logo-print

Άρθρο 23 - Νόμος 4310/2014 - Δημόσια Χρηματοδότηση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/12/2014

Μη κωδικοποιημένο
Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η δημόσια χρηματοδότηση σχηματίζεται από πόρους που προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και άλλες πηγές ή πόρους ή προγράμματα που διαχειρίζεται η ΓΓΕΤ.

2. Η δημόσια χρηματοδότηση παρέχεται προς τους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς, τους τεχνολογικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους λοιπούς φορείς, στο πλαίσιο της ΕΣΕΤΑΚ και του σχεδίου δράσης για την υλοποίησή της και έχει τη μορφή:

α) Χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό για την πλήρη κάλυψη των μισθολογικών δαπανών των ερευνητών, των ΕΛΕ, του ειδικού επιστημονικού -τεχνικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού των ερευνητικών κέντρων και των τεχνολογικών φορέων που υπάγονται στη ΓΓΕΤ.

β) Χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό μέρους των λειτουργικών εξόδων των ερευνητικών κέντρων και των τεχνολογικών φορέων που υπάγονται στη ΓΓΕΤ σύμφωνα με τους όρους σχετικής προγραμματικής συμφωνίας, τη διάκριση των δραστηριοτήτων τους σε οικονομικές και μη οικονομικές, το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων και τους κανόνες του ανταγωνισμού.

γ) Χρηματοδότησης ερευνητικών έργων που εκτελεί δημόσιος ερευνητικός οργανισμός ή τεχνολογικός φορέας για λογαριασμό άλλου φορέα του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο προγραμμάτων της παραγράφου 1.

δ) Συμπληρωματικής χρηματοδότησης σε περιπτώσεις προσέλκυσης χρηματοδότησης δημόσιων ερευνητικών οργανισμών που προέρχεται από άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές πηγές της αλλοδαπής στο πλαίσιο είτε προγραμμάτων αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων είτε για τη δικαστική υποστήριξη διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε περίπτωση προσφυγής τρίτων (opposition, appeal or nulity) είτε της επενδυτικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων είτε της εκτέλεσης ή της συμμετοχής στην εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό τρίτων, όπως του δημόσιου τομέα, των διεθνών οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ιδιωτικών φορέων κάθε νομικής μορφής. Η συμπληρωματική χρηματοδότηση μπορεί να παρέχεται με κάθε πρόσφορη μορφή κατά τη διακριτική ευχέρεια της ΓΓΕΤ, όπως ιδίως άμεσης επιχορήγησης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή με τη μορφή έμμεσης επιχορήγησης μέσω της δημιουργίας αντίστοιχου χρηματοδοτικού επενδυτικού κεφαλαίου (Matching Investment Fund) επιστρεπτέας χρηματοδότησης, το οποίο οργανώνεται και λειτουργεί για την εξυπηρέτηση τέτοιου σκοπού. Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται μπορεί ιδίως να καλύπτουν και επενδυτικές δραστηριότητες ανάπτυξης ή επανασχεδίασης καινοτομικών προϊόντων και μεταφορά τεχνολογίας ή τεχνογνωσίας.

3. Η χρηματοδότηση κλιμακώνεται αναλογικά προς το αποτέλεσμα της υποχρεωτικής αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, των προτύπων, κριτηρίων και οδηγιών που η ΓΓΕΤ δημοσιοποιεί στο δικτυακό τόπο της και παρέχεται σύμφωνα με τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος εθνικού και ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου ενίσχυσης οικονομικών ή μη δραστηριοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της ΓΓΕΤ, εξειδικεύονται τα κριτήρια της αναλογικής κλιμάκωσης και εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΓΑΚ. Σε περίπτωση δημόσιου ερευνητικού οργανισμού που δεν υπάγεται στη ΓΓΕΤ, η δημόσια χρηματοδότησή του αποφασίζεται ανάλογα από το εποπτεύον Υπουργείο, με βάση τις διατάξεις του παρόντος, τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό και τις αξιολογήσεις του.

4. Μέσω της δημόσιας χρηματοδότησης παρέχονται σε ερευνητικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς:

α) Ενισχύσεις για έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας ή για μέρη των έργων αυτών που εμπίπτουν πλήρως σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες: αα) βασικής έρευνας, ββ) βιομηχανικής έρευνας, γγ) πειραματικής ανάπτυξης, δδ) μελετών σκοπιμότητας, σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές κανονιστικές διατάξεις.

β) Ενισχύσεις για κατασκευή ή αναβάθμιση κυρίων ή βοηθητικών ερευνητικών υποδομών, οι οποίες καταχωρούνται στο ΕΜΕΕΥ και ασκούν οικονομικές δραστηριότητες, καθώς και σύνδεσης των υποδομών αυτών με αντίστοιχες πανευρωπαϊκές.

γ) Ενισχύσεις για συμπλέγματα καινοτομίας, ιδίως κοινότητες γνώσης και καινοτομίας.

δ) Ενισχύσεις καινοτομίας για ΜΜΕ.

ε) Ενισχύσεις για τεχνολογική καινοτομία.

στ) Ενισχύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

ζ) Ενισχύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου ή συμμετοχής σε νεοσύστατες επιχειρήσεις ΕΤΑΚ σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 26.

5. Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού εξειδικεύονται οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται, καθορίζονται τα όρια έντασης ενίσχυσης των δαπανών αυτών για κάθε δικαιούχο ανά κατηγορία ενισχύσεων (περιπτώσεις α' έως στ' της παραγράφου 5) καθορίζονται τα όρια ενισχύσεων, παρακολούθησης της δημόσιας χρηματοδότησης, των δαπανών και αντίστοιχων εσόδων, οι μηχανισμοί παρακολούθησης και ανάκτησης για τη διασφάλιση διαφάνειας και αποφυγής διακρίσεων, μη υπέρβασης της ισχύουσας έντασης ενίσχυσης, της ανοικτής πρόσβασης και της χρέωσης πρόσβασης με τέλη προσανατολισμένα στο κόστος, όπου προβλέπονται, η περίοδος και με κανόνες διαφάνειας και αποφυγής διακρίσεων και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης, οι όροι δημοσιοποίησης δεδομένων και πληροφοριών και κάθε σχετικό θέμα.

6. Η δημόσια χρηματοδότηση παρέχεται μετά από προκήρυξη δράσεων ή προγραμμάτων ΕΤΑΚ στο πλαίσιο της ΕΣΕΤΑΚ και του σχεδίου δράσης για την υλο-ποίησή της και δημόσια πρόσκληση των δικαιούχων για υποβολή προτάσεων. Οι προκηρύξεις εκδίδονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού και συνοδεύονται από οδηγούς εφαρμογής και καταρτίζονται από τη ΓΓΕΤ, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου και τους κανόνες της ενωσιακής και της διεθνούς νομοθεσίας και πρακτικής και ιδίως τους κανόνες του εκάστοτε ισχύοντος Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού και του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου για την έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία, των προκηρύξεων διεθνών ανταγωνιστικών προγραμμάτων και επιχορηγήσεων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών. Εάν πρόκειται για δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούνται οι σχετικοί κανόνες δημοσιότητας που επιβάλλουν οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7. Τα μέτρα ενίσχυσης που δεν εμπίπτουν στον κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ή στο Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό για ορισμένες κατηγορίες ενισχύσεων της ΕΕ, όπως εκάστοτε ισχύουν, θα κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τεθούν σε εφαρμογή.

8. Με τις προκηρύξεις ορίζονται μεταξύ άλλων, η φύση και οι στόχοι του έργου, της μελέτης ή του προγράμματος, οι δυνητικοί δικαιούχοι, η διαδικασία και τα κριτήρια υποβολής των προτάσεων, του προελέγχου και της αξιολόγησής τους, οι οικονομικές δραστηριότητες που ενισχύονται, οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται, ο τρόπος τελικής επιλογής των προς χρηματοδότηση έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός, όπου απαιτείται, η περιφερειακή κατανομή, το είδος και το ύψος της χρηματοδότησης, η δυνατότητα συνεργειών η/και συ-μπληρωματικότητας με άλλες πολιτικές και μέσα της Ένωσης, η διαδικασία και το περιεχόμενο της απόφασης χρηματοδότησης, η διαδικασία υλοποίησης έργου, της μελέτης ή του προγράμματος, η δυνατότητα υποβολής αίτησης τροποποίησης ή μεταφοράς των στοιχείων του έργου, της μελέτης ή του προγράμματος και η διαδικασία εξέτασης της αίτησης, οι προϋποθέσεις καταβολής της χρηματοδότησης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της απόφασης χρηματοδότησης, οδηγίες για την υποβολή και τη διαδικασία εξέτασης ενστάσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ομαλή εκτέλεσή τους.·

9. Διατηρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3697/2008 ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων έρευνας της ΓΓΕΤ, ο οποίος είχε συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 4 του νόμου αυτού για τη χρηματοδότηση ερευνητικών και τεχνολογικών προγραμμάτων και έργων που υλοποιούνται είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με φορείς της χώρας ή στο πλαίσιο συνεργασίας με ξένες χώρες ή με διεθνείς οργανισμούς και εκτελούνται είτε από τη ΓΓΕΤ είτε από ερευνητικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς.

10. Μέσω του Ειδικού Λογαριασμού της ΓΓΕΤ πραγματοποιείται σύμφωνα και με τις διατάξεις του ΓΑΚ και με τήρηση των ρυθμίσεων που ισχύουν για τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, η διάθεση και διαχείριση πιστώσεων, που προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή και προορίζονται για τη χρηματοδότηση των ερευνητικών και τεχνολογικών έργων, μελετών και προγραμμάτων και έργων στα οποία αναφέρεται το παρόν άρθρο και στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα που εκτελούνται από ερευνητές ή ομάδες ερευνητών που είναι μέλη ερευνητικών φορέων.

11. Σκοπός του Ειδικού Λογαριασμού της ΓΓΕΤ είναι η διάθεση και διαχείριση, εκτός των παραπάνω κονδυλίων και των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη, ιδίως:

α) Δαπανών δημοσιεύσεων, εκδόσεων, εκτυπώσεων, συνεντεύξεων, εκθέσεων, προβολών συνεδρίων, σεμιναρίων και λοιπών δαπανών που γίνονται στο πλαίσιο της ΕΣΕΤΑΚ και του σχεδίου δράσης για την υλοποίησή της.

β) Αμοιβών σε ειδικούς επιστήμονες και μέλη ομάδων εργασίας ή σε ειδικά γραφεία ή εταιρείες και γενικά σε νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για εκπόνηση μελετών, διενέργεια ερευνών ή αξιολογήσεων, για αποτίμηση, οργάνωση, υποβοήθηση χάραξης και άσκησης της πολιτικής για την ΕΤΑΚ στο πλαίσιο της ΕΣΕΤΑΚ, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική σχετική διάταξη, απευθείας με σύμβαση έργου. Οι εν λόγω αμοιβές καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

γ) Αμοιβών των ειδικών επιτροπών αξιολόγησης προτάσεων, οι οποίες συγκροτούνται για τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων και όρων εφαρμογής διατάξεων αναπτυξιακών νόμων (όπως η αξιολόγηση προτάσεων και αιτήσεων επιχορήγησης, επενδύσεων προηγμένης τεχνολογίας). Οι εν λόγω αμοιβές καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

δ) Απονομής βραβείων, χορήγηση χρηματικών αμοιβών και υποτροφιών.

ε) Χρηματοδότησης δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας.

12. Πόροι του Λογαριασμού είναι:

α) Κονδύλια από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της ΓΓΕΤ, τα οποία διατίθενται, είτε μέσω του σχεδίου δράσης για την υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ είτε μέσω άλλων μελετών που εντάσσονται στον ΠΔΕ για το σκοπό αυτόν.

β) Ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες, διεθνείς οργανισμούς και δωρεές κάθε είδους με πράξεις εν ζωή ή αιτία θανάτου.

γ) Έσοδα που προέρχονται από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας ή τεχνολογικών επιτεύξεων που χρηματοδοτούνται από τη ΓΓΕΤ.

δ) Πρόσοδοι, που προέρχονται από αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του λογαριασμού.

ε) Κάθε είδους δάνεια.

13. Οι φορείς που εισφέρουν στο Λογαριασμό έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το είδος των δαπανών που θα καλυφθούν με τις πιστώσεις που διαθέτουν και το χρόνο στον οποίο θα αναλωθούν αυτές.

Στο άρθρο δεύτερο του ν. 3845/2010 μετά από την παράγραφο 1στ προστίθεται νέα παράγραφος, με το εξής περιεχόμενο:

1ζ. Τα ερευνητικά κέντρα που έχουν συσταθεί ως Ν.Π.Ι.Δ. και οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας των Ν.Π.Δ.Δ. και ΑΕΙ κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 25 του ν. 1514/1985 και του άρθρου 18 του ν. 706/1977, τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.) που ιδρύθηκαν κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 17 του ν. 2083/1992, τα Ειδικά Νομικά Πρόσωπα (Εταιρείες) για την Αξιοποίηση και Διαχείριση της Περιουσίας των ΑΕΙ, που ιδρύθηκαν κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 7 του άρθρου 41 του ν. 2413/1996 (Α' 124), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τη διαχείριση της περιουσίας των κονδυλίων έρευνας των ΑΕΙ που συστήνονται κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 58 του ν. 4009/2011, καθώς και οι τεχνολογικοί φορείς που υπάγονται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά τις ερευνητικές, τεχνολογικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές και συναφείς προς το σκοπό λειτουργίας τους δραστηριότητες, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής των πάσης φύσεως αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών μέσω της Ενιαίας

Αρχής Πληρωμών της περίπτωσης 1.δ του παρόντος άρθρου, αναδρομικά από 1.1.2013. Ο έλεγχος των δαπανών θα γίνεται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία οι φορείς της παρούσας παραγράφου οφείλουν να αποστέλλουν σε εξαμηνιαία βάση τις σχετικές καταστάσεις πληρωμών. Οι φορείς του πρώτου εδαφίου, υποχρεούνται, με ποινή αναστολής της δημόσιας χρηματοδότησης, να υποβάλουν στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικές καταστάσεις με τις κάθε είδους καταβαλλόμενες αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, που εκδίδεται εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ορίζονται ο χρόνος υποβολής και τα στοιχεία των υποβαλλομένων ηλεκτρονικών καταστάσεων, ώστε να είναι αξιοποιήσιμες για φορολογικούς σκοπούς.

14. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ορίζονται τα αναγκαία στοιχεία κατάστασης πληρωμών ώστε αυτά να είναι κατάλληλα και αξιοποιήσιμα για φορολογικούς σκοπούς.

Η Διαμεσολάβηση
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ