logo-print

Άρθρο 85 - Νόμος 4099/2012 - Δανεισμός ΟΣΕΚΑ (άρθρο 83 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

1. Η εταιρεία διαχείρισης, όταν ενεργεί για λογαριασμό ΟΣΕΚΑ, ή κατά περίπτωση, η ΑΕΕΜΚ, καθώς και ο θεματοφύλακας αυτών, όταν ενεργεί για λογαριασμό τους, δεν επιτρέπεται να δανείζονται.

Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται να δανείζονται σε ξένο νόμισμα με δάνειο αντιστήριξης (δάνειο τύπου «back-to-back»).

2. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, επιτρέπεται η σύναψη δανείων προσωρινού χαρακτήρα για λογαριασμό του ΟΣΕΚΑ, αποκλειστικά με πιστωτικό ίδρυμα, μέχρι ποσού ίσου με το δέκα τοις εκατό (10%) του καθαρού ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ και μόνο για την ικανοποίηση αιτήσεων εξαγοράς μεριδίων του, εφόσον κρίνεται ως μη συμφέρουσα η ρευστοποίηση στοιχείων του ενεργητικού του. Η ΑΕΕΜΚ επιτρέπεται, επιπροσθέτως, να συνάπτει δάνεια, αποκλειστικά με πιστωτικό ίδρυμα, μέχρι ποσού ίσου με το δέκα τοις εκατό (10%) του καθαρού ενεργητικού της για την απόκτηση ακινήτου το οποίο είναι απαραίτητο για την άσκηση των δραστηριοτήτων της. Το συνολικό ύψος των δανείων που έχει λάβει η ΑΕΕΜΚ σύμφωνα με τα ανωτέρω εδάφια της παρούσας παραγράφου δεν υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του καθαρού ενεργητικού της. Για την εξασφάλιση των δανείων της παρούσας παραγράφου δύναται να συστήνεται ενέχυρο επί κινητών αξιών του ΟΣΕΚΑ.

3. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 3 του άρθρου 83 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τη λήψη δανείου για λογαριασμό του ΟΣΕΚΑ.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 83 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG
Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ