logo-print

Άρθρο 14 - Νόμος 1968/1991

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

19/10/1991

Υπό κωδικοποίηση
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων αυξάνεται κατά το ποσό των δραχμών εβδομήντα χιλιάδων. Στους παραπάνω χορηγείται μηνιαίως ποσό δραχμών εξήντα χιλιάδων λόγω εξόδων παραστάσεως.

2. Ο μηνιαίος βασικός μισθός των αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων και του επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων αυξάνεται κατά το ποσό των δραχμών τριάντα πέντε χιλιάδων. Στους παραπάνω χορηγείται μηνιαίως ποσό δραχμών τριάντα χιλιάδων λόγω εξόδων παραστάσεως.

3. Δικαστικοί λειτουργοί που συμπλήρωσαν τον αναγκαίο κατά νόμο χρόνο για την προαγωγή τους και στο μεθεπόμενο βαθμό, εφ' όσον έχουν λάβει ήδη το μισθό του επόμενου βαθμού, λαμβάνουν το μισθό του μεθεπόμενου βαθμού. Ο χρόνος που απαιτείται για τη χορήγηση του μισθού του μεθεπόμενου βαθμού αρχίζει να υπολογίζεται από τότε που συμπληρώθηκε ο χρόνος για τη χορήγηση του μισθού του επόμενου βαθμού (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. γ' ν. 1505/1984). Για τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς εφετών μεθεπόμενος βαθμός θεωρείται ο βαθμός του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για τους προέδρους εφετών και τους εφέτες των τακτικών πολιτικών και ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων μεθεπόμενος βαθμός θεωρείται, αντιστοίχως, ο βαθμός του προέδρου και του αντιπροέδρου των ανώτατων δικαστηρίων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής.

Οι πρόεδροι πρωτοδικών, εισαγγελείς πρωτοδικών, οι πρωτοδίκες, αντεισαγγελείς πρωτοδικών και οι εξομοιούμενοι με αυτούς δικαστικοί λειτουργοί, που λαμβάνουν τις αποδοχές του μεθεπόμενου βαθμού, διατηρούν το επίδομα εξομάλυνσης της υποπεριπτώσεως αα' της περιπτώσεως ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 1587/1986.

Το επίδομα εξομαλύνσεως αυξάνεται κατά δραχμές 15.000 για τους δικαστικούς λειτουργούς του προηγούμενου εδαφίου, οι οποίοι δεν δικαιούνται τις αποδοχές του μεθεπόμενου βαθμού λόγω ελλείψεως του απαιτούμενου χρόνου προϋπηρεσίας στον αυτό βαθμό. Η αύξηση αυτή του επιδόματος εξομαλύνσεως παύει να παρέχεται ευθύς ως συμπληρωθεί ο χρόνος αυτός. Το ίδιο ισχύει για τους ειρηνοδίκες Β' και Α' τάξεως μέχρι να συμπληρώσουν 16 και 26 έτη πραγματικής υπηρεσίας από το διορισμό τους, αντιστοίχως.

4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται αναλόγως και στον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

5. Στους ειρηνοδίκες Α' τάξεως, που λαμβάνουν τις αποδοχές εφέτη, χορηγείται προσαύξηση 10% στο βασικό μισθό τους, μόλις συμπληρώσουν 26 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας από το διορισμό τους.

6. Στους ειρηνοδίκες Β' τάξεως, που λαμβάνουν τις αποδοχές του επόμενου βαθμού, χορηγείται προσαύξηση 10% στο βασικό μισθό τους, μόλις συμπληρώσουν 16 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας από το διορισμό τους.

7. Ως προς τη διαδικασία και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις της μισθολογικής προαγωγής της παραγράφου 3 και των προσαυξήσεων των παραγράφων 5 και 6, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 1505/1984.

8. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν εφαρμογή στους παρέχοντες οποιασδήποτε φύσεως υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα, όπως αυτός επαναοριοθετήθηκε με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990.

9. Το ποσό των εξόδων παραστάσεως της παραγρ. 1 του άρθρου αυτού δεν υπολογίζεται στις ακαθάριστες αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου, όταν αυτές χρησιμεύουν για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου των αποδοχών άλλων δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων ή των πάσης φύσεως αποδοχών, αμοιβών ή αποζημιώσεων για τη συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές για την κατοχή δεύτερης θέσης στο δημόσιο τομέα.

10. Η αύξηση του βασικού μισθού της παραγρ. 1 του άρθρου αυτού δεν υπολογίζεται στις ακαθάριστες αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου, όταν αυτές χρησιμεύουν για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου των πάσης φύσεως αποδοχών, αμοιβών ή αποζημιώσεων για τη συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές ή για την κατοχή δεύτερης θέσης στο δημόσιο τομέα.

11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών θα καθορισθεί το ύψος και ο τρόπος εξοφλήσεως των οφειλομένων ποσών προς τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, λόγω της διαφοράς των αποδοχών τους με τις αποδοχές των διευθυντών γιατρών του Ε.Σ.Υ. είτε έχουν εγείρει αγωγές είτε όχι.

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send