logo-print

Άρθρο 319 - Κώδικας Ποινικής Δικονομίας - Διατάξεις του βουλεύματος των εφετών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/01/1951

Υπό κωδικοποίηση
Ποινικός Κώδικας Ι
Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

1. Αν το συμβούλιο αποφανθεί να μη γίνει κατη­γορία ή να παύσει οριστικά ή προσωρινά η ποινική δίωξη ή να κηρυχτεί απαράδεκτη, διατάσσει συγχρόνως την κα­τάργηση του εντάλματος σύλληψης ή προσωρινής κρά­τησης που έχει εκδοθεί και την απόλυση του κατηγορου­μένου.

2. Αν έχει διαταχθεί συνέχιση της ανάκρισης, ο εισ­αγγελέας εφετών στέλνει χωρίς αναβολή τα έγγραφα στον αρμόδιο ανακριτή του πλημμελειοδικείου ή στον εφέτη στον οποίο έχει ανατεθεί με βούλευμα η συνέχιση της ανάκρισης. Αφού γίνει η ανάκριση, το συμβούλιο εφετών αποφασίζει κατά το άρθρο 318, και όταν ακόμη περιλαμ­βάνεται στη δίωξη και πρόσωπο, για το οποίο δεν έχει κρίνει το πρωτόδικο συμβούλιο.

3. Αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για να υποστηριχθεί η κατηγορία και χαρακτηρίζεται σωστά η πράξη, επι­κυρώνεται το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών και συνεχίζεται η διαδικασία.

4. Αν μόνο ο χαρακτηρισμός της πράξης ήταν λανθα­σμένος, δίνεται σωστά ο χαρακτηρισμός στο βούλευμα που εκδίδεται.

5. Το βούλευμα του συμβουλίου εφετών που εκδόθηκε κατά τις παρ. 3 και 4 επιδίδεται με τον τρόπο που ορί­ζει ο νόμος στον κατηγορούμενο και τους υπόλοιπους δι­αδίκους με τη φροντίδα του εισαγγελέα εφετών ή πλημμελειοδικών. Μόλις καταστεί αμετάκλητο το βούλευμα, γί­νεται η κλήση του κατηγορουμένου κατά τα άρθρα 321 κ.ε.

Σημειώσεις επί του νόμου

Προσοχή: Από 1η Ιουλίου 2019 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019)

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση