logo-print

Άρθρο 76 - Νόμος 4099/2012 - Ενημερωτικό δελτίο (άρθρα 69, 70,71,72,75 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Το ενημερωτικό δελτίο περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία που επιτρέπουν στους επενδυτές να διαμορφώσουν τεκμηριωμένη γνώμη για την προτεινόμενη επένδυση και ειδικότερα, όσον αφορά τους σχετικούς κινδύνους.

Το ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνει, ανεξαρτήτως των χρηματοπιστωτικών μέσων στα οποία επενδύεται το ενεργητικό του ΟΣΕΚΑ, σαφή και κατανοητή επεξήγηση των επενδυτικών κινδύνων του ΟΣΕΚΑ.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με απόφασή της ενσωματώνει το Σχέδιο Α του Παραρτήματος I της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ.

3. Το ενημερωτικό δελτίο περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία που προβλέπονται στην απόφαση της παραγράφου 2, εφόσον τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται ήδη στον κανονισμό ή στα καταστατικά έγγραφα του ΟΣΕΚΑ, τα οποία προσαρτώνται στο ενημερωτικό δελτίο, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου.

4. Το ενημερωτικό δελτίο προσδιορίζει τις κατηγορίες των στοιχείων του ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ. Αναφέρει, επίσης, κατά πόσον ο ΟΣΕΚΑ δύναται να διενεργεί πράξεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρει ρητώς αν οι πράξεις αυτές μπορούν να διενεργούνται με σκοπό την αντιστάθμιση κινδύνων ή/και την επίτευξη του επενδυτικού σκοπού του ΟΣΕΚΑ, καθώς και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της χρήσης παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων στη συνολική έκθεση κινδύνου.

5. Αν ο ΟΣΕΚΑ επενδύει κυρίως σε άλλες κατηγορίες στοιχείων του ενεργητικού του άρθρου 59, πλην των κινητών αξιών και των μέσων χρηματαγοράς, ή αν ο ΟΣΕΚΑ αναπαράγει δείκτη μετοχών ή ομολογιών, σύμφωνα με το άρθρο 62, συμπεριλαμβάνει στο ενημερωτικό δελτίο του και, ανάλογα με την περίπτωση, στις διαφημιστικές ανακοινώσεις του, ρητή αναφορά η οποία εφιστά την προσοχή στην επενδυτική του πολιτική.

6. Όταν η καθαρή αξία του ενεργητικού ενός ΟΣΕΚΑ είναι πιθανό να εμφανίσει υψηλή μεταβλητότητα, λόγω της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου ή των εφαρμοζόμενων τεχνικών διαχείρισης, το ενημερωτικό δελτίο του και, ανάλογα με την περίπτωση, οι διαφημιστικές ανακοινώσεις του, περιέχουν ρητή αναφορά η οποία επισύρει την προσοχή στο ενδεχόμενο αυτό.

7. Ο κανονισμός ή τα καταστατικά έγγραφα του ΟΣΕΚΑ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ενημερωτικού του δελτίου, στο οποίο και προσαρτώνται. Τα εν λόγω έγγραφα δεν απαιτείται να προσαρτώνται στο ενημερωτικό δελτίο, όταν ο επενδυτής ενημερώνεται ότι μπορεί να ζητήσει είτε να του αποσταλούν τα έγγραφα αυτά, είτε να του γνωστοποιηθεί το σημείο πρόσβασης σε αυτά, σε κάθε κράτος - μέλος στο οποίο διατίθενται τα μερίδια.

8. Τα ουσιώδη στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου επικαιροποιούνται χωρίς καθυστέρηση μετά από κάθε μεταβολή τους.

9. Το ενημερωτικό δελτίο διατίθεται με σταθερό μέσο ή μέσω διαδικτύου και παρέχεται στους επενδυτές δωρεάν σε έντυπη μορφή, κατόπιν αιτήματός τους.

10. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 5 του άρθρου 69 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με το περιεχόμενο και το μορφότυπο του ενημερωτικού δελτίου.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρα 69, 70,71,72,75 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
send