logo-print

Κατ' οίκον περιορισμός για συγκατηγορούμενους συζύγους, συγγενείς και συμβίους

10/04/2015

16/11/2017

Ποινικός Κώδικας Ι
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα του κατ' οίκον περιορισμού των συγκατηγορουμένων συζύγων, συμβίων και συγγενών εξ αίματος μέχρι δευτέρου βαθμού για πράξεις, οι οποίες οφείλονται στην εκπλήρωση ενός ηθικοκοινωνικού συγγενικού καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 3 Α, ως εξής:

«3 Α. Κατ' οίκον περιορισμός, όπως αυτός ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 283 Α, μπορεί να επιβληθεί όταν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος στην πράξη του αυτή ωθήθηκε από αίτια που συνδέονται με την ιδιότητά του ως οικείου ή συμβίου άλλου συγκατηγορουμένου και τις αντιλήψεις του για τις ηθικές υποχρεώσεις, που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, ο νομοθέτης αναγνωρίζει και κατά την προδικασία τις ψυχικές πιέσεις και τα συνειδησιακά διλήμματα που γεννώνται εξαιτίας των παραπάνω συγγενειών, ως παράγοντες που οδηγούν στην αδυναμία συμμόρφωσης με τις επιταγές του δικαίου προβλέποντας τη δυνατότητα κατ' οίκον περιορισμού.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι λόγω των συγγενικών σχέσεων η ψυχική πίεση αναγνωρίζεται ήδη με ευνοϊκές συνέπειες από το ουσιαστικό ποινικό δίκαιο και συγκεκριμένα το άρθρο 231 παρ. 2 και 232 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα.

Την αιτιολογική έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
send