logo-print

Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων χορήγησης αδειών διαμονής του Ν. 4251/2014

Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών

08/12/2015

10/05/2018

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Με νέα εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει οδηγίες για την ορθή εφαρµογή των διατάξεων χορήγησης αδειών διαµονής σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 4251/2014, όπως τροποποιήθηκε µε το ν. 4332/2015.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια ερωτηµάτων που αφορούν την εφαρµογή των διατάξεων αυτών, το υπουργείο παρέχει οδηγίες για διάφορα ζητήματα, όπως η χορήγηση άδειας διαµονής, βάσει του άρθρου 19 του ν.4251/2014, σε ανήλικα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών µη γεννηθέντα στην Ελλάδα, η χορήγηση άδειας διαµονής για εξαιρετικούς λόγους και η ασφάλιση συζύγων (άρθρο 8 παρ. 46 του ν. 4332/2015).

Μεταξύ άλλων, ως προς τη χορήγηση άδειας διαµονής σε ανήλικα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών µη γεννηθέντα στην Ελλάδα, η εγκύκλιος επισημαίνει πως όταν η διοίκηση κράτους µέλους εξετάζει µια αίτηση που αφορά σε ανήλικα τέκνα (ανεξαρτήτως ιθαγένειας) αυτή πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσµα του σεβασµού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και των δικαιωµάτων του παιδιού, όπως αυτά διασφαλίζονται στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Το ∆ικαστήριο της ΕΕ έχει επίσης αναγνωρίσει ότι τα παιδιά, για την πλήρη και αρµονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, θα πρέπει να µεγαλώνουν σε οικογενειακό περιβάλλον, ότι τα κράτη µέλη οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι το παιδί δεν είναι δυνατόν να αποχωριστεί από τους γονείς του παρά τη θέλησή του και ότι κάθε αίτηση υποβληθείσα από τέκνο ή από τους γονείς του για είσοδο σε συµβαλλόµενο κράτος ή την µετοίκηση από αυτό µε σκοπό την οικογενειακή επανένωση εξετάζεται από τα κράτη µέλη ταχέως, µε θετικό πνεύµα και ανθρωπισµό.

Επιπλέον, το ∆ικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι το δικαίωµα για σεβασµό της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής πρέπει να ερµηνεύεται σε συνδυασµό µε την υποχρέωση συνεκτιµήσεως του υπέρτατου συµφέροντος του παιδιού, λαµβανοµένης υπόψη της ανάγκης του τέκνου να διατηρεί τακτικώς προσωπική σχέση µε τους δύο γονείς του.

Συνεπώς, κατά την εξέταση κάθε αίτησης, το κράτος µέλος πρέπει να διασφαλίζει ότι το παιδί δεν είναι δυνατόν να αποχωριστεί από τον γονέα/τους γονείς του παρά τη θέλησή τους, εκτός εάν το κράτος µέλος αποφασίσει ότι το βέλτιστο συµφέρον του παιδιού επιβάλλει τον χωρισµό σύµφωνα µε την πάγια νοµοθεσία και τις πάγιες διαδικασίες.

Ολόκληρη την εγκύκλιο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send