logo-print

Άρθρο 13 - Νόμος 2145/1993

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/05/1993

Υπό κωδικοποίηση
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών του Κράτους και των υπαγόμενων σ' αυτό Ν.Π.Δ.Δ. ασκείται από Μονομελή Κλιμάκια, στα οποία τοποθετείται πάρεδρος ή εισηγητής.

2. Ο κατασταλτικός έλεγχος των λογαριασμών των δημόσιων υπολόγων, των απολογισμών των Ο.ΤΑ και των άλλων Ν.Π.Δ.Δ., ως και των ειδικών λογαριασμών, που προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του π.δ. 774/1980, ασκείται από τα Κλιμάκια του άρθρου 7 του π.δ. 774/1980 (ΦΕΚ 189 Α'), καθώς και από Μονομελή Κλιμάκια της προηγούμενης παραγράφου, σύμφωνα με τις διακρίσεις της παραγράφου 9 του άρθρου 9 του ν.1160/1981. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δύναται να ανατίθενται και πρόσθετες αρμοδιότητες στα Μονομελή Κλιμάκια.

3. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ως όργανο ελέγχου ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου νοείται, στο εξής, το Μονομελές Κλιμάκιο αυτού. Τα Μονομελή Κλιμάκια ιδρύονται με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο αριθμός δε αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο τρίτα (2/3) του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων των παρέδρων και των εισηγητών. Με όμοιες αποφάσεις καθορίζεται και η αρμοδιότητα κάθε Μονομελούς Κλιμακίου, καθώς και οι αναπληρωτές των παρέδρων και εισηγητών. Στα Μονομελή Κλιμάκια, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δαπανών των υπουργείων, τοποθετείται πάρεδρος αναπληρούμενος από εισηγητή, και στα Κλιμάκια που εδρεύουν στις πρωτεύουσες των νομών τοποθετείται εισηγητής. Πάρεδρος μπορεί να τοποθετηθεί και στα Ν.Π.Δ.Δ. που εδρεύουν στο Νομό Αττικής, στους Νομούς Αθηνών και Πειραιώς, καθώς και στις έδρες των Νομών Αχαΐας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναπληρούμενος από εισηγητή.

4. Για την αντιμετώπιση από το Ελεγκτικό Συνέδριο των ανωτέρω υποχρεώσεων του, στις οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών αυτού προστίθενται: Μία (1) θέση συμβούλου, μία (1) θέση αντεπιτρόπου, πέντε (5) θέσεις παρέδρων, εξήντα τέσσερις (64) θέσεις εισηγητών κα ορίζεται ο συνολικός αριθμός των θέσεων των πρώτων σε είκοσι (20), των δεύτερων σε δύο (2), των τρίτων σε σαράντα (40) και των τέταρτων σε ογδόντα πέντε (85).

5. Η πλήρωση των θέσεων των εισηγητών γίνεται σύμφωνα με ης ισχύουσες διατάξεις. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η πλήρωση των θέσεων εισηγητών γίνεται κατά τη διαδικασία πληρώσεως των θέσεων των Παρέδρων και γίνονται δεκτοί και οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης που έχουν 15ετή τουλάχιστον υπηρεσία και πτυχίο νομικής σχολής ή νομικού τμήματος.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος μπορούν επίσης να πληρούνται κατά την ως άνω διαδικασία οι ανωτέρω 64 θέσεις Εισηγητών και μέχρι του ημίσεως αυτών από Προϊσταμένους Δ/νσεων ή Τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχουν 15ετή τουλάχιστον υπηρεσία και είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, Πολιτικών ή Βιομηχανικών σπουδών. Οι διοριζόμενοι εξομοιούνται βαθμολογικά με Ειρηνοδίκη Β' τάξεως και ασκούν αποκλειστικά-ελεγκτικά καθήκοντα, χωρίς να εξελίσσονται στους επόμενους βαθμούς. Μετά την αποχώρησή τους οι κενούμενες θέσεις εξομοιούνται με των λοιπών εισηγητών.

Σε περίπτωση επιλογής υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε θέσεις εισηγητών καταργείται το ήμισυ των κενούμενων οργανικών θέσεων.

6. Κάθε διάταξη που είναι αντίθετη προς τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων καταργείται.

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ