logo-print

Άρθρο 8 - Υπουργική Απόφαση 50308/7695 - Αμάξωμα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/08/2015

Υπό κωδικοποίηση
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

1. Το όχημα συμμορφώνεται, ως προς τον απαιτούμενο αριθμό θυρών, με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2.8.1. του άρθρου 2 της ΥΑ 37492/1975/2003 (Β΄922/4−7−2003).

2. Το όχημα συμμορφώνεται, ως προς τις διαστάσεις των θυρών επιβατών, με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 7.6.3.1. του παραρτήματος Ι της 53945/2475/02 (Β΄116/5−2−2003).

3. Κάθε θύρα επιβατών πρέπει να είναι δυνατόν να ανοίγει εύκολα από το εσωτερικό ή και το εξωτερικό του οχήματος όταν το όχημα είναι εν στάσει. Ωστόσο, η παρούσα απαίτηση δεν αποκλείει τη δυνατότητα μανδάλωσης της θύρας από έξω, εφόσον η θύρα μπορεί πάντοτε να ανοιχθεί από μέσα.

4. Κάθε θύρα η οποία ανοίγει προς το εσωτερικό του οχήματος, καθώς και ο μηχανισμός της πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε η κίνησή τους να μην μπορεί να προκαλεί τραυματισμό σε επιβάτες υπό φυσιολογικές συνθήκες χρήσης. Εφόσον χρειάζεται, πρέπει να προβλέπονται κατάλληλες προστατευτικές διατάξεις.

5. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάθε θύρα επιβατών μηχανοκίνητης λειτουργίας πρέπει να είναι δυνατόν, όταν το όχημα βρίσκεται εν στάσει, να ανοίγει από μέσα και, όταν δεν είναι μανδαλωμένη, να ανοίγει από έξω με χειριστήρια τα οποία, άσχετα από το αν υπάρχει ρεύμα:

  • υπερισχύουν όλων των υπολοίπων χειριστηρίων θυρών,
  • στην περίπτωση εσωτερικών χειριστηρίων, είναι τοποθετημένα επί της θύρας, ή σε απόσταση έως 300 χιλ., σε ύψος όχι μικρότερο των 1600 χιλ. επάνω από την πρώτη βαθμίδα,
  • είναι ευδιάκριτα και εντοπίζονται εύκολα, όταν κάποιος πλησιάζει και στέκεται μπροστά στη θύρα και έχουν σαφή σήμανση για χρήση εκτάκτου ανάγκης, όταν είναι πρόσθετα των συνήθων χειριστηρίων ανοίγματος της πόρτας,
  • μπορούν να λειτουργήσουν από ένα άτομο όρθιο εμπρός ακριβώς από τη θύρα,
  • προκαλούν το άνοιγμα της θύρας ή επιτρέπουν στη θύρα να ανοίγει εύκολα με το χέρι.

6. Το όχημα συμμορφώνεται, ως προς τις προδιαγραφές των βαθμίδων πρόσβασης στο όχημα, με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 7.7.7. του παραρτήματος Ι της 53945/2475/02.

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ