logo-print

Άρθρο 27 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Ποινικός Κώδικας Ι

Οι διατάξεις του ν.δ. 1059/1971 «Περί απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων» του ν. 1806/1988 «Τροποποίηση της νομοθεσίας για τα χρηματιστήρια αξιών και άλλες διατάξεις» και του ν. 1858/1989 τροποποιούνται ως εξής:

1. Το άρθρο 3 του ν.δ. 1059/1971 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3

Εξαιρετικώς επιτρέπεται η παροχή πληροφοριών για τις απόρρητες χρηματικές ή άλλες καταθέσεις σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα μετά από ειδικά αιτιολογημένη παραγγελία ή αίτηση ή απόφαση του αρμόδιου για την άσκηση ποινικής δίωξης ή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ή κύριας ανάκρισης οργάνου δια του δικαστικού συμβουλίου ή δικαστηρίου, στο οποίο διενεργείται η σχετική διαδικασία, εφ' όσον η παροχή των πληροφοριών αυτών είναι απολύτως αναγκαία για την ανίχνευση και τον κολασμό κακουργήματος».

2. α. Η παράγραφος 2 του άρθρου 40 του ν. 1806/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Το απόρρητο που θεσπίζεται από το άρθρο 1 του ν. 1059/1971 (ΦΕΚ 270 Α') των καταθέσεων σε οποιασδήποτε μορφής πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στη χώρα δεν ισχύει έναντι των ελεγκτικών οργάνων και των νομισματικών αρχών της Τράπεζας της Ελλάδος, των δικαστικών αρχών, των προανακριτικών κοινοβουλευτικών επιτροπών, στις οποίες κατά το νόμο ανατίθεται ο σχετικός έλεγχος των πιστωτικών ιδρυμάτων, ως προς τις καταθέσεις που υπάρχουν στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα, εφ' όσον τα προαναφερόμενα πρόσωπα ή όργανα ασκούν αρμοδιότητες σχετικές με τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και της ορθής εφαρμογής της πιστωτικής και νομισματικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος».

β. Η παράγραφος 4 του άρθρου 40 του ν. 1806/1988 (ΦΕΚ 207 Α') καταργείται.

3α. Η παράγραφος 5 του άρθρου 40 του ν. 1806/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στη συνέχεια οφείλουν να υποβάλουν μέσα σε προθεσμία τριών μηνών από τη δημοσίευση αυτού του νόμου, και στο εξής το μήνα Απρίλιο κάθε έτους, δήλωση για την προέλευση των χρηματικών ή άλλων οικονομικών μέσων, με τα οποία συμμετέχουν σε εκδοτική επιχείρηση ή πιστωτικό ίδρυμα της παραγράφου 1.

Σε περίπτωση ίδρυσης επιχείρησης ή συμμετοχής σε επιχείρηση πιστωτικού ιδρύματος η δήλωση υποβάλλεται, προκειμένου για την ίδρυση, μαζί με την αίτηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας και προκειμένου για συμμετοχή μέσα σ' ένα μήνα από την κτήση του σχετικού δικαιώματος. Τα υπόχρεα σε υποβολή της παραπάνω δήλωσης φυσικά ή νομικά πρόσωπα υποβάλλουν αυτήν τη δήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν συνδέονται με πιστωτικό ίδρυμα της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου με οποιαδήποτε από τις ιδιότητες των περιπτώσεων β' ή δ' της παρούσας παραγράφου, ή στον κατά το άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 1738/1987 αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν συνδέονται με εκδοτική επιχείρηση της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου με οποιαδήποτε από τις ιδιότητες των περιπτώσεων α' ή γ' ή δ' της παρούσας παραγράφου κατά τα οριζόμενα στη συνέχεια.

Τα υπόχρεα σύμφωνα με τα ανωτέρω πρόσωπα είναι τα εξής:

α) πρόεδροι, διοικητές, γενικοί διευθυντές, αναπληρωτές, γενικοί διευθυντές και διαχειριστές των επιχειρήσεων της παραγράφου 1 ή άλλα όργανα των ιδίων επιχειρήσεων που ασκούν διοίκηση ή διαχείριση βάσει του καταστατικού ή ύστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης των μετόχων ή των εταίρων ή του διοικητικού συμβουλίου, εκδότες και διευθυντές εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών καθώς και ιδιοκτήτες, εκδότες και διευθυντές περιοδικών.

β) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν τουλάχιστον το 5% του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών της παρ. 1, όπως αυτό προκύπτει από το βιβλίο των μετόχων ή των συμμετοχών στην προηγούμενη του ελέγχου γενική συνέλευση των μετόχων.

γ) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή ενώσεις προσώπων που λειτουργούν με οποιαδήποτε μορφή και ιδίως ως ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινοπραξίες, ιδρύματα και εταιρίες αστικού δικαίου και έχουν σκοπό ή ασχολούνται με την έκδοση ημερησίων εφημερίδων και εβδομαδιαίων εκδόσεων και περιοδικών κάθε Φύσης, καθώς και με την ίδρυση ή λειτουργία ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών.

δ) Οι εκπρόσωποι κάθε είδους επιχείρησης, στην οποία συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα των προηγούμενων περιπτώσεων α', β' και γ' κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% του εταιρικού κεφαλαίου.

ε) Συγγενείς εξ αίματος ή συγγενείς μέχρι και του δευτέρου βαθμού εξ αγχιστείας των προσώπων που αναφέρονται στις προηγούμενες περιπτώσεις α' έως και δ'».

β. Η παράγραφος 8 του άρθρου 40 του ν. 1806/1988, η παράγραφος 5 της κοινής υπουργικής απόφασης 60013/14.10.1988 (ΦΕΚ 750/14.10.88) καθώς και το άρθρο 10 του ν. 1858/1989 καταργούνται.

4. Η πράξη Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αριθ. 1379/24.10.88, που αφορά την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος, εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις μεταβίβασης τραπεζών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για μεταβιβάσεις μετοχών που εκπροσωπούν τουλάχιστον 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
send