logo-print

Άρθρο 416 - Κώδικας Ποινικής Δικονομίας - Συζήτηση στο ακροατήριο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

21/10/2003

Υπό κωδικοποίηση
Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024

1. Αν οι αντιρ­ρήσεις προβληθούν εμπρόθεσμα σύμφωνα με το άρθρο 415, η απόφαση που εκδόθηκε ανατρέπεται, και η υπό­θεση εισάγεται για να συζητηθεί με την κοινή διαδικασία στην πρώτη δικάσιμο ύστερα από δέκα ημέρες από την προβολή των αντιρρήσεων κατά το άρθρο 415· την ημέρα αυτή ο κατηγορούμενος οφείλει να εμφανιστεί χω­ρίς κλήτευση προσκομίζοντας και τα αποδεικτικά του μέ­σα. Διαφορετικά, δικάζεται σαν να ήταν παρών. Αν οι α­ντιρρήσεις έχουν υποβληθεί στο γραμματέα άλλου πται­σματοδικείου, η υπόθεση συζητείται ύστερα από προη­γούμενη κλήτευση του κατηγορουμένου (άρθρ. 166). Αναβολή της συζήτησης δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο. Κατά της απόφασης επιτρέπεται η άσκηση των ένδικων μέσων που προβλέπονται απ' τον κώδικα.

2. Αν δεν προβληθούν εμπρόθεσμα αντιρρήσεις, η α­πόφαση που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 415 εκτελείται. Έφεση και αναίρεση εναντίον της επιτρέπονται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις· η σχετική προθεσμία αρ­χίζει με την εκπνοή της προθεσμίας για την προβολή των αντιρρήσεων.

3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων ε­φαρμόζονται και για τον απόντα κατηγορούμενο που κα­ταδικάστηκε ανεκκλήτως κατά την κοινή διαδικασία, εφό­σον δεν είχε κλητευθεί νομίμως ή είχε καταβάλει το πρόσ­τιμο για την παράβαση που καταμηνύθηκε πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σημειώσεις επί του νόμου

Προσοχή: Από 1η Ιουλίου 2019 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019)

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send