logo-print

Άρθρο 19 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1. Η αγωγή αποζημίωσης ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων είναι ανεξάρτητο ένδικο βοήθημα σε σχέση με την προσφυγή, την αίτηση ακύρωσης ή άλλα ένδικα βοηθήματα κατά της διοικητικής πράξης ή παράλειψης από την οποία απορρέει η αξίωση προς αποζημίωση και μπορεί να ασκηθεί Και αυτοτελώς κατ' επιλογή του ενδιαφερομένου.

2. Στην αγωγή αποζημίωσης το διοικητικό δικαστήριο εξετάζει παρεμπιπτόντως τη νομιμότητα της διοικητικής πράξης ή παράλειψης από την οποία απορρέει η αξίωση προς αποζημίωση, με την επιφύλαξη τυχόν ύπαρξης δεδικασμένου από απόφαση που εκδόθηκε ύστερα από άσκηση προσφυγής ή αίτησης ακύρωσης ή άλλου ένδικου βοηθήματος.

3. Το δεδικασμένο που απορρέει από απόφαση αγωγής αποζημίωσης εκτείνεται και στα διοικητικής φύσης ζητήματα που κρίθηκαν παρεμπιπτόντως και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την επιδίκαση αποζημίωσης, εφ' όσον το δικαστήριο ήταν καθ' ύλη αρμόδιο να αποφασίζει για τα ζητήματα αυτά.

4. Αν εκκρεμεί προσφυγή κατά διοικητικής πράξης ή παράλειψης και αγωγή για αποζημίωση που απορρέει από την ίδια πράξη ή παράλειψη, η οποία δεν έχει σωρευθεί στο ίδιο δικόγραφο με την προσφυγή, εφαρμόζεται το άρθρο 39 του π.δ. 341/1978.

5. Αν εκκρεμούν αίτηση ακύρωσης κατά διοικητικής πράξης ή παράλειψης και αγωγή αποζημίωσης από την ίδια πράξη ή παράλειψη, αναβάλλεται, μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση για την αίτηση ακύρωσης, η εκδίκαση της αγωγής αποζημίωσης είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από αίτηση του διαδίκου.

6. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 5 αυτού του άρθρου εφαρμόζονται και σε αγωγές που δεν έχουν συζητηθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που απορρίπτεται αγωγή αποζημίωσης για το λόγο ότι δεν είχε προηγηθεί η έκδοση, ύστερα από άσκηση προσφυγής ή αίτησης ακύρωσης ή άλλου ένδικου βοηθήματος, δικαστικής απόφασης που να διαπιστώνει ευθέως την παρανομία της ζημιογόνου πράξης ή παράλειψης από την οποία απορρέει η αξίωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει εκ νέου αγωγή. Το χρονικό διάστημα από την άσκηση της αγωγής που απορρίφθηκε δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής της σχετικής αξίωσης για αποζημίωση.

Αγωγή περί κλήρου
Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send