logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 1968/1991

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

19/10/1991

Υπό κωδικοποίηση
Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ

1. Η περίπτωση β' της παρ. 1 του άρθρου 15 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αντικαθίσταται ως εξής:

"β. από τον ειρηνοδίκη το ειρηνοδικείο και τον πταισματοδίκη το πταισματοδικείο και, αν είναι περισσότεροι, από τον αρχαιότερο".

2. Η περίπτωση α' της παρ. 4 του άρθρου 15 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ., όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 1868/1989, αντικαθίσταται ως εξής:

"α. έχουν παραλειφθεί από προαγωγή τουλάχιστο δύο φορές στον ίδιο βαθμό ή έχουν τιμωρηθεί με οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, εκτός από επίπληξη, μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου διαγραφής της ποινής κατά το άρθρο 106 παρ. 4".

3. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 17 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. προστίθεται εδάφιο δ', που έχει ως εξής:

"δ. του ειρηνοδικείου ή πταισματοδικείου στο οποίο υπηρετεί ένας ειρηνοδίκης ή πταισματοδίκης, από το δικαστή αυτόν".

4. Η περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ., όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 1868/1989, αντικαθίσταται ως εξής:

"δ. Ο γενικός επίτροπος της επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων στα δικαστήρια αυτά και στις γραμματείες τους".

5. Η περίπτωση β' του άρθρου 29 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ., όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 1868/1989, αντικαθίσταται ως εξής:

"β. Επιβλέπει τις εργασίες όλων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Ιδίως παρακολουθεί την εύρυθμη λειτουργία τους, διαπιστώνει τις τυχόν υπάρχουσες ελλείψεις και προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δικαστικής υπηρεσίας".

6. Το εδάφιο β' του άρθρου 33 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αντικαθίσταται ως εξής:

"β. Στον Πρόεδρο, στον Εισαγγελέα, στους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, στους αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, στους προέδρους και εισαγγελείς εφετών στους εφέτες και αντεισαγγελείς εφετών, στους προέδρους και εισαγγελείς πρωτοδικών, στους πρωτοδίκες και αντεισαγγελείς πρωτοδικών, στους παρέδρους πρωτοδικείων και παρέδρους εισαγγελίας, στους ειρηνοδίκες, πταισματοδίκες και δόκιμους ειρηνοδίκες".

7. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 42 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:

"Κατ' εξαίρεση, για τους προέδρους πρωτοδικών, πρωτοδίκες και παρέδρους των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, ισχύει μόνο το κώλυμα της προηγούμενης παραγράφου προκειμένου για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία Ιωαννίνων και Κοζάνης".

8. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 44 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"6. Στους δικαστικούς λειτουργούς μπορεί, ύστερα από αίτησή τους, να χορηγείται ειδική κανονική άδεια, χωρίς αποδοχές, και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, προκειμένου να αναλάβουν θέση στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες ή σε άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που λειτουργεί στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παροχή νομικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση.

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης η άδεια αυτή μπορεί να παραταθεί επί όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πιο πάνω σχέση".

9. Η παρ. 9 του άρθρου 44 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αντικαθίσταται ως εξής:

"9. Στους ειρηνοδίκες και πταισματοδίκες η άδεια της προηγούμενης παραγράφου χορηγείται: 1) από τον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου για το Ειρηνοδικείο Αθηνών, 2) από το διευθύνοντα το δικαστήριο, αν υπηρετούν πέντε τουλάχιστον ειρηνοδίκες ή πταισματοδίκες σ" αυτό και 3) από τον πρόεδρο του οικείου πρωτοδικείου στις λοιπές περιπτώσεις".

10. Η αληθινή έννοια της περίπτωσης η' της παρ. 2 του άρθρου 55 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. είναι ότι η βαθμολογική εξομοίωση των ειρηνοδικών Γ' τάξεως με τους αναφερόμενους στην περίπτωση αυτή λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς ενέχει και μισθολογική εξομοίωση.

11. Η περίπτωση δ' της παρ. 4 του άρθρου 55 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αντικαθίσταται ως εξής:

"δ. στις έδρες ειρηνοδικείων, έξω από την έδρα του πρωτοδικείου, ο ειρηνοδίκης που υπηρετεί εκεί".

12. Στο άρθρο 55 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. προστίθεται παράγραφος 5, που έχει ως εξής:

"5. Οι πρόεδροι και οι εισαγγελείς εφετών, καθώς και οι πρόεδροι εφετών διοικητικών δικαστηρίων εξομοιώνονται μισθολογικά με τους δικαστικούς λειτουργούς, που αναφέρονται στο εδάφιο γ' της παραγράφου 2 του παρόντος".

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας