logo-print

Άρθρο 17 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

1. Το άρθρο 206 του ν.δ. 3026/1954 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 206

1. Ως συντονιστικό όργανο των δικηγορικών συλλόγων λειτουργεί η «ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας».

Η ολομέλεια εδρεύει στην Αθήνα, όπου διατηρεί γραφεία και διοικητικό προσωπικό. Μέλη της ολομέλειας είναι οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της Χώρας.

Η ολομέλεια διευθύνεται από τριμελές προεδρείο, το οποίο αποτελείται από τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Πρόεδρος αυτής είναι ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθήνας, ο οποίος και την εκπροσωπεί. Πόροι της ολομέλειας είναι η ετήσια συνδρομή των δικηγορικών συλλόγων της Χώρας, που καθορίζεται κάθε φορά με απόφασή της.

2. Σκοπός της ολομέλειας είναι ο συντονισμός της δραστηριότητας των δικηγορικών συλλόγων και η εκπροσώπηση του δικηγορικού σώματος. Ιδίως έργο της ολομέλειας είναι:

α. Η μελέτη και επεξεργασία θεμάτων σχετικών με τη νομοθεσία και τη νομολογία.

β. Η μέριμνα για ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης και την άσκηση της δικηγορίας.

γ. Η παρέμβαση σε ζητήματα εθνικής ή κοινωνικής σημασίας.

δ. Η δημιουργία και λειτουργία από την (δια ή σε συνεργασία με άλλους, κρατικούς ή μη Φορείς, τράπεζας νομικών πληροφοριών.

ε. Η εκπροσώπηση του δικηγορικού σώματος ενώπιον των αρχών, των διεθνών οργανισμών και των οργάνων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων.

στ. Η οργάνωση συνεδρίων των δικηγορικών συλλόγων της Χώρας.

3. Οι συνεδριάσεις της ολομέλειας γίνονται με έγγραφη πρόσκληση του προέδρου της, επίσης με αίτηση των δύο άλλων μελών του προεδρείου ή δέκα τουλάχιστον μελών της ολομέλειας προς τον πρόεδρο αυτής, ο οποίος οφείλει, σε διάστημα ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης, να συγκαλέσει την ολομέλεια.

Στην πρόσκληση του προέδρου ή την αίτηση των μελών πρέπει να αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

4. Η ολομέλεια βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τα 3/5 των μελών της, αποφασίζει δε με ονομαστική ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Τα μέλη υποχρεωτικά παρίστανται αυτοπροσώπως.

5. Η ανεξαρτησία και η αυτοτέλεια των δικηγορικών συλλόγων της Χώρας, όπως το άρθρο 199 του παρόντος ορίζει, δεν θίγονται από την ύπαρξη και λειτουργία της ολομέλειας των προέδρων. Οι αποφάσεις της ολομέλειας αξιοποιούνται από τους δικηγορικούς συλλόγους στην αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και την πραγμάτωση των σκοπών τους».

2. Στο ν.δ. 3026/1954, μετά το άρθρο 206 προστίθενται άρθρα 206 Α, 206 Β και 206 Γ, που έχουν ως εξής:

«Άρθρο 206 Α

1. Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας οργανώνει κάθε τριετία τουλάχιστον πανελλήνιο συνέδριο, το οποίο σκοπό έχει τη λήψη αποφάσεων σε θέματα που αναφέρονται στη δικαιοσύνη, τη δικηγορία, τη νομοθεσία και νομολογία, καθώς και σε θέματα γενικότερου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Σύνεδροι είναι οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων, δικαίωμα όμως παρέμβασης έχουν και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών δικηγορικών

παρατάξεων.

2. Με απόφαση της ολομέλειας ορίζεται επταμελής επιτροπή, η οποία συντάσσει τον κανονισμό του συνεδρίου, που ορίζει χρ& νο και τόπο διοργάνωσης του συνεδρίου, την ημερήσια διάταξη, τους εισηγητές και τα μέλη επιτροπών επεξεργασίας των θεμάτων αυτής, τον τρόπο παρέμβασης των συνδικαλιστικών δικηγορικών παρατάξεων και γενικά ό,τι αφορά στη διεξαγωγή του συνεδρίου. Εισηγητές και μέλη των επιτροπών μπορούν να ορισθούν και δικηγόροι μη μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων. Ο κανονισμός αυτός εγκρίνεται από την ολομέλεια και η εφαρμογή του ανατίθεται στην πιο πάνω επταμελή επιτροπή».

«Άρθρο 206 Β

Μ ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας της. Ο κανονισμός συντάσσεται από πενταμελή επιτροπή, που εκλέγεται από μέλη της».

«Άρθρο 206 Γ

1. Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων εκλέγει με μυστική ψηφοφορία, στην πρώτη μετά τη συγκρότηση της συνεδρίαση, συντονιστική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και από δέκα (10) προέδρους συλλόγων επαρχιακών πόλεων.

2. Η συντονιστική επιτροπή εδρεύει στην Αθήνα και εξυπηρετείται από το διοικητικό προσωπικό της ολομέλειας, διευθύνεται δε από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Αθήνας, ο οποίος συγκαλεί και τις συνεδριάσεις αυτής.

3. Η συντονιστική επιτροπή συγκαλείται επίσης με αίτηση πέντε (5) τουλάχιστο μελών της, βρίσκεται δε σε απαρτία όταν παρίστανται στις συνεδριάσεις της τουλάχιστον επτά από τα μέλη . της και αποφασίζει με πλειοψηφία των τριών πέμπτων των παρόντων μελών της.

4. Έργο της συντονιστικής επιτροπής είναι η αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων και όσων αναθέτει σ' αυτήν η ολομέλεια.

5. Οι διατάξεις για τη λειτουργία της ολομέλειας των προέδρων < και των διοικητικών συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων ισχύουν αναλογικά και για τη συντονιστική επιτροπή».

3. Η παρ. 2 του άρθρου 221 του ν.δ. 3026/1954 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Σε όσους δικηγορικούς συλλόγους τα μέλη τους υπερβαίνουν την 31 Ιανουαρίου του έτους των εκλογών τα 200 ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι θέτουν υποψηφιότητα σε συνδυασμούς οι οποίοι περιλαμβάνουν υποψηφίους τουλάχιστον το ένα τρίτο του αριθμού των συμβούλων και σε περίπτωση κλάσματος, τα χωρίς το κλάσμα ακέραιου αριθμού που ορίζονται για κάθε σύλλογο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 216 και 217 όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 343/1976. Υποψήφιος σύμβουλος μπορεί να μετέχει μόνο σε ένα συνδυασμό. Επιτρέπεται υποβολή μεμονωμένων υποψηφιοτήτων μόνο για τη θέση του προέδρου. Επιτρέπεται επίσης η υποβολή μεμονωμένων υποψηφιοτήτων για θέσεις συμβούλων μέχρι του ενός τρίτου (1/3) του αριθμού των συμβούλων σε συνδυασμούς που περιλαμβάνουν υποψηφίους τουλάχιστον μέχρι του αριθμού τούτου. Ο συνδυασμός καταρτίζεται με έγγραφη δήλωση, που υπογράφεται από τον υποψήφιο πρόεδρο και τους υποψηφίους συμβούλους που τον αποτελούν ή μόνο απ' αυτούς και που αναγράφονται σ' αυτήν με αλφαβητική σειρά. Η δήλωση κατατίθεται στο δικηγορικό σύλλογο σύμφωνα με τη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου.

3. Η ανακήρυξη των υποψηφίων προέδρων και συμβούλων γίνεται μέχρι την 3η Φεβρουαρίου του έτους των εκλογών».

4. Το άρθρο 227 του ν.δ. 3026/1954 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 227

1. Η εκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι θέσεις των συμβούλων κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου. Το πηλίκον αυτής της διαίρεσης, και σε περίπτωση κλάσματος ο πλησιέστερος προς το κλάσμα ακέραιος αριθμός, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Αν το κλάσμα ισούται με το μισό της μονάδας, ως εκλογικό μέτρο θεωρείται ο μεγαλύτερος ακέραιος αριθμός. Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε. Συνδυασμός, που περιλαμβάνει υποψηφίους λιγότερους από τις θέσεις που του ανήκουν, καταλαμβάνει τόσες μόνο θέσεις, όσοι είναι και οι υποψήφιοι του. Οι θέσεις που μένουν αδιάθετες από την πρώτη κατανομή, σύμφωνα με τα παραπάνω, κατανέμονται στη συνέχεια στους συνδυασμούς εκείνους που έχουν τα μεγαλύτερα κατά σειρά υπόλοιπα ψήφων, έστω και αν δεν κατέλαβαν έδρα από την πρώτη κατανομή. Σε περίπτωση (σου αριθμού ψήφων γίνεται κλήρωση. Ο επικεφαλής συνδυασμού εκλέγεται σύμβουλος, αν ο συνδυασμός, στον οποίο ηγείται, καταλάβει μία τουλάχιστον έδρα από οποιαδήποτε κατανομή».

5. Από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις του ν.δ. 1210/72 περί Κώδικος Δικαστικών Επιμελητών που αφορούν το σύστημα εκλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου των συλλόγων των δικαστικών επιμελητών και στο εξής εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 221 και του άρθρου 227 του Κώδικος περί Δικηγόρων, όπως τροποποιούνται με τις διατάξεις του παρόντος, σ' όλους τους συλλόγους δικαστικών επιμελητών ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών τους. Οι αυτές διατάξεις εφαρμόζονται και για την εκλογή των μελών των εξελεγκτικών επιτροπών.

Ποινικός Κώδικας Ι
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
send