logo-print

Συλλογική αγωγή εναντίον της Yahoo για υποκλοπή email χρηστών της

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι κατηγορούν τη Yahoo ότι υπέκλεπτε και ανέλυε το περιεχόμενο των email τους, μαζί με τα συνημμένα, με σκοπό τη δημιουργία «στοχευμένων διαφημίσεων»

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Αντιμέτωπη με μία συλλογική αγωγή (class action) που αφορά παράνομη πρόσβαση στο περιεχόμενο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα βρεθεί η Yahoo στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία κατηγορείται πως λάμβανε γνώση του περιεχομένου των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονταν στους χρήστες της από λογαριασμούς e-mail που δεν ανήκαν στη Yahoo.

Δικαστήριο της Καλιφόρνια απεφάνθη ότι οι άνθρωποι που έστειλαν ή έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω Yahoo Mail από τις 2 Οκτωβρίου 2011, μπορούν να κινηθούν συλλογικά εναντίον της εταιρείας.

Υπολογίζεται ότι στη συλλογική αγωγή θα συμμετέχουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ η Yahoo κατηγορείται πως χρησιμοποίησε τα δεδομένα αυτά για την ενίσχυση των διαφημιστικών της εσόδων.

Οι χρήστες που δεν διατηρούν λογαριασμούς στη Yahoo κατηγόρησαν την εταιρεία πως υπέκλεπτε και ανέλυε το περιεχόμενο των email τους, μαζί με τα συνημμένα, με σκοπό τη δημιουργία «στοχευμένων διαφημίσεων» για τα 275 εκατομμύρια συνδρομητές της.

Υπολογίζεται ότι την περασμένη χρονιά, περίπου το 80% των εσόδων της Yahoo προήλθε από τοποθέτηση διαφημίσεων.

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι εναντίον της Yahoo μπορούν να στραφούν, για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής, και οι χρήστες που δεν ήταν συνδρομητές στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της.

Απαντώντας στις κατηγορίες, η Yahoo υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους ενάγοντες συνέχισαν να στέλνουν email σε συνδρομητές της, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν για τις δραστηριότητές της, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο τη συναίνεσή τους για πρόσβαση της Yahoo στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Ο θεσμός των συλλογικών αγωγών γνωρίζει τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ, καθώς μπορεί να καταστήσει ευκολότερη τη λήψη μεγαλύτερων αποζημιώσεων με μικρότερο κόστος για τους ενάγοντες.

Πηγή: bbc.com

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση