logo-print

Πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Ελλάδος και της Τουρκίας στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού

Τα Μέρη της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού της υπογραφείσης εν Ουασιγκτώνι την 4ην Απριλίου 1949.

Πεποιθότα ότι η ασφάλεια της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού θέλει ενισχυθή διά της προσχωρήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος και της Τουρκικής Δημοκρατίας εις την εν λόγω Συνθήκην.

Συμφωνούσιν ως εξής:

Άρθρον Ι

Άμα ως τεθή εν ισχύι το παρόν Πρωτόκολλον η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θέλει εξ ονόματος όλων των Μερών κοινοποιήση προς την Κυβέρνησιν του Βασιλείου της Ελλάδος και την Κυβέρνησιν της Τουρκικής Δημοκρατίας πρόσκλησιν προσχωρήσεως εις την Συνθήκην του Βορείου Ατλαντικού, ως ενδέχεται να τροποποιηθή διά του άρθρου ΙΙ του παρόντος Πρωτοκόλλου. Κατόπιν τούτου το Βασίλειον της Ελλάδος και η Τουρκική Δημοκρατία θέλουν έκαστη γίνη Μέρος από της ημερομηνίας καθ' ην θέλουν καταθέση παρά τη Κυβερνήσει των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τα όργανα προσχωρήσεώς των συνωδά τω άρθρω 10 της Συνθήκης.

Άρθρον ΙΙ

Εάν η Τουρκική Δημοκρατία γίνη Μέρος της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, το άρθρον 6 της Συνθήκης θέλει από της ημέρας της καταθέσεως της υπό της Τουρκικής Κυβερνήσεως του οργάνου προσχωρήσεώς της, τροποποιηθή ως ακολούθως:

Προς τον σκοπόν της εφαρμογής του άρθρου 5, η ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων Μερών λογίζεται ότι περιλαμβάνει ένοπλον επίθεσιν:

1) εναντίον του εδάφους οιουδήποτε των Μερών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική, εναντίον των Αλγερινών Νομών της Γαλλίας, εναντίον του εδάφους της Τουρκίας ή εναντίον των νήσων υπό την δικαιοδοσίαν οιουδήποτε των Μερών εν τη περιοχή του Βορείου Ατλαντικού βορείως του Τροπικού του Καρκίνου.

2) εναντίον των δυνάμεων, σκαφών ή αεροσκαφών οιουδήποτε των Μερών όταν ευρίσκωνται επί ή υπεράνω των ως άνω εδαφών ή οιασδήποτε άλλης εν Ευρώπη περιοχής όπου δυνάμεις κατοχής οιουδήποτε των Μερών εστάθμευον κατά την ημερομηνίαν καθ' ην η Συνθήκη ετέθη εν ισχύϊ, ή εν τη Μεσογείω θαλάσση ή εν τη περιοχή του Βορείου Ατλαντικού βορείως του Τροπικού του Καρκίνου.

Άρθρον ΙΙΙ

Το παρόν Πρωτόκολλο θέλει τεθή εν ισχύϊ όταν εν έκαστον των Μερών της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού έχει γνωστοποιήσει προς την Κυβέρνησιν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την επ' αυτού συγκατάθεσίν του. Η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θέλει ειδοποιήση άπαντα τα Μέρη της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού περί της ημερομηνίας λήψεως εκάστης τοιαύτης γνωστοποιήσεως και περί της ημερομηνίας της θέσεως εν ισχύϊ του παρόντος Πρωτοκόλλου.

Άρθρον IV

Το παρόν Πρωτόκολλο, ούτινος το Αγγλικόν και Γαλλικόν κείμενον τυγχάνουν εξ ίσου αυθεντικά, θέλει κατατεθή εις τα αρχεία της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δεόντως κεκυρωμένα αντίγραφα αυτού θέλουσι διαβιβασθή υπό της Κυβερνήσεως ταύτης προς τας Κυβερνήσεις όλων των Μερών της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.

Εις πίστωσιν τούτων οι κάτωθι υπογεγραμμένοι πληρεξούσιοι υπέγραψαν το παρόν Πρωτόκολλον.

Ηνοίχθη εις υπογραφήν εν Λονδίνω τη 17η ημέρα του Οκτωβρίου 1951.

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ