό (30%) του καθαρού ενεργητικού του. Κατά τον υπολογισμό των επενδυτικών ορίων του άρθρου 61 δεν λαμβάνονται υπόψη οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ΟΣΕΚΑ ή οι άλλοι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων, μερίδια των οποίων έχουν αποκτηθεί από τον ΟΣΕΚΑ.

2. Όταν ο ΟΣΕΚΑ επενδύει σε μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων που τελούν υπό τη διαχείριση, απευθείας ή με ανάθεση, της εταιρείας διαχείρισής του ή άλλης εταιρείας συνδεδεμένης με την εταιρεία διαχείρισής του στο πλαίσιο κοινής διαχείρισης ή μέσω ελέγχου ή μέσω σημαντικής άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής, η εταιρεία διαχείρισης ή η συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία δεν καταλογίζει προμήθειες διάθεσης ή εξαγοράς για τις ως άνω επενδύσεις.

Ο ΟΣΕΚΑ, ο οποίος επενδύει σημαντικό μέρος του ενεργητικού του σε μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, αναφέρει στο ενημερωτικό του δελτίο το ανώτατο όριο των προμηθειών διαχείρισης που ενδέχεται να βαρύνουν τόσο τον ίδιο τον ΟΣΕΚΑ όσο και τους ΟΣΕΚΑ ή τους άλλους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων στους οποίους προτίθεται να επενδύσει. Ο ΟΣΕΚΑ επισημαίνει, επίσης, στην ετήσια έκθεση του τη μέγιστη αναλογία προμηθειών διαχείρισης που έχουν χρεωθεί τόσο στον ίδιο τον ΟΣΕΚΑ όσο και στους ΟΣΕΚΑ ή στους άλλους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε μερίδια των οποίων επενδύει.

3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να ρυθμίζει λεπτομέρειες ή τεχνικά θέματα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 55 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση