logo-print

Όροι και προϋποθέσεις για την κυκλοφορία λεωφορείου χωρίς οδηγό στην Ελλάδα

24/09/2015

16/11/2017

Επιτομή Διοικητικού Δικονομικού Δικαίου, 3η έκδ., 2024
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με την απόφαση 50308/7695 του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη θέση σε κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς οδηγό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση, όχημα χωρίς Οδηγό θεωρείται το μεταφορικό μέσο που κινείται σε συγκεκριμένη διαδρομή ή σε λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας και η κίνησή του ρυθμίζεται από τον υπεύθυνο παρακολούθησης κίνησης, ο οποίος δεν βρίσκεται εντός του οχήματος.

Η κυκλοφορία λεωφορείου χωρίς οδηγό επιτρέπεται εξαιρετικά, μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής και σύμφωνα με τις διατάξεις της συγκεκριμένης απόφασης.

Η κυκλοφορία Λεωφορείου Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό επιτρέπεται, με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου μετά από τη σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους αρμοδίων υπηρεσιών Τροχαίας ή των Αστυνομικών Υπηρεσιών που ασκούν καθήκοντα Τροχαίας, για καθορισμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένη αστική διαδρομή.

Ο υπεύθυνος παρακολούθησης της κίνησης του Λεωφορείου Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό, ο οποίος εποπτεύει συνολικά τη λειτουργία του συστήματος εν κινήσει, υπόκειται υποχρεωτικά σε εκπαίδευση από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που έχει την ειδικά απαιτούμενη γνώση για τη λειτουργία του οχήματος και των υποδομών του.

Την υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τους κανόνες κυκλοφορίας, τις τεχνικές προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση στοιχείων κυκλοφορίας, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Η κληρονομική διαδοχή στο κτηματολογικό δίκαιο, 2024
send