logo-print

Άρθρο 153 - Νόμος 4099/2012 - Λύση και Εκκαθάριση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

1. Το Ειρηνοδικείο της έδρας της ΕΣΕτ, δικάζοντας κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθ. 739781 του Κ.Πολ.Δ.), είναι αρμόδιο για την απαγγελία της λύσης της ΕΣΕτ, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 73 παράγραφος 1 του κανονισμού. Η δικαστική απόφαση, που απαγγέλλει τη λύση της ΕΣΕτ, είναι αμετάκλητη και καταχωρίζεται στο μητρώο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 16 του ν. 3419/2005.

2. Αν η ΕΣΕτ δεν τηρεί πλέον την υποχρέωση, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 141 του νόμου αυτού, η αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. της έδρας της ΕΣΕτ την καλεί εγγράφως να επανορθώσει την κατάσταση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 73 παράγραφος 2 του κανονισμού, τάσσοντας εύλογη προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες από την κοινοποίηση της πρόσκλησης.

3. Αν η ΕΣΕτ δεν εκπληρώσει την υποχρέωση της προηγούμενης παραγράφου μέσα στην ταχθείσα προθεσμία, λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ.. Με την ίδια απόφαση διορίζονται εκκαθαριστές, που δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από τους προβλεπόμενους στο καταστατικό. Η απόφαση καταχωρίζεται στο μητρώο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 16 του ν. 3419/2005.

4. Η ΕΣΕτ δικαιούται να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της αρχής της προηγούμενης παραγράφου. Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης είναι το Διοικητικό Εφετείο της έδρας της ΕΣΕτ, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα. Η άσκηση της αίτησης ακύρωσης έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

5. Το καθαρό ενεργητικό μετά την εκκαθάριση διανέμεται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό της ΕΣΕτ, αλλιώς βάσει της αρχής της αφιλοκερδούς διανομής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 75 του Κανονισμού.

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ