logo-print

Άρθρο 23 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Αξιολόγηση της δυνατότητας εξυγίανσης ιδρυμάτων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/07/2015

Κωδικοποιημένο
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Η αρχή εξυγίανσης, μετά από διαβούλευση με την αρμόδια αρχή και τις αρχές εξυγίανσης των κρατών - μελών στα οποία είναι εγκατεστημένα σημαντικά υποκαταστήματα, στο βαθμό που τα αφορά, αξιολογεί κατά πόσο ένα ίδρυμα το οποίο δεν αποτελεί μέλος ομίλου είναι δυνατόν να εξυγιανθεί χωρίς να του παρασχεθεί:

α) οποιαδήποτε έκτακτη δημόσια χρηματοοικονομική στήριξη, πέραν της χρήσης του Ταμείου Εξυγίανσης,

β) οποιαδήποτε επείγουσα ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα,

γ) οποιαδήποτε ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα με ασυνήθεις όρους αναφορικά με την εξασφάλιση, τη διάρκεια και το επιτόκιο.

Ένα ίδρυμα θεωρείται ότι είναι δυνατόν να εξυγιανθεί, εάν είναι αξιόπιστο και εφικτό για την αρχή εξυγίανσης:

αα) είτε να το θέσει σε εκκαθάριση στο πλαίσιο συνήθων διαδικασιών αφερεγγυότητας,

ββ) είτε να το εξυγιάνει με την εφαρμογή σε αυτό των μέτρων και των εξουσιών εξυγίανσης, αποφεύγοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό οποιαδήποτε σημαντική δυσμενή επίπτωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, αν το ίδρυμα είναι εγκατεστημένο στην Ελληνική Επικράτεια ή άλλων κρατών - μελών ή της ΕΕ, ακόμη και σε περιστάσεις ευρύτερης χρηματοπιστωτικής αστάθειας ή γεγονότων συστημικής εμβέλειας, και επιδιώκοντας τη διασφάλιση της συνέχισης των κρίσιμων λειτουργιών του ιδρύματος.

Η αρχή εξυγίανσης ενημερώνει εγκαίρως την Ε.Α.Τ. κάθε φορά που κάποιο ίδρυμα θεωρείται ότι δεν είναι δυνατό να εξυγιανθεί.

2. Για τους σκοπούς της αξιολόγησης της δυνατότητας εξυγίανσης της παραγράφου 1, η αρχή εξυγίανσης εφαρμόζει τα κατ' ελάχιστον οριζόμενα στο τμήμα Γ' του παραρτήματος.

3. Η αξιολόγηση της δυνατότητας εξυγίανσης σύμφωνα με το παρόν άρθρο γίνεται από την αρχή εξυγίανσης ταυτόχρονα με την κατάρτιση και επικαιροποίηση του σχεδίου εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 18.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 15 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send