logo-print

Άρθρο 429 - Κώδικας Ποινικής Δικονομίας - Συζήτηση και απόφαση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

30/06/2003

Υπό κωδικοποίηση
Ποινικός Κώδικας Ι
Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Αν ο κατηγο­ρούμενος εμφανιστεί στο ακροατήριο, η συζήτηση γίνεται σύμ­φωνα με τις σχετικές διατάξεις των άρθρων 339 - 373.

2.  Αν ο κατηγορούμενος δεν εμφανιστεί, ο σύζυγος και κάθε συγγενής του εξ αίματος έως δ' βαθμού ή εξ αγχι­στείας έως β' βαθμού (προτιμάται ο πλησιέστερος κατά βαθμό και ο εξ αίματος έναντι του εξ αγχιστείας) μπορεί να εμφανιστεί και να διορίσει συνήγορο για τον κατηγο­ρούμενο που εκπροσωπείται από αυτόν και θεωρείται πα­ρών. Αν η υπεράσπιση ισχυριστεί και αποδείξει ότι ο κα­τηγορούμενος έχει γνωστό και ορισμένο τόπο διαμονής, η συζήτηση αναβάλλεται με αίτηση της υπεράσπισης σε ρη­τή δικάσιμο που απέχει, τουλάχιστον δεκαπέντε ημέ­ρες, στην οποία ο κατηγορούμενος οφείλει να εμφανιστεί χωρίς κλήτευση· αν δεν ζητηθεί η αναβολή ή κανένας συγ­γενής δεν εμφανιστεί για να εκπροσωπήσει τον κατηγο­ρούμενο, η συζήτηση γίνεται σύμφωνα με τις συνηθισμέ­νες για τα πλημμελήματα διατυπώσεις, και η καταδικαστική απόφαση που εκδίδεται είναι αμέσως εκτελεστή και υπόκειται στα ένδικα μέσα της έφεσης και της αναίρεσης. Για να αρχίσουν όμως οι προθεσμίες για την άσκηση των ένδικων αυτών μέσων πρέπει να γίνει επίδοση της από­φασης κατά το άρθρο 156.

3. Σε περίπτωση ασκήσεως εφέσεως από τον κατηγο­ρούμενο κατά της αποφάσεως που εκδόθηκε κατά τη δια­δικασία του προηγούμενου άρθρου και του παρόντος, ο εισαγγελέας, που είναι επιφορτισμένος με την εκτέλεση της αποφάσεως, μπορεί να διατάξει την αναβολή ή την διακοπή της εκτέλεσης, ωσότου εκδικαστεί η έφεση, αν κρίνει ότι ο εκκαλών δεν είναι ύποπτος φυγής.

Σημειώσεις επί του νόμου

Προσοχή: Από 1η Ιουλίου 2019 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019)

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

send