logo-print

Άρθρο 39 - Νόμος 4305/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

31/10/2014

Υπό κωδικοποίηση
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1. Από την έναρξη ισχύος του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171), καταργούνται:

(α) Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων − Κέντρο Εθνομουσικολογίας» (Μ.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.), το οποίο συνεστήθη με το ν. 1948/1991 (Α΄ 83), και 

(β) το ιδρυθέν με το ν. 1407/1918 (Α΄ 101) «Μουσείο Ελληνικών Χειροτεχνημάτων», το οποίο μετονομάσθηκε σε «Εθνικό Μουσείο των Κοσμητικών Τεχνών» με τις διατάξεις του ν.δ. της 22/31.8.1923 (Α΄ 245), υπήχθη στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιολογίας του Υπουργείου Παιδείας με το ν.δ. της 31/8.9.1935 (Α΄ 399) και εν συνεχεία στη Γενική Διεύθυνση Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας με το β.δ. της 18.11.1939 «Περί Λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Κοσμητικών Τεχνών» (Α΄ 502) και μετονομάσθηκε σε «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης» (Μ.Ε.Λ.Τ.) με το άρθρο 10 του ν.δ. 4013/1959 (Δ΄ 234), υπαγόμενο στον έλεγχο και την εποπτεία της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με το άρθρο 14 του π.δ. 191/2003 (Α΄ 146).

2. Οι σκοποί και οι αρμοδιότητες των καταργούμενων μουσείων της παραγράφου 1 του παρόντος ασκούνται εφεξής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα από το «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων − Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη», το οποίο λειτουργεί ως δημόσιο Μουσείο επιπέδου Διεύθυνσης, σύμφωνα με τα άρθρα 10 παράγραφος 2 περίπτωση Δ.η, 21 και 29 του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171). Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων − Κέντρο Εθνομουσικολογίας και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης νοείται εφεξής το δημόσιο Μουσείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων − Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη».

3. Το μόνιμο και το με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου προσωπικό των καταργούμενων μουσείων της παραγράφου 1 του παρόντος, μεταφέρεται αυτοδικαίως από την έναρξη ισχύος του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171) στο Δημόσιο Μουσείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων − Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη» με την ίδια σχέση εργασίας, τους βαθμούς και τα μισθολογικά κλιμάκια που κατείχαν και κατατάσσονται στους κλάδους και τις ειδικότητες, των άρθρων 61, 62 και 63 του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171). Για τη μεταφορά και την κατάταξη του ανωτέρω προσωπικού εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 64 του ίδιου π.δ. 104/2014 (Α΄ 171). Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και καταβάλλονται οι αντίστοιχες αποδοχές για το διαμεσολαβήσαν χρονικό διάστημα.
4. Οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και εκείνες του προσωπικού που τυχόν απασχολείται με σύμβαση έργου λόγω της εξειδίκευ− σης των αντίστοιχων απασχολούμενων και προκειμένου να εξασφαλισθεί η βέλτιστη εκτέλεση των έργων και προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ισχύουν ως έχουν με τη δυνατότητα να παραταθούν.

5. Σε όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις των αναφερόμενων στην παράγραφο 1 του παρόντος μουσείων, υποκαθίσταται αυτοδικαίως, από την έναρξη ισχύος του παρόντος και χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου ή την καταβολή ανταλλάγματος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο συνεχίζει και τις εκκρεμείς δίκες, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση για τη συνέχισή τους.

6. Εκκρεμείς διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, καθώς και η υλοποίηση των πάσης φύσεως προγραμμάτων και έργων, των οποίων δικαιούχοι ή συμπράττοντες είναι οι καταργούμενοι φορείς του άρθρου 1, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα από το «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων − Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη».

7. Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας των αναφερόμενων φορέων στο άρθρο 1 περιέρχονται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την επιφύλαξη των συνταγματικών διατάξεων περί δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών. Η αποκλειστική χρήση και διαχείρισή τους ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ασκείται από το «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων − Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη».

8. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού συγκροτείται, μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, τριμελής επιτροπή για τη διενέργεια απογραφής των κινητών και ακινήτων, τα οποία κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχομαι στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

9. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των καταργούμενων μουσείων της παραγράφου 1 του παρόντος, μεταφέρονται μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με εντολή του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

10. Η παράγραφος 3 του άρθρου 65 του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171) αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο ΠΕ Αρχαιολόγων, για τις ειδικότητες: (α) Προϊστορικών και Κλασικών και (β) Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών, ορίζονται: πτυχίο Ιστορίας − Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία Τέχνης ή Αρχαιολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής.

Για τις λοιπές ειδικότητες του Κλάδου προσόντα διορισμού ή πρόσληψης ορίζονται: πτυχίο Ιστορίας − Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία Τέχνης ή Αρχαιολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και επιπλέον μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχος των συγκεκριμένων ειδικοτήτων του Κλάδου. 

Επίσης για το σύνολο των ειδικοτήτων του Κλάδου, άριστη γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής ή Ιταλικής γλώσσας.»

11. Στο τέλος του άρθρου 63 του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171) προστίθεται εδάφιο ως εξής: 

«Η υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής πραγματοποιείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κώδικα περί δικηγόρων και στην κ.υ.α. οικ.2/17 132/0022 (Β΄ 498) περί αποδοχών εμμίσθων δικηγόρων Δημοσίου, ΟΤΑ και Ν.Π.Δ.Δ., όπως κάθε φορά ισχύουν.»

12. Η παρ. 4 του άρθρου 70 του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171) καταργείται και η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου αναριθμείται σε 4.

13. Διαγράφεται ο αριθμός «3» από την αρχή του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 70 του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171).

14. Στο άρθρο 61 του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171): α) Στην Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ΚΛΑΔΟΙ-ΘΕΣΕΙΣ αυξάνονται οι θέσεις του Κλάδου ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ειδικότητας Μηχανολόγων Μηχανικών από δεκατρείς (13) σε δεκαοκτώ (18), οι θέσεις του Κλάδου ΠΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ από είκοσι οκτώ (28) σε είκοσι εννέα (29) και μειώνονται οι θέσεις του ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων από εκατόν εβδομήντα μία (171) σε εκατόν εξήντα έξι (166). β) Στην Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) ΚΛΑΔΟΙ−ΘΕΣΕΙΣ αυξάνονται οι θέσεις του Κλάδου ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ − ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ Ειδικότητας Διοικητικού από είκοσι μία (21) σε είκοσι οκτώ (28). γ) Στην Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) ΚΔΑΔΟΙ−ΘΕΣΕΙΣ μειώνονται οι θέσεις του Κλάδου ΔΕ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ από τετρακόσιες πέντε (405) σε τριακόσιες ενενήντα επτά (397).

15. Στο άρθρο 62 του π.δ. 104/2014 (Α΄ 171): α) στη Βαθμίδα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ−ΘΕΣΕΙΣ: αυξάνονται οι θέσεις της Ειδικότητας ΠΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ από δύο (2) σε τρεις (3) και της Ειδικότητας ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ − ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ από διακόσιες επτά (207) σε διακόσιες οκτώ (208). β) Στη Βαθμίδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ-ΘΕΣΕΙΣ: αυξάνονται οι θέσεις της Ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων από ενενήντα δύο (92) σε ενενήντα έξι (96), οι θέσεις της Ειδικότητας ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ/ ΒΡΕΦΟΚΟΜΩΝ από πέντε (5) σε έξι (6), μειώνονται οι θέσεις της Ειδικότητας ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η/Υ από τριάντα τέσσερις (34) σε τριάντα τρεις (33), της Ειδικότητας ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ − ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ από πεντακόσιες δεκαπέντε (515) σε πεντακόσιες δεκατρείς (513) και της Ειδικότητας ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ από τριάντα δύο (32) σε τριάντα μία (31). γ) Στη Βαθμίδα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ−ΘΕΣΕΙΣ: αυξάνονται οι θέσεις της Ειδικότητας ΥΕ ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ από δεκατρείς (13) σε δεκαπέντε (15), οι θέσεις της Ειδικότητας ΥΕ ΟΔΗΓΩΝ από τέσσερις (4) σε πέντε (5) και μειώνονται οι θέσεις της Ειδικότητας ΥΕ ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ από τετρακόσιες τριάντα (430) σε τετρακόσιες είκοσι τέσσερις (424).

16. Οι τροποποιήσεις που επέρχονται στο π.δ.104/2014 με το παρόν άρθρο ισχύουν ήδη από την αρχική ημερομηνία ισχύος του Οργανισμού όπως αυτή προσδιορίζεται από τη σχετική διάταξή του.

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ