logo-print

Άρθρο 141 - Νόμος 4099/2012 - Έδρα της ΕΣΕτ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Από την καταχώρισή της στο μητρώο η ΕΣΕτ υποχρεούται να έχει την κεντρική διοίκηση και την καταστατική έδρα της στην Ελλάδα.

2. Το διευθυντικό ή διοικητικό όργανο της ΕΣΕτ, όταν αποφασίζει τη μεταφορά της έδρας της, καταρτίζει σχέδιο μεταφοράς, το οποίο δημοσιεύεται, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 143 του νόμου αυτού.

3. Σε περίπτωση μεταφοράς της έδρας της ΕΣΕτ τα μέλη της, τα οποία εναντιώθηκαν στη μεταφορά αυτή, δικαιούνται να απαιτήσουν επιστροφή των μεριδίων τους υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 παράγραφος 4 και του άρθρου 16 του κανονισμού. Για την προστασία των μελών, που εναντιώθηκαν στη μεταφορά της έδρας της ΕΣΕτ, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 84 του κ.ν. 2190/1920.

4. Το Ειρηνοδικείο της έδρας της ΕΣΕτ, δικάζοντας κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθ. 739 -781 Κ.Πολ,Δ.), είναι αρμόδιο για τη χορήγηση του πιστοποιητικού της παραγράφου 8 του άρθρου 7 του κανονισμού, με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχουν εκτελεσθεί οι απαιτούμενες πράξεις και διατυπώσεις πριν τη μεταφορά της έδρας της ΕΣΕτ. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα.

5. Η ΕΣΕτ, προκειμένου να λάβει το πιστοποιητικό της προηγούμενης παραγράφου, οφείλει να αποδείξει ότι σε σχέση με τις υποχρεώσεις της, οι οποίες γεννήθηκαν πριν τη δημοσίευση της πρότασης μεταφοράς, τα συμφέροντα όλων των πιστωτών της προστατεύονται επαρκώς και να προσκομίσει στο παραπάνω δικαστήριο πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστωτών, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 70 του κ.ν. 2190/1920.

6. Οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, που αφορούν στην ικανοποίηση και στην εξασφάλιση των απαιτήσεων δημόσιων φορέων έναντι της ΕΣΕτ, δεν θίγονται από την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου.

7. Εάν η μεταφορά της καταστατικής έδρας της ΕΣΕτ επιφέρει μεταβολή του εφαρμοστέου δικαίου, αυτή δεν ισχύει, εφόσον μέσα στη δίμηνη προθεσμία της παραγράφου 6 του άρθρου 7 του κανονισμού η αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. αντιταχθεί με απόφασή της στη μεταφορά, αποκλειστικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί με απόφασή της στη μεταφορά της καταστατικής έδρας των υποκείμενων στην εποπτεία της ΕΣΕτ του χρηματοπιστωτικού τομέα.

8. Η ΕΣΕτ δικαιούται να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης των αρχών της προηγούμενης παραγράφου. Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης είναι το Διοικητικό Εφετείο της έδρας της ΕΣΕτ, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα. Η άσκηση της αίτησης ακύρωσης έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ