logo-print

Άρθρο 5 - Προεδρικό Διάταγμα 62/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/04/2014

Κωδικοποιημένο
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

1. Πριν την έναρξη λειτουργίας του συστήματος γνωστοποιείται από τον ανάδοχο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κάθε θέμα σχετικό με: α) το είδος των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τυγχάνουν επεξεργασίας, β) τη συλλογή, αποθήκευση και χρήση των δεδομένων και τους αποδέκτες αυτών, γ) το χρονικό διάστημα τήρησής τους, το οποίο διαρκεί για μια πενταετία από την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή βουλεύματος ή την ολοκλήρωση της έκτισης της επιβληθείσας ποινής, δ) τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων και ε) τη διαδικασία καταστροφής των δεδομένων μετά το πέρας των σκοπών επεξεργασίας και της απαιτούμενης χρονικής διατήρησής τους, η οποία πραγματοποιείται με αυτόματο και ασφαλή τρόπο, κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 1/2005 Οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να μην είναι δυνατή η ανάκτησή τους με οποιαδήποτε μέσα, ούτε επίσης και η αναγνώριση των υποκειμένων των δεδομένων. Μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης, ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει στην Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας τα δεδομένα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

2. Ο ανάδοχος καταρτίζει και θέτει σε λειτουργία σύστημα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών για το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης, ώστε να εξασφαλίζονται τα δεδομένα από τυχαία ή παράνομη καταστροφή και απώλεια, καθώς και από κάθε άλλη παράνομη επεξεργασία, όπως είναι ιδίως η μη εξουσιοδοτημένη κοινοποίηση, διάδοση, πρόσβαση ή αλλοίωση. Προς το σκοπό αυτό, ο ανάδοχος καταρτίζει κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος καθορίζει τις βασικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων και είναι δεσμευτικός - μέσω πράξης της διοικήσεως του αναδόχου - για το προσωπικό, καθώς και πολιτική ασφάλειας, η οποία περιέχει και κατάλληλη διαδικασία για την αναθεώρησή της και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, αναφορές σε ειδικότερες διαδικασίες συστήματος διαχείρισης ασφάλειας. Ειδικότερα, ο ανάδοχος λαμβάνει, κατ' ελάχιστον, τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας ώστε: α) το εμπλεκόμενο προσωπικό να αποκτήσει τις απαραίτητες για την εκπλήρωση των καθηκόντων του γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και να δεσμεύεται ως προς την εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων που επεξεργάζεται, β) να διασφαλίζεται η δυνατότητα να ελέγχεται και να εξακριβώνεται εκ των υστέρων ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης, πότε και από ποιον, γ) να αποτρέπεται η πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων προσώπων στις εγκαταστάσεις στις οποίες εκτελούνται εργασίες σχετικές με το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης, δ) να αποτρέπεται η ανάγνωση, αντιγραφή, τροποποίηση ή διαγραφή δεδομένων του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, ε) να εξασφαλίζεται ότι τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα έχουν πρόσβαση μόνο στα δεδομένα που εμπίπτουν στον τομέα της αρμοδιότητας τους, στ) να εξασφαλίζεται η αυθεντικότητα της πηγής των σημάτων που εκπέμπονται από τους επιτηρούμενους προς το κέντρο ελέγχου και επιτήρησης του αναδόχου, καθώς και η προστασία αυτών των σημάτων κατά την εκπομπή τους από μη εξουσιοδοτημένη ανάγνωση, αντιγραφή, τροποποίηση ή διαγραφή και ζ) η απομακρυσμένη πρόσβαση της Τριμελούς Επιτροπής Εποπτείας στο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης για την άσκηση του έργου της να πραγματοποιείται μόνο από συγκεκριμένο ασφαλές τερματικό, με τη χρήση έμπιστου δικτύου και κατάλληλων ασφαλών κρυπτογραφικών μηχανισμών, βάσει διεθνώς αποδεκτών προτύπων.

3. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τυγχάνουν επεξεργασίας αφορούν, πέραν των όσων αναφέρονται στον πίνακα στοιχείων του επιτηρουμένου, όσα ηλεκτρονικά δεδομένα καταγράφονται κατά την επιτήρησή του. Τα δεδομένα αυτά τίθενται στη διάθεση των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, κατόπιν αιτήματός τους, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης, κύριας ανάκρισης ή διαδικασίας στο ακροατήριο.

4. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως υπεύθυνος επεξεργασίας κατά το ν. 2472/1997 ενημερώνει, δια του πίνακα στοιχείων επιτηρουμένου, διεξοδικά και εγγράφως τους επιτηρούμενους για τον σκοπό επεξεργασίας των δεδομένων τους, τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων τους και εν γένει για τα δικαιώματά τους.

Σημειώσεις επί του νόμου

Βλέπε και την Κοινή Υπουργική Απόφαση 29809/2.7.2015

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

send