logo-print

Άρθρο 7 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

1. Το άρθρο 29 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 29 Αρμοδιότητες γενικού επιτρόπου

Ο γενικός επίτροπος:

α) Προΐσταται της Γενικής Επιτροπείας και της γραμματείας της, διευθύνει τις εργασίες τους και φροντίζει για την εύρυθμη διεξαγωγή τους.

β) Επικοινωνεί με τις υπηρεσίες των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της Χώρας, τα οποία είναι υποχρεωμένα να τον διευκολύνουν στην άσκηση των, κατά τις κείμενες διατάξεις, αρμοδιοτήτων του.

γ) Υποβάλλει έγγραφες αιτιολογημένες προτάσεις προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όταν αυτό πρόκειται να αποφασίσει για θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών της Γενικής Επιτροπείας και ενεργεί κατά τους ορισμούς της παραγράφου 8 του άρθρου 67 του παρόντος νόμου.

δ) Συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τα στατιστικά στοιχεία της κίνησης των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων όλης της χώρας και υποβάλλει κατά το μήνα Μάρτιο κάθε έτους στον Υπουργό Δικαιοσύνης γενική έκθεση, με την οποία επισκοπείται η πορεία των εργασιών τους, επισημαίνονται οι ελλείψεις και οι αδυναμίες και προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

ε) Προτείνει στον Υπουργό Δικαιοσύνης με έγγραφη αιτιολογημένη έκθεσή του συγκεκριμένες λύσεις για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων της γραμματείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας.

ζ) Διενεργεί μετά από παραγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης διοικητική εξέταση όταν, σ' αυτόν ή τον Υπουργό, υποβληθούν επώνυμες αναφορές ή περιέλθουν συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία πιθανολογείται η διάπραξη πειθαρχικού ή ποινικού αδικήματος από δικαστικό λειτουργό της Γενικής Επιτροπείας ή υπάλληλο της γραμματείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή της Γενικής Επιτροπείας.

η) Ασκεί υπέρ του νόμου στο Συμβούλιο Επικρατείας, χωρίς να περιορίζεται από προθεσμίες ή άλλους δικονομικούς κανόνες, αίτηση αναίρεσης κατά οποιασδήποτε αποφασής διοικητικού δικαστηρίου. Για το σκοπό αυτό δικαιούται να ζητεί πληροφορίες και στοιχεία από κάθε αρχή και δικαστήριο. Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχουν έννομα αποτελέσματα για τους διαδίκους.

Τα έγγραφα και η όλη διαδικασία δεν υπόκεινται σε κανένα τέλος, εισφορά ή παράβολο για οποιονδήποτε. Οι αιτήσεις αναίρεσης υπέρ του νόμου ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 19 του π.δ. 18/1989.

θ) Γνωμοδοτεί για γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα της διοικητικής νομοθεσίας και εισηγείται στον Υπουργό Δικαιοσύνης μέτρα για την εφαρμογή της διοικητικής νομοθεσίας και την απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης, για τον αναγκαίο αριθμό οργανικών θέσεων δικαστών και υπαλλήλων καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές δεν δεσμεύουν τα αρμόδια δικαστήρια.

ι) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που παρέχεται σ' αυτόν από τις κείμενες διατάξεις».

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου.39 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για τον αναδιορισμό αποφαίνεται το αρμόδιο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο καθορίζει και την αρχαιότητα του αναδιοριζομένου, λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά επιτυχίας του στο διαγωνισμό πρόσληψης και τον τυχόν, στο μεταξύ, διορισμό ή επαναδιορισμό του ως δικηγόρου».

3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 42 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εξαιρούνται οι δικαστικοί λειτουργοί που υπηρετούν σε δικαστήρια των πόλεων Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λαρίσης, Βόλου και Ηρακλείου».

4. Η πρώτη περίοδος του εδαφίου 2 της παραγράφου 1 του άρθρου 46 του ν. 1756/1988 τροποποιείται ως εξής:

«Εκπαιδευτική άδεια δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί μετά τη συμπλήρωση του τεσσαρακοστού πέμπτου (45ου) έτους».

5. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 49 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Οι προαγωγές ί ων δικαστικών λειτουργών μέχρι το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, του αρεοπαγίτη και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του συμβούλου και αντεπιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του γενικού επιτρόπου και του αντεπιτρόπου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων καθώς και ο διορισμός σε θέση αντεπιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από απόφαση του οικείου Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου».

6. Από την παράγραφο 3 του άρθρου 49 του ν. 1756/1988 απαλείφονται οι λέξεις: «του γενικού επιτρόπου και του επιτρόπου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων».

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,