logo-print

Παράρτημα Ι - Κ.Υ.Α 127200/ΔΤΒΝ2234/Τμ.Δ/Φ.14.3 - Ουσιώδεις απαιτήσεις ασφαλείας

1. Κάθε είδος πυροτεχνίας πρέπει να διαθέτει τα χαρακτηριστικά απόδοσης που προσδιορίζει ο κατασκευαστής στον κοινοποιημένο οργανισμό ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αξιοπιστία.

2. Κάθε είδος πυροτεχνίας πρέπει να σχεδιάζεται και να κατασκευάζεται με τρόπο που να καθιστά δυνατή την ασφαλή διάθεσή του με κατάλληλη μέθοδο και με τις ελάχιστες επιπτώσεις για το περιβάλλον.

3. Κάθε είδος πυροτεχνίας πρέπει να λειτουργεί σωστά όταν χρησιμοποιείται για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Κάθε είδος πυροτεχνίας πρέπει να υποβάλλεται σε δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες. Αν αυτό δεν είναι δυνατό μέσα σε εργαστήριο, οι δοκιμές πρέπει να διενεργούνται σε συνθήκες υπό τις οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το είδος πυροτεχνίας.

Οι ακόλουθες πληροφορίες και ιδιότητες - εφόσον απαιτείται - πρέπει να εξετάζονται ή να υποβάλλονται σε δοκιμή:

α) σχεδίαση, κατασκευή και χαρακτηριστικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς χημικής σύνθεσης (μάζα και ποσοστό των χρησιμοποιούμενων ουσιών) και διαστάσεις,

β) η φυσική και χημική σταθερότητα του είδους πυροτεχνίας σε όλες τις φυσιολογικές, προβλέψιμες περιβαλλοντικές συνθήκες,

γ) ευαισθησία σε κανονικό, προβλέψιμο χειρισμό και μεταφορά,

δ) συμμόρφωση όλων των συστατικών όσον αφορά τη χημική τους σταθερότητα,

ε) αντοχή του είδους πυροτεχνίας στην υγρασία, εάν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε υγρές ή ξηρές συνθήκες και εάν η ασφάλεια ή η αξιοπιστία του μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την υγρασία,

στ) αντοχή σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, όταν το είδος πυροτεχνίας προορίζεται να διατηρηθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες θερμοκρασίες και η ασφάλειά του ή η αξιοπιστία του μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από την ψύξη ή τη θέρμανση ολόκληρου του είδους πυροτεχνίας ή συστατικού του,

ζ) τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που αποσκοπούν στην πρόληψη τυχόν άκαιρης ή ακούσιας πυροδότησης ή ανάφλεξης,

η) κατάλληλες οδηγίες και, εφόσον απαιτείται, επισημάνσεις όσον αφορά την ασφάλεια κατά τον χειρισμό, την αποθήκευση, τη χρήση (συμπεριλαμβανομένων των αποστάσεων ασφαλείας) και τη διάθεση,

θ) η ικανότητα του είδους πυροτεχνίας, του περιτυλίγματός του ή των συστατικών μερών του να αντιστέκονται στη φθορά σε κανονικές, προβλέψιμες συνθήκες αποθήκευσης,

ι) προσδιορισμός όλων των συσκευών και των βοηθητικών μερών που απαιτούνται και οδηγίες χρήσης για την ασφαλή λειτουργία του είδους πυροτεχνίας.

Κατά τη μεταφορά και τον κανονικό χειρισμό, τα είδη πυροτεχνίας θα πρέπει να περιέχουν τα πυροτεχνικά συστατικά τους, εκτός εάν οι οδηγίες του κατασκευαστή ορίζουν διαφορετικά.

4. Τα είδη πυροτεχνίας δεν πρέπει να περιέχουν πυροκροτητές, εκτός από μαύρη πυρίτιδα και συστατικά που δημιουργούν λάμψεις, με εξαίρεση τα είδη των κατηγοριών P1, P2, T2 και τα πυροτεχνήματα της κατηγορίας F4 που πληρούν τους ακόλουθους όρους:

α) ο πυροκροτητής δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από το είδος πυροτεχνίας.

β) για την κατηγορία P1, το είδος πυροτεχνίας δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πυροκροτητής ή δεν μπορεί να προκαλέσει, με βάση τη σχεδίαση και την κατασκευή του, έκρηξη σε δευτερεύουσες εκρηκτικές ύλες,

γ) για τις κατηγορίες F4, T2 και P2, το προϊόν δεν είναι σχεδιασμένο και δεν προορίζεται για να λειτουργήσει ως πυροκροτητής ή, αν είναι σχεδιασμένο για πρόκληση ανάφλεξης, δεν μπορεί με βάση τη σχεδίαση και την κατασκευή του να προκαλέσει έκρηξη σε δευτερεύουσες εκρηκτικές ύλες.

5. Οι διάφορες ομάδες ειδών πυροτεχνίας πρέπει επίσης να συμμορφώνονται τουλάχιστον με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

Α. Πυροτεχνήματα

1. Ο κατασκευαστής κατανέμει τα πυροτεχνήματα σε διάφορες κατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 6 ανάλογα με την καθαρή περιεκτικότητα σε εκρηκτική ύλη, τις αποστάσεις ασφαλείας, το επίπεδο θορύβου ή ανάλογα κριτήρια. Η κατηγορία αναγράφεται καθαρά στην ετικέτα.

α) Για τα πυροτεχνήματα της κατηγορίας F1, τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

i) η απόσταση ασφαλείας είναι τουλάχιστον 1 m. Ωστόσο, εφόσον ενδείκνυται, η απόσταση ασφαλείας μπορεί να είναι μικρότερη,

ii) το μέγιστο επίπεδο θορύβου δεν υπερβαίνει τα 120 dB (A, imp), ή ισοδύναμο επίπεδο θορύβου, όπως μετράται με άλλη κατάλληλη μέθοδο, στην απόσταση ασφαλείας,

iii) η κατηγορία F1 δεν περιλαμβάνει κροτίδες (bangers), συστοιχίες κροτίδων (batteries of bangers), κροτίδες εκλάμψεως (flash bangers) και συστοιχίες κροτίδων εκλάμψεως (batteries of flash bangers),

iv) τα ριπτόμενα προς τα κάτω πυροτεχνήματα (throwdown) της κατηγορίας F1 δεν περιέχουν περισσότερα από 2,5 mg κροτικού αργύρου.

β) Για τα πυροτεχνήματα της κατηγορίας F2, τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις: i) η απόσταση ασφαλείας είναι τουλάχιστον 8 m. Ωστόσο, εφόσον ενδείκνυται, η απόσταση ασφαλείας μπορεί να είναι μικρότερη,

ii) το μέγιστο επίπεδο θορύβου δεν υπερβαίνει τα 120 dB (A, imp), ή ισοδύναμο επίπεδο θορύβου, όπως μετράται με άλλη κατάλληλη μέθοδο, στην απόσταση ασφαλείας.

γ) Για τα πυροτεχνήματα της κατηγορίας F3, τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

i) η απόσταση ασφαλείας είναι τουλάχιστον 15 m. Ωστόσο, εφόσον ενδείκνυται, η απόσταση ασφαλείας μπορεί να είναι μικρότερη,

ii) το μέγιστο επίπεδο θορύβου δεν υπερβαίνει τα 120 dB (A, imp), ή ισοδύναμο επίπεδο θορύβου, όπως μετράται με άλλη κατάλληλη μέθοδο, στην απόσταση ασφαλείας.

2. Τα πυροτεχνήματα μπορούν να κατασκευάζονται μόνον από υλικά που μειώνουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο για την υγεία, την ιδιοκτησία και το περιβάλλον από τα θραύσματα.

3. Η μέθοδος ανάφλεξης πρέπει να είναι εμφανής ή να δηλώνεται με επισήμανση ή στις οδηγίες.

4. Τα πυροτεχνήματα δεν πρέπει να μετακινούνται με τυχαίο και απρόβλεπτο τρόπο.

5. Τα πυροτεχνήματα των κατηγοριών F1, F2 και F3 πρέπει να προστατεύονται από ακούσια ανάφλεξη είτε με προστατευτικό κάλυμμα, είτε με τη συσκευασία ή με την κατασκευή του πυροτεχνήματος. Τα πυροτεχνήματα της κατηγορίας F4 πρέπει να προστατεύονται από ακούσια ανάφλεξη με τις μεθόδους που καθορίζει ο κατασκευαστής.

Β. Άλλα είδη πυροτεχνίας

1. Τα είδη πυροτεχνίας πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος για την υγεία, την ιδιοκτησία και το περιβάλλον σε κανονική χρήση.

2. Η μέθοδος ανάφλεξης πρέπει να είναι εμφανής ή να δηλώνεται με επισήμανση ή στις οδηγίες.

3. Το είδος πυροτεχνίας πρέπει να σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος για την υγεία, την ιδιοκτησία και το περιβάλλον από θραύσματα, όταν ενεργοποιείται ακούσια.

4. Όπου είναι σκόπιμο, το είδος πυροτεχνίας πρέπει να λειτουργεί κανονικά έως την ημερομηνία λήξης που καθορίζει ο κατασκευαστής.

Γ. Συσκευές ανάφλεξης

1. Οι συσκευές ανάφλεξης πρέπει να μπορούν να πυροδοτούνται αξιόπιστα και να έχουν επαρκή ικανότητα πυροδότησης σε όλες τις κανονικές, προβλέψιμες συνθήκες χρήσης.

2. Οι συσκευές ανάφλεξης πρέπει να προστατεύονται από ηλεκτροστατική εκκένωση σε κανονικές, προβλέ− ψιμες συνθήκες αποθήκευσης και χρήσης.

3. Οι ηλεκτρικοί αναφλεκτήρες πρέπει να προστατεύονται από ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε κανονικές, προβλέψιμες συνθήκες αποθήκευσης και χρήσης.

4. Το περίβλημα των ασφαλειών πρέπει να διαθέτει επαρκή μηχανική αντοχή και να προστατεύει επαρκώς τα περιεχόμενα εκρηκτικά όταν εκτίθεται σε κανονική, προβλέψιμη μηχανική καταπόνηση.

5. Οι παράμετροι που αφορούν τον χρόνο καύσης των ασφαλειών πρέπει να παρέχονται μαζί με το είδος πυροτεχνίας.

6. Τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά (π.χ. ελάχιστο ρεύμα πυροδότησης, αντίσταση κ.λπ.) των ηλεκτρικών αναφλεκτήρων πρέπει να παρέχονται μαζί με το είδος πυροτεχνίας.

7. Τα σύρματα των ηλεκτρικών αναφλεκτήρων πρέπει να διαθέτουν επαρκή μόνωση και μηχανική αντοχή, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικής σύνδεσης με τον αναφλεκτήρα, λαμβανομένης υπόψη της χρήσης για την οποία προορίζονται.

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send