logo-print

Άρθρο 391 - Κώδικας Ποινικής Δικονομίας - Επακόλουθα από την απουσία ενόρκων - Ποινή των λιπενόρκων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

12/09/2001

Υπό κωδικοποίηση
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

1. Οι ένορκοι που κληρώθηκαν για τη σύνοδο, αν κλητεύθηκαν κατά το άρ­θρο 387 παρ. 1 και 2, οφείλουν να εμφανίζονται στους τα­κτικούς δικαστές του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου την η­μέρα που αρχίζει η σύνοδος, καθώς και σε κάθε άλλη δι­κάσιμο της δωδεκαήμερης περιόδου για την οποία κλη­ρώθηκαν, για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους. Την ίδια υποχρέωση έχει σε κάθε δικάσιμο της περιόδου, για την οποία κληρώθηκε, και κάθε ένορκος που έχει κληρω­θεί για να αντικαταστήσει όποιον διαγράφηκε, αν ειδοποι­ήθηκε σχετικά κατά το άρθρο 388 παρ. 2.

2. Οι ένορκοι που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, αν απουσιάσουν χωρίς νόμιμο λόγο, τιμω­ρούνται με απόφαση των τακτικών δικαστών αμέσως με­τά την ανάγνωση του καταλόγου των ενόρκων με χρημα­τική ποινή πενήντα εννέα (59) έως εκατόν είκοσι (120) ευρώ· τιμωρούνται επίσης για κά­θε νέα απουσία στη διάρκεια της ίδιας δωδεκαήμερης πε­ριόδου με χρηματική ποινή ογδόντα οκτώ (88) έως εκατόν οδγόντα (180) ευρώ.

3. Νόμιμοι λόγοι απουσίας θεωρούνται: α) ασθένεια του ενόρκου ή μέλους της οικογένειάς του, που δεν του ε­πιτρέπει να εμφανιστεί προσωπικά και βεβαιώνεται με ιατρικό πιστοποιητικό· β) έκτακτη δημόσια υπηρεσία, που βεβαιώνεται επίσημα και αιτιολογημένα από την προϊστά­μενη αρχή· γ) σπουδαίοι και ειδικώς κάθε φορά διαπιστω­μένοι λόγοι, που έκαναν αδύνατη την προσωπική εμφάνι­ση του ενόρκου.

4. Οι τακτικοί δικαστές του μεικτού ορκωτού δικαστηρί­ου, αν η απουσία των ενόρκων κάνει αδύνατη την κλήρω­ση για τη σύνθεση του δικαστηρίου, μπορούν να διατάσσουν την βίαιη προσαγωγή τους καθώς και τη διακοπή της συνεδρίασης κατά το άρθρο 402, για να εκτελεστεί η βίαιη προσαγωγή˙ αυτό μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από το αν εφαρμοστούν οι προηγούμενες παράγραφοι και τα οριζόμενα στο άρθρο 392.

5. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων, κα­θώς και του άρθρου 392 εφαρμόζονται αναλόγως και αν, χωρίς να υπάρχει περίπτωση ανώτερης βίας, ο ένορκος που κληρώθηκε αποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρί­ασης ή δεν επέστρεψε ύστερα από διακοπή της.

Σημειώσεις επί του νόμου

Προσοχή: Από 1η Ιουλίου 2019 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019)

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ