logo-print

Άρθρο πρώτο - Προεδρικό Διάταγμα 18/2015

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/01/2015

Κωδικοποιημένο
Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Κυρώνεται ο κατωτέρω δημοσιευόμενος διακλαδικός κανονισμός στολών του στρατιωτικού προσωπικού των Eνόπλων Δυνάμεων, ως Διακλαδικός Κανονισμός υπ’ αριθ. 4− 1/2015.

ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΑΡΙΘΜΗΣΗ - ΟΝΟΜΑΣΙΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΓΕΝΙΚΑ

Άρθρο 1 Ορισμός

1. Η στρατιωτική στολή είναι ομοιόμορφο και τυποποιημένο ένδυμα που φέρεται από τους στρατιωτικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και φέρει τα διακριτικά γνωρίσματα του Κλάδου ή Όπλου ή Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που ανήκουν, του αξιώματος και της θέσης τους στην Ιεραρχία, καθώς και της αποστολής που του έχει ανατεθεί.

2. Είναι ένδυμα με εμβληματικό χαρακτήρα, αποτελεί γνώρισμα των τακτικών στρατών και δηλώνει δημόσιο αξίωμα αφού ο φέρων αυτή ασκεί τη δημόσια εξουσία που του έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, χωρίς άλλη διατύπωση. Πέραν της πρακτικής σημασίας, η στρατιωτική στολή ενσωματώνει και αντανακλά την παράδοση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως σφυρηλατήθηκε από τη συμμετοχή τους στους αγώνες του Έθνους και ενισχύει το αίσθημα φιλοπατρίας και αυταπάρνησης των στελεχών.

3. Η στρατιωτική στολή διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε πτυχής του σύνθετου επιχειρησιακού έργου των Ενόπλων Δυνάμεων (ασφάλεια, απόκρυψη, προστασία από περιβαλλοντικούς παράγοντες, επισημότητα κλπ). Οι διαφοροποιήσεις αυτές καλούνται τύποι.

4. Οι στολές του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων διακρίνονται σε βασικές και επιπρόσθετες. Οι βασικές στολές έχουν αρίθμηση από 1 έως 10, η οποία είναι κοινή και για τους τρεις Κλάδους και Κοινά Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι επιπρόσθετες στολές φέρονται από το προσωπικό που υπηρετεί σε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής τους και της φύσης του έργου τους,
απαιτούν τη χρήση στολής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΑΡΙΘΜΗΣΗ - ΟΝΟΜΑΣΙΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Άρθρο 2 Αρίθμηση - ονομασία των βασικών στολών των Αξιωματικών ανδρών - γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων

1. Οι βασικές στολές των Αξιωματικών Ανδρών - Γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι οι κάτωθι:

Στολή υπ’ αριθ. 1 (χειμερινή− θερινή)

Στολή Αξκών υπηρετούντων σε ΑΣΕΙ−ΣΣΑΣ−ΣΑΝ

Στολή υπ’ αριθ. 2 (χειμερινή− θερινή)

Στολή Τελετών 

Στολή υπ’ αριθ. 3 (χειμερινή− θερινή)

Στολή Τελετών 

Στολή υπ’ αριθ. 4 (χειμερινή− θερινή)

Στολή Εσπερίδων

Στολή υπ’ αριθ. 5 (χειμερινή− θερινή)

Δεύτερη Στολή Εσπερίδων (για το ΠΝ) 

Στολή υπ’ αριθ. 6 (χειμερινή− θερινή)

Στολή Δεξιώσεων

Στολή υπ’ αριθ. 7 (χειμερινή− θερινή)

Στολή Παρατάξεων - Παρελάσεων

Στολή υπ’ αριθ. 8 (χειμερινή− θερινή)

Στολή Περιπάτου και Υπηρεσίας

Στολή υπ’ αριθ. 8α (χειμερινή− θερινή)

Στολή Υπηρεσίας (φέρεται χωρίς χιτώνιο)

Στολή υπ’ αριθ. 8β (χειμερινή)

Στολή Υπηρεσίας (τύπου μπατλ - ντρες)

Στολή υπ’ αριθ. 8β (θερινή)

Στολή Υπηρεσίας (για την ΠΑ) (τύπου μπατλ - ντρες)

Στολή υπ’ αριθ. 8γ (θερινή)

Στολή Περιπάτου και Υπηρεσίας (Αφρικανικού τύπου)

Στολή υπ’ αριθ. 8δ (χειμερινή− θερινή)

Στολή Υπηρεσίας (φέρεται με μπουφάν)

Στολή υπ’ αριθ. 8ε (χειμερινή− θερινή)

Στολή Υπηρεσίας (φέρεται με πουλόβερ)

Στολή υπ’ αριθ. 9 (χειμερινή− θερινή)

Στολή Ασκήσεων - Εκστρατείας

Στολή υπ’ αριθ. 10 (χειμερινή− θερινή)

Διακλαδική στολή Ασκήσεων - Εκστρατείας

Άρθρο 3 Διακρίσεις των βασικών στολών των Αξιωματικών ανδρών - γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων

1. Οι βασικές στολές των Αξιωματικών ανδρών - γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων διακρίνονται σε κύριες, παρεπόμενες και προαιρετικές.

2. Οι κύριες στολές των Αξιωματικών Ανδρών - Γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι οι συνηθέστερες, από πλευράς χρήσης, καθόσον φέρονται κατά την εκτέλεση των συνήθων υπηρεσιακών καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων, όπου τα στελέχη παρευρίσκονται σε επίσημες τελετές - εκδηλώσεις. Αυτές είναι οι κάτωθι:

3. Οι παρεπόμενες στολές των Αξιωματικών Ανδρών - Γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτουν από τις κύριες και διαφοροποιούνται από αυτές ως προς τα παρελκόμενά τους. Αυτές είναι οι κάτωθι:

4. Οι προαιρετικές στολές των Αξιωματικών Ανδρών - Γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι βασικές στολές περιορισμένης χρήσης, οι οποίες εντούτοις δύναται να φέρονται υποχρεωτικά σε ιδιαίτερες και εξειδικευμένες περιστάσεις.

5. Αναλυτικά, η σύνθεση των βασικών στολών υπ’ αριθ. 1 έως 10 των Αξιωματικών Ανδρών - Γυναικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζεται στους οικείους Κανονισμούς Στολών των Κλάδων των ΕΔ.

6. Οι παλάσκες των Αξιωματικών (ΠΒ), (ΤΘ) και (ΜΧ) του Στρατού Ξηράς απονέμονται κατά την τελετή αποφοίτησής τους από τα αντίστοιχα βασικά σχολεία εφαρμογής του Όπλού, όπου ανήκουν, και φέρονται προαιρετικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους και ανεξαρτήτως βαθμού. Τα δικαιούμενα στελέχη, στα οποία δεν έχουν απονεμηθεί παλάσκες για οποιονδήποτε λόγο, φέρουν αυτές με δική τους μέριμνα ή με μέριμνα του οικείου Όπλου. Οι παλάσκες φέρονται αναρτημένες από τον αριστερό ώμο με τις στολές υπ’ αριθ. 2 και 3 των δικαιουμένων, κατά τα προαναφερόμενα, Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς.

7. Η ζώνη ανάρτησης ξίφους με κεφαλές λεόντων απονέμεται σε όλους τους Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων κατά την τελετή ορκωμοσίας τους ως Αξιωματικών και επίδοσης σε αυτούς ξιφών. Για τους Αξιωματικούς αυτούς η ζώνη ανάρτησης ξίφους με κεφαλές λεόντων φέρεται με τις στολές υπ’ αριθ. 2 και 3 των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, υποχρεωτικά. Τα στελέχη, στα οποία δεν έχει απονεμηθεί η εν λόγω ζώνη για οποιονδήποτε λόγο, φέρουν αυτή προαιρετικά, με δική τους μέριμνα.

8. Οι γυναίκες Αξιωματικοί των ΕΔ φέρουν παντελόνι και παπούτσια τύπου σκαρπίνι σε όλες τις στολές, με τις οποίες φέρεται ξίφος.

Άρθρο 4

Στολή υπ’ αριθ. 10 - Διακλαδική στολή ασκήσεων-εκστρατείας

1. Ως διακλαδική στολή ασκήσεων - εκστρατείας του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ καθορίζεται η στολή υπ’ αριθ. 9 του Στρατού Ξηράς, πλην καλύμματος κεφαλής και διακριτικών των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία καθορίζονται με διαταγές των οικείων Γενικών Επιτελείων.

2. Η διακλαδική στολή ασκήσεων - εκστρατείας φέρεται από τα κάτωθι στελεχή των ΕΔ:

α. Από το σύνολο των στελεχών του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων των ΕΔ.

β. Από το προσωπικό των Αποβατικών Αγημάτων των Πολεμικών Πλοίων και του Αρχηγείου Στόλου, εφόσον δεν φέρουν τη μπλε στολή των πληρωμάτων του Στόλου.

γ. Από το σύνολο των στελεχών της ΠΑ, μετά την εξάντληση των υπαρχόντων αποθεμάτων των υφισταμένων στολών ασκήσεων - εκστρατείας της ΠΑ.

Από 01−01−2013 η διακλαδική στολή ασκήσεων - εκστρατείας φέρεται από το προσωπικό της ΠΑ στην 31 ΜΕΕΔ κατά τις επιχειρήσεις, στο ΠΚΕΕΥΕ και στο ΛΦΑΤ.

δ. Από το στρατιωτικό προσωπικό του ΠΝ και της ΠΑ σε μεικτές ομάδες φρούρησης σύνθετων στρατοπέδων, σε Διακλαδικές Μονάδες Πολυεθνικών Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης, σε ομάδες Διακλαδικών Πολυεθνικών Δυνάμεων (NRF - Battle Group) ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις που εκπροσωπούνται οι ελληνικές ΕΔ ως διακλαδικό σύνολο σε ενέργειες ή επιχειρήσεις στο έδαφος.

3. Αναλυτικά, η σύνθεση της διακλαδικής στολής ασκήσεων - εκστρατείας του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζεται στους οικείους Κανονισμούς Στολών των Κλάδων των ΕΔ.

Άρθρο 5 Ιστορικές στολές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

1. Με τον όρο ιστορικές στολές των στελεχών των ΕΔ νοούνται εκείνες που είχαν θεσμοθετηθεί στο παρελθόν και είναι συνδεδεμένες με τις παραδόσεις των ΕΔ, καθορίζονται δε με αποφάσεις των οικείων κατά Κλάδο Ανωτάτων Συμβουλίων ή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για τα Κοινά Σώματα.

2. Τα στελέχη των ΕΔ φέρουν δυνητικά τις ιστορικές στολές του Κλάδου ή Κοινού Σώματος, όπου ανήκουν, κατόπιν διαταγής του αρμοδίου φορέα για κάθε εκδήλωση, τελετή ή εορτή.

3. Ενδεικτικά, ως ιστορικές στολές θεωρούνται:

α. Οι στολές υπ’ αριθ. 2 και 6 των Αξιωματικών Ιππικού - Τεθωρακισμένων πράσινου χρώματος.

β. Η στολή υπ’ αριθ. 8 γ (θερινή) Περιπάτου και Υπηρεσίας (αφρικανικού τύπου) αμμώδους χρώματος των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

γ. Όσες άλλες χαρακτηρίζονται ως ιστορικές στολές με αποφάσεις των οικείων κατά Κλάδο Ανωτάτων Συμβουλίων ή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για τα Κοινά Σώματα.

Άρθρο 6 Στολές Αξιωματικών ανδρών - γυναικών Κοινών Σωμάτων

1. Οι Αξιωματικοί του Κοινού Σώματος Στρατολογικού - Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ) φέρουν τις βασικές στολές υπ’ αριθ. 1 έως 10 των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, διαφοροποιημένες, ως ακολούθως:

α. Με τις στολές υπ’ αριθ. 3 και 8 Αξιωματικών (ΣΣΝΣ) ανδρών - γυναικών φέρεται πηλήκιο βαθυπράσινου χρώματος.

β. Με τις στολές υπ’ αριθ. 7, 8 α, 8 β χειμερινή, 8 γ θερινή, 8 δ, 8 ε, 9 και 10 Αξιωματικών (ΣΣΝΣ) ανδρών - γυναικών φέρεται μπερές βαθυπράσινου χρώματος.

γ. Με τις στολές υπ’ αριθμ. 3, 8, 8 α, 8 β χειμερινή, 8 γ θερινή, 8 δ και 8 ε Αξιωματικών (ΣΣΝΣ) ανδρών - γυναικών φέρεται πουκάμισο λευκού χρώματος.

δ. Το πουλόβερ της στολής υπ’ αριθ. 8 ε των Αξιωματικών (ΣΣΝΣ) ανδρών - γυναικών είναι χρώματος μαύρου.

ε. Τα χιτώνια, παντελόνια, φούστες, βραχείες χλαίνες των στολών υπ’ αριθ. 3, 8, 8 α, 8 β χειμερινής, 8 γ θερινής, 8 δ και 8 ε των Αξιωματικών (ΣΣΝΣ) ανδρών - γυναικών είναι χρώματος βαθυπράσινου.

στ. Οι Αξιωματικοί (ΣΣΝΣ) άνδρες - γυναίκες φέρουν επιπλέον τα διακριτικά που προβλέπονται ειδικά για το Σώμα που ανήκουν.

2. Οι Αξιωματικοί του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων (ΣΔΓ), φέρουν τις βασικές στολές υπ’ αριθ. 1 έως 10 των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, διαφοροποιημένες, ως ακολούθως:

α. Με τις στολές υπ’ αριθ. 3 και 8 Αξιωματικών (ΣΔΓ) ανδρών - γυναικών φέρεται πηλήκιο βαθυπράσινου χρώματος.

β. Με τις στολές υπ’ αριθ. 7, 8 α, 8 β χειμερινή, 8 γ θερινή, 8 δ, 8 ε, 9 και 10 Αξιωματικών (ΣΔΓ) ανδρών - γυναικών φέρεται μπερές βαθυπράσινου χρώματος.

γ. Με τις στολές υπ’ αριθμ. 3, 8, 8 α, 8 β χειμερινή, 8 γ θερινή, 8 δ και 8 ε Αξιωματικών (ΣΔΓ) ανδρών - γυναικών φέρεται πουκάμισο λευκού χρώματος.

δ. Τα χιτώνια, παντελόνια, φούστες, πουλόβερ, βραχείες χλαίνες των στολών υπ’ αριθ. 3, 8, 8 α, 8 β χειμερινή, 8 γ θερινή, 8 δ και 8 ε Αξιωματικών (ΣΔΓ) ανδρών - γυναικών είναι χρώματος βαθυπράσινου.

ε. Οι Αξιωματικοί (ΣΔΓ) άνδρες - γυναίκες φέρουν επιπλέον τα διακριτικά που προβλέπονται ειδικά για το Σώμα που ανήκουν.

στ. Οι Αξιωματικοί (ΣΔΓ), για τους οποίους καθιερώνονται νέα είδη στολών, υποχρεούνται να φέρουν τις εν λόγω στολές από 01−01−2016.

3. Οι Αξιωματικοί Στρατιωτικοί Ιερείς των Ενόπλων Δυνάμεων φέρουν στολές αντίστοιχες με την ιδιότητά τους, ως ιερέων. Η σύνθεση των στολών των Αξιωματικών (ΣΙ) των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνονται στο άρθρο 7 του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 7 Σύνθεση των στολών των Αξιωματικών Στρατιωτικών Ιερέων των Ενόπλων Δυνάμεων

ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΕΛΕΤΩΝ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΘΕΡΙΝΗ

Ύφασμα στόφα χειμερινό

  • Ύφασμα στιχαρίου Ντουσέζ χειμερινό

  • Πόλοι χρυσοκέντητοι τεμάχια 4

  • Σταυροί χρυσοκέντητοι μικροί τεμάχια 18

  • Φούντες χρυσοκέντητες τεμάχια 6

  • Γαλόνι χρυσοκέντητο στενό 30 εκατοστά

  • Γαλόνι χρυσοκέντητο φαρδύ 20 εκατοστά

  • Σταυρός επιστήθιος τεμάχιο 1

  • Παπούτσια μαύρα σκαρπίνια λουστρίνια

  • Κάλτσες μαύρες

  • Ύφασμα στόφα χειμερινό

  • Ύφασμα στιχαρίου Ντουσέζ χειμερινό

  • Πόλοι χρυσοκέντητοι τεμάχια 4

  • Σταυροί χρυσοκέντητοι μικροί τεμάχια 18

  • Φούντες χρυσοκέντητες τεμάχια 6

  • Γαλόνι χρυσοκέντητο στενό 30 εκατοστά

  • Γαλόνι χρυσοκέντητο φαρδύ 20 εκατοστά

  • Σταυρός επιστήθιος τεμάχιο 1

  • Παπούτσια μαύρα σκαρπίνια λουστρίνια

  • Κάλτσες μαύρες

Σημείωση: Φέρεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι λοιποί Αξιωματικοί φέρουν στις στολές υπ’ αριθ. 2, 3 και 4.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΟΛΗ ΤΕΛΕΤΩΝ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΘΕΡΙΝΗ

Ύφασμα μοχέρ μαύρο εξώρασο

Ύφασμα DAKRON μαύρο εξώρασο

Καλυμμαύχι μαύρο

Παπούτσια μαύρα σκαρπίνια λουστρίνια

Κάλτσες μαύρες

Ύφασμα μοχέρ μαύρο εξώρασο

  • Ύφασμα DAKRON μαύρο εξώρασο

  • Καλυμμαύχι μαύρο

  • Παπούτσια μαύρα σκαρπίνια λουστρίνια

  • Κάλτσες μαύρες 

Σημείωση: Φέρεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι λοιποί Αξιωματικοί φέρουν τη στολή υπ’ αριθ. 6.

ΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΘΕΡΙΝΗ

Ύφασμα βαθυπράσινο χειμερινό για εσώρασο και για παντελόνι

  • Πουκάμισο φαιοπράσινο

  • Παπούτσια μαύρα σκαρπίνια λουστρίνια

  • Κάλτσες μαύρες

Ύφασμα βαθυπράσινο θερινό για εσώρασο και για παντελόνι

  • Πουκάμισο φαιοπράσινο

  • Παπούτσια μαύρα σκαρπίνια λουστρίνια

  • Κάλτσες μαύρες

Σημείωση: Φέρεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι λοιποί Αξιωματικοί φέρουν στις στολές υπ’ αριθ. 8 και 8 γ θερινή (αφρικανικού τύπου).

ΣΤΟΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΘΕΡΙΝΗ

Ύφασμα βαθυπράσινο χειμερινό για εσώρασο και για παντελόνι

  • Πουκάμισο φαιοπράσινο

  • Παπούτσια μαύρα σκαρπίνια

  • Κάλτσες μαύρες

Ύφασμα βαθυπράσινο θερινό για εσώρασο και για παντελόνι

  • Πουκάμισο φαιοπράσινο

  • Παπούτσια μαύρα σκαρπίνια

  • Κάλτσες μαύρες

Σημείωση: Φέρεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι λοιποί Αξιωματικοί φέρουν στις στολές υπ’ αριθ. 8 α, 8 β χειμερινή, 8 δ και 8 ε.

ΣΤΟΛΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ
ΧΕΙΡΙΝΗ ΘΕΡΙΝΗ
  • Εσώρασο της στολής υπηρεσίας με εσωτερική επένδυση

  • Άρβυλα

  • Κάλτσες φαιοπράσινες

  • Σκούφος μοναχών

  • Πουλόβερ (προαιρετικά)

  • Αδιάβροχος επενδυτής (προαιρετικά)

  • Επενδύτης εκστρατείας τζάκετ (προαιρετικά)

  • Εσώρασο της στολής υπηρεσίας

  • Άρβυλα

  • Κάλτσες φαιοπράσινες

  • Σκούφος μοναχών

  • Πουλόβερ (προαιρετικά)

  • Αδιάβροχος επενδυτής (προαιρετικά)

  • Επενδύτης εκστρατείας τζάκετ (προαιρετικά)

Σημειώσεις: 1. Φέρεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι λοιποί Αξιωματικοί φέρουν στις στολές υπ’ αριθ. 7, 9 και 10.

2. Οι υπηρετούντες σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειρηνευτικές αποστολές, φέρουν μόνο κατά το χρόνο της αποστολής, την προβλεπόμενη εξάρτυση όπως και οι υπόλοιποι Αξιωματικοί της Μονάδας.

Άρθρο 8 Χρήση του Εμβλήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας στις στολές του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων

1. το διακριτικό, το οποίο απεικονίζει το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» (έγχρωμο ή χαμηλής ορατότητας), φέρεται επί του συνόλου των στολών του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ, πλην των στολών Εσπερίδων.

2. Με αποφάσεις των οικείων κατά Κλάδο Ανωτάτων Συμβουλίων ή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για τα Κοινά Σώματα, καθορίζονται οι στολές και ο τρόπος με τον οποίο φέρεται το ανωτέρω διακριτικό, καθώς και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτό φέρεται έγχρωμο ή χαμηλής ορατότητας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ

ΑΡΙΘΜΗΣΗ - ΟΝΟΜΑΣΙΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Άρθρο 9 Επιπρόσθετες στολές των Αξιωματικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι επιπρόσθετες στολές των Αξιωματικών ανδρών- γυναικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων φέρονται από το οικείο στρατιωτικό προσωπικό, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τη φύση του έργου τους. Η αρίθμηση, η ονομασία και η σύνθεση των επιπρόσθετων στολών των Αξιωματικών των Κλάδων των ΕΔ καθορίζονται στους οικείους Κανονισμούς Στολών των Κλάδων των ΕΔ.

Άρθρο 10 Αρίθμηση και ονομασία των στολών των τμημάτων Στρατιωτικής Μουσικής των Κλάδων των ΕΔ.

1. Οι στολές που φέρουν οι Αξιωματικοί των τμημάτων Στρατιωτικής Μουσικής των Κλάδων των ΕΔ σε εορτές - τελετές - εκδηλώσεις έχουν την ακόλουθη αρίθμηση:

α Στολή υπ’ αριθ. 1 (Επίσημη Στολή)

β. Στολή υπ’ αριθ. 2 (Ημιεπίσημη Στολή)

γ. Στολή υπ’ αριθ. 3 (Παρατάξεων - Παρελάσεων)

δ. Στολή υπ. αριθ. 4 (Επίσημη Στολή Ορχήστρας)

2. Αναλυτικά, η σύνθεση των ανωτέρω στολών καθορίζεται στους οικείους Κανονισμούς Στολών των Κλάδων των ΕΔ.

Άρθρο 11  Σύνθεση των στολών του προσωπικού του Λόχου Φρούρησης Απόδοσης Τιμών

Οι αξιωματικοί που στελεχώνουν το Λόχο Φρούρησης - Απόδοσης Τιμών (ΛΦΑΤ) φέρουν, κατά την απόδοση τιμών σε επίσημους επισκέπτες της Κυβέρνησης ή της Ηγεσίας των ΕΔ κατόπιν εντολής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τις ακόλουθες στολές:

ΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΦΑΤ ΚΑΤΑ ΓΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ

(ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ)

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

- Πηλήκιο σκούρο μπλε γαλλικού τύπου

- Χιτώνιο σκούρο μπλε κλειστό

- Παντελόνι γαλάζιο (ουρανί)

- Επωμίδες

- Πουκάμισο λευκό χωρίς γιακά

- Ζώνη αργυροϋφαντη

- Ξίφος

- Σπαθόλουρο

- Γάντια λευκά υφασμάτινα

- Ενδρομίδες μαύρες

- Κάλτσες μαύρες

- Παράσημα - μετάλλια ( οι δικαιούμενοι)

- Διακριτικά σήματα αποφοίτων Σχολών, εκπαιδεύσεως και υπηρεσίας (οι δικαιούμενοι)

-Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ

- Πηλήκιο με λευκό κάλυμμα

- Χιτώνιο μαύρο ανοικτό

- Διακριτικά βαθμού

- Παντελόνι μαύρο

- Πουκάμισο λευκό

- Γραβάτα μαύρη

- Γάντια σκούρα καφέ

- Κάλτσες μαύρες

- Ημιάρβυλα μαύρα

- Γκέτες μαύρες

- Ξίφος

- Ζωστήρας ξίφους

- Παράσημα - Μετάλλια (οι δικαιούμενοι)

- Διακριτικά σήματα αποφοίτων σχολών (οι δικαιούμενοι)

- Άλλα διακριτικά σήματα (οι δικαιούμενοι)

- Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ

 

 

- Πηλήκιο κυανόφαιο

- Χιτώνιο μακρύ κυανόφαιο ανοικτό

- Παντελόνι κυανόφαιο

- Ζώνη βαθυκύανος

- Πουκάμισο λευκό

- Γραβάτα μαύρη

- Ξίφος

- Γάντια λευκά υφασμάτινα

- Ενδρομίδες μαύρες

- Κάλτσες μαύρες

- Ζωστήρας ξίφους

- Διακριτικά βαθμού χρυσά

- Διάσημα Παρασήμων - μεταλλίων (οι δικαιούμενοι)

- Διακριτικά σήματα (οι δικαιούμενοι)

-Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ

Σημειώσεις:

- Το παντελόνι φέρει κόκκινη ρίγα πλάτους 2 εκ. στην εξωτερική ραφή

- Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού.

Σημειώσεις:

- Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στο αριστερό στήθος κάτω από το κάλυμμα της τσέπης.

 

Σημειώσεις:

- Ο ζωστήρας ξίφους είναι μαύρος δερμάτινος, με επιχρυσωμένη πόρπη και ανάγλυφη παράσταση του αετού

- Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στο αριστερό στήθος κάτω από το κάλυμμα της τσέπης.

ΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΦΑΤ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ

(ΘΕΡΙΝΗ)

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

- Πηλήκιο σκούρο μπλε γαλλικού τύπου

- Χιτώνιο λευκό κλειστό

- Παντελόνι ανοιχτό μπλε

- Επωμίδες

- Πουκάμισο λευκό χωρίς γιακά

- Ζώνη αργυροΰφαντη

- Ξίφος

- Σπαθόλουρο

- Γάντια λευκά υφασμάτινα

- Ενδρομίδες μαύρες

 - Κάλτσες μαύρες

- Παράσημα - μετάλλια (οι δικαιούμενοι)

- Διακριτικά σήματα αποφοίτων Σχολών, εκπαιδεύσεως και υπηρεσίας (οι δικαιούμενοι)

- Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ 

- Πηλήκιο με λευκό κάλυμμα

 

- Χιτώνιο λευκό κλειστό

 

- Επωμίδες

- Παντελόνι λευκό

- Πουκάμισο λευκό χωρίς γιακά

- Γάντια λευκά υφασμάτινα

- Κάλτσες μαύρες

- Ημιάρβυλα μαύρα

- Γκέτες μαύρες

- Ξίφος

- Ζωστήρας ξίφους

- Παράσημα - μετάλλια (οι δικαιούμενοι)

- Διακριτικά σήματα αποφοίτων σχολών (οι δικαιούμενοι)

- Άλλα διακριτικά σήματα (οι δικαιούμενοι)

-Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ

- Πηλήκιο κυανόφαιο από μπαραθέα

- Χιτώνιο μακρύ κυανόφαιο από μπαραθέα ανοικτό

- Παντελόνι κυανόφαιο από μπαραθέα

- Ζώνη βαθυκύανος

- Πουκάμισο λευκό

- Γραβάτα μαύρη

- Ξίφος

- Γάντια λευκά υφασμάτινα

- Ενδρομίδες μαύρες

- Κάλτσες μαύρες

- Ζωστήρας ξίφους

- Διακριτικά βαθμού χρυσά

- Διάσημα Παρασήμων - Μεταλλίων (οι δικαιούμενοι)

- Διακριτικά σήματα (οι δικαιούμενοι)

-Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ

Σημειώσεις:

- Το παντελόνι φέρει κόκκινη ρίγα πλάτους 2 εκ. στην εξωτερική ραφή.

- Το Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού

Σημειώσεις:

- Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στο αριστερό στήθος κάτω από το κάλυμμα της τσέπης

Σημειώσεις:

  • - Ο ζωστήρας ξίφους είναι μαύρος δερμάτινος, με επιχρυσωμένη πόρπη και ανάγλυφη παράσταση του αετού

  • - Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στο αριστερό στήθος κάτω από το κάλυμμα της τσέπης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΑΡΙΘΜΗΣΗ - ΟΝΟΜΑΣΙΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΩΝ, ΜΟΝΙΜΩΝ - ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Άρθρο 12 Αρίθμηση - ονομασία των βασικών στολών των Ανθυπασπιστών, μονίμων - εθελοντών Υπαξιωματικών, Επαγγελματιών Οπλιτών ανδρών - γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων

1. Οι Ανθυπασπιστές, μόνιμοι - εθελοντές Υπαξιωματικοί (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) άνδρες - γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, φέρουν τις βασικές στολές Αξιωματικών υπ’ αριθ. 2 έως 10.

2. Οι στολές υπ’ αριθ. 2, 4 και 6 φέρονται από τους Ανθυπασπιστές και Μονίμους - Εθελοντές Υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ καταρχήν προαιρετικά, αλλά υποχρεωτικά με την χορήγηση υφάσματος από την Υπηρεσία. Για τους υπηρετούντες σε θέσεις εξωτερικού οι εν λόγω στολές καθίστανται υποχρεωτικές.

3. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες φέρουν τις βασικές στολές (πλην 2, 4 και 6) καταρχήν προαιρετικά και υποχρεωτικά από 01-01-2017.

4. Οι παλάσκες των Ανθυπασπιστών και Μονίμων - Εθελοντών Υπαξιωματικών (ΠΒ), (ΤΘ) και (MX) του Στρατού Ξηράς απονέμονται κατά την τελετή αποφοίτησής τους από τα αντίστοιχα βασικά σχολεία εφαρμογής του Όπλού, όπου ανήκουν, και φέρονται προαιρετικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους και ανεξαρτήτως βαθμού. Τα δικαιούμενα στελέχη, στα οποία δεν έχουν απονεμηθεί παλάσκες για οποιονδήποτε λόγο, φέρουν αυτές με δική τους μέριμνα ή με μέριμνα του οικείου Όπλου. Οι παλάσκες φέρονται αναρτημένες από τον αριστερό ώμο με τις στολές υπ’ αριθ. 2 και 3 των δικαιουμένων, κατά τα προαναφερόμενα, στελεχών του Στρατού Ξηράς.

5. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Αξιωματικοί φέρουν τις στολές υπ’ αριθ. 1, 2 και 3, οι Ανθυπασπιστές και οι Υπαξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, εφόσον δεν διαθέτουν τη στολή υπ’ αριθ. 2, φέρουν τα διάσημα των απονεμηθεισών σε αυτούς, Ηθικών Αμοιβών και τις προβλεπόμενες Παλάσκες με τη στολή υπ’ αριθ. 8. Στην περίπτωση αυτή η υπ’ αριθ. 8 στολή Ανθστών- Υπξκών μετονομάζεται σε στολή υπ’ αριθ. 3.

6. Τα διακριτικά βαθμού των Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων φέρονται στα μανίκια των στολών, πλην των υπ’ αριθ. 7 και 9 στολών, όπου φέρονται σε σμικρογραφία στα πέτα των χιτωνίων (πλην του ΠΝ που φέρονται στο αριστερό μανίκι). Ειδικά, στο Στρατό Ξηράς, τα διακριτικά βαθμού των Υπαξιωματικών φέρονται στις επωμίδες και μόνον των μπουφάν, πουλόβερ και υποκαμίσων, αλλά όχι των χιτωνίων.

7. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) του Κοινού Σώματος Στρατολογικού- Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ) φέρουν τις βασικές στολές υπ’ αριθ. 2 έως 10 των Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, διαφοροποιημένες, ως ακολούθως:

α. Με τις στολές υττ’ αριθ. 3 και 8 ΕΠΟΠ (ΣΣΝΣ) ανδρών- γυναικών φέρεται πηλήκιο βαθυπράσινου χρώματος.

β. Με τις στολές υπ’ αριθ. 7, 8 α, 8 β χειμερινή, 8 γ θερινή, 8 δ, 8 ε, 9 και 10 ΕΠΟΠ (ΣΣΝΣ) ανδρών- γυναικών φέρεται μπερές βαθυπράσινου χρώματος.

γ. Με τις στολές υπ’ αριθμ. 3, 8, 8 α, 8 β χειμερινή, 8 γ θερινή, 8 δ και 8 ε ΕΠΟΠ (ΣΣΝΣ) ανδρών- γυναικών φέρεται πουκάμισο λευκού χρώματος.

δ. Το πουλόβερ της στολής υπ’ αριθ. 8 ε των ΕΠΟΠ (ΣΣΝΣ) ανδρών- γυναικών είναι χρώματος μαύρου.

ε. Τα χιτώνια, παντελόνια, φούστες, βραχείες χλαίνες των στολών υπ’ αριθ. 3, 8, 8 α, 8 β χειμερινής, 8 γ θερινής, 8 δ και 8 ε των ΕΠΟΠ (ΣΣΝΣ) ανδρών- γυναικών είναι χρώματος βαθυπράσινου.

στ. Οι ΕΠΟΠ (ΣΣΝΣ) άνδρες- γυναίκες φέρουν επιπλέον τα διακριτικά που προβλέπονται ειδικά για το Σώμα που ανήκουν.

8. Αναλυτικά, η σύνθεση των βασικών στολών υπ’ αριθ. 2 έως 10 των Ανθυπασπιστών, μονίμων - εθελοντών Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών Ανδρών - Γυναικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζεται στους οικείους Κανονισμούς Στολών των Κλάδων των ΕΔ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΑΡΙΘΜΗΣΗ - ΟΝΟΜΑΣΙΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΩΝ, ΜΟΝΙΜΩΝ - ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ  ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Άρθρο 13 Επιπρόσθετες στολές των Ανθυπασπιστών, μονίμων - εθελοντών Υπαξιωματικών, Επαγγελματιών Οπλιτών ανδρών - γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι επιπρόσθετες στολές των Ανθυπασπιστών, μονίμων - εθελοντών Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ανδρών - γυναικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων φέρονται από το οικείο στρατιωτικό προσωπικό, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τη φύση του έργου τους. Η αρίθμηση, η ονομασία και η σύνθεση των επιπρόσθετων στολών των Ανθυπασπιστών, μονίμων - εθελοντών Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ων Κλάδων των ΕΔ καθορίζονται στους οικείους Κανονισμούς Στολών των Κλάδων των ΕΔ.

Άρθρο 14 Αρίθμηση και ονομασία των στολών των τμημάτων Στρατιωτικής Μουσικής των Κλάδων των ΕΔ.

1. Οι στολές που φέρουν οι Ανθυπασπιστές, μόνιμοι - εθελοντές Υπαξιωματικοί και Επαγγελματίες Οπλίτες των τμημάτων Στρατιωτικής Μουσικής των Κλάδων των ΕΔ σε εορτές - τελετές - εκδηλώσεις έχουν την ακόλουθη αρίθμηση:

α Στολή υπ’ αριθ. 1 (Επίσημη Στολή)

β. Στολή υπ’ αριθ. 2 (Ημιεπίσημη Στολή)

γ. Στολή υπ’ αριθ. 3 (παρατάξεων - παρελάσεων)

δ. Στολή υπ αριθ. 4 (Επίσημη Στολή Ορχήστρας)

2. Αναλυτικά, η σύνθεση των ανωτέρω στολών καθορίζεται στους οικείους Κανονισμούς Στολών των Κλάδων των ΕΔ.

Άρθρο 15 Σύνθεση των στολών του προσωπικού του Λόχου Φρούρησης Απόδοσης Τιμών.

Οι Ανθυπασπιστές, μόνιμοι - εθελοντές Υπαξιωματικοί και Επαγγελματίες Οπλίτες που στελεχώνουν το Λόχο Φρούρησης - Απόδοσης Τιμών (ΛΦΑΤ) φέρουν, κατά την απόδοση τιμών σε επίσημους επισκέπτες της Κυβέρνησης ή της Ηγεσίας των ΕΔ κατόπιν εντολής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τις ακόλουθες στολές:

ΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΦΑΤ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ)

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

-Πηλήκιο σκούρο μπλε γαλλικού τύπου

-Λοφίο γαλάζιο- άσπρο

-Χιτώνιο σκούρο μπλε κλειστό

-Παντελόνι γαλάζιο (ουρανί)

-Επωμίδες μπλε

-Διακριτικά βαθμού

-Πουκάμισο λευκό χωρίς γιακά

-Ζώνη μαύρη δερμάτινη με φυσιγγιοθήκες

-Σπαθόλουρο

-Γάντια λευκά υφασμάτινα

-Ενδρομίδες μαύρες

-Κάλτσες μαύρες

-Όπλο με ξιφολόγχη και αορτήρα μαύρο

- Μετάλλια (οι δικαιούμενοι)

- Διακριτικά σήματα αποφοίτων Σχολών, εκπαιδεύσεως και υπηρεσίας (οι δικαιούμενοι) -Έμβλημα Τ/ ΓΕΕΘΑ στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού

Σημειώσεις:

-Το κολάρο του χιτωνίου φέρει χρυσή λωρίδα και τα σήματα του πεζικού, όπως του Αξκού.

-Το παντελόνι φέρει κόκκινη ρίγα πλάτους 2 χιλ. στην εξωτερική ραφή.

-Οι επωμίδες φέρουν κόκκινες γραμμές 2 χιλ. στις δυο άκρες της.

-Το έμβλημα Τ/ ΓΕΕΘΑ φέρεται στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού.

- Πηλήκιο με λευκό κάλυμμα

- Χιτώνιο μαύρο ανοικτό

- Διακριτικά βαθμού και ειδικότητας ή τέχνης

- Παντελόνι μαύρο

- Πουκάμισο λευκό

- Γραβάτα μαύρη

- Γάντια σκούρα καφέ

- Κάλτσες μαύρες

- Ημιάρβυλα μαύρα -Ζωστήρας λευκός -Ξιφοκρεμάστρα λευκή -Γ κέτες λευκές

- Όπλο με ξιφολόγχη και αορτήρα λευκό

- Μετάλλια (οι δικαιούμενοι)

- Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ

Σημειώσεις:

- Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στο αριστερό στήθος κάτω από το κάλυμμα της τσέπης

-Πηλήκιο

-Χιτώνιο μακρύ κυανόφαιο ανοικτό

-Παντελόνι κυανόφαιο

-Ζώνη βαθυκύανος

-Πουκάμισο βαθυκύανο

-Γραβάτα μαύρη

-Γάντια λευκά υφασμάτινα

-Ενδρομίδες μαύρες

-Κάλτσες μαύρες

-Ζωστήρας

-Διακριτικά βαθμού

-Διακριτικό σήμα αετού της ΠΑ

-Όπλο με ξιφολόγχη και αορτήρα μαύρο

- Μετάλλια (οι δικαιούμενοι) -Έμβλημα Τ/ ΓΕΕΘΑ

Σημειώσεις:

-Ο ζωστήρας είναι μαύρος δερμάτινος και φέρεται εξωτερικά του χιτωνίου με αναρτήρα ξιφολόγχης και φυσιγγιοθήκες. Η πόρπη είναι επιχρυσωμένη με ανάγλυφη παράσταση του αετού.

-Το διακριτικό σήμα αετού της ΠΑ φέρεται στα μανίκια

-Το έμβλημα Τ/ ΓΕΕΘΑ φέρεται στον​ αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού.

Άρθρο 16 ​​Διακλαδικές στολές του προσωπικού των Στρατονομικών Υπηρεσιών​ των Ενόπλων Δυνάμεων

1. Οι Υπαξιωματικοί και οι Επαγγελματίες Οπλίτες που στελεχώνουν τις Στρατονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων με μεικτή σύνθεση προσωπικού, φέρουν κοινές- διακλαδικές στολές, ανεξαρτήτως του Κλάδου των ΕΔ, όπου ανήκουν. Οι ανωτέρω ειδικές στολές διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

α. Διακλαδική στολή Υπηρεσίας Υπαξιωματικού- ΕΠΟΠ Στρατονομικής Υπηρεσίας των ΕΔ

β. Διακλαδική στολή Ασκήσεων Υπαξιωματικού- ΕΠΟΠ Στρατονομικής Υπηρεσίας των ΕΔ

γ. Διακλαδική στολή Υπαξιωματικού- ΕΠΟΠ Δικυκλιστή Στρατονομικής Υπηρεσίας των ΕΔ

2. Η σύνθεση των προαναφερόμενων ειδικών διακλαδικών στολών περιλαμβάνεται στο άρθρο 17 του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 17  Σύνθεση των διακλαδικών στολών του προσωπικού των Στρατονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων

Α. ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ- ΕΠΟΠ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΔ

Χειμερινή

Θερινή

  • Πηλήκιο πλατύγυρο βαθυπράσινο

  • Χιτώνιο μακρύ βαθυπράσινο

  • Παντελόνι βαθυπράσινο

  • Πουκάμισο άσπρο

  • Γραβάτα μαύρη

  • Πουλόβερ εσωτερικά χιτωνίου (προαιρετικά)

  • Επενδύτης εκστρατείας (τζάκετ) (προαιρετικά)

  • Εξάρτυση πλαστική, άσπρη με χρυσή πόρπη, που απεικονίζει το έμβλημα της ΑΕΔ

  • Άρβυλα μαύρα (φέρονται με τις άκρες του παντελονιού μέσα σ’ αυτά)

  • Κάλτσες φαιοπράσινες

  • Γάντια άσπρα

  • Διακριτικά βαθμού

  • Μεταλλικό διακριτικό της ΑΕΔ στα πέτα

  • Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ κάτω από το μεταλλικό διακριτικό της ΑΕΔ

  • Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε

(Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ», κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

  • Κορδόνι σφυρίκτρας

  • Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο

  • Διακριτικά σήματα ΕΔ κλπ. (οι δικαιούμενοι)

  • Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

  • Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

  • Πηλήκιο πλατύγυρο βαθυπράσινο

  • Παντελόνι βαθυπράσινο

  • Πουκάμισο άσπρο

  • Εξάρτυση πλαστική, άσπρη με χρυσή πόρπη, που απεικονίζει το έμβλημα της ΑΕΔ

  • Άρβυλα μαύρα (φέρονται με τις άκρες του παντελονιού μέσα σ’ αυτά)

  • Κάλτσες φαιοπράσινες

  • Διακριτικά βαθμού

  • Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ στους γιακάδες του υποκαμίσου

  • Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε

(Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ», κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

  • Κορδόνι σφυρίκτρας

  • Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο - Διακριτικά σήματα ΕΔ κλπ. (οι δικαιούμενοι)

  • Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

  • Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

Β. ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ- ΕΠΟΠ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΔ

Χειμερινή

Θερινή

Πηλήκιο ασκήσεων χρώματος μαύρου

Χιτώνιο παραλλαγής με αναδιπλωμένα μανίκια

Εσωτερική επένδυση χιτωνίου

Φουλάρι παρατάξεων- παρελάσεων με διακριτικό ΑΕΔ (φέρεται μόνο κατά τις παρελάσεις)

Πουλόβερ εσωτερικά χιτωνίου (προαιρετικά)

Επενδύτης εκστρατείας (τζάκετ) (προαιρετικά)

Παντελόνι παραλλαγής

Εσωτερική επένδυση παντελονιού (προαιρετικά)

Εξάρτυση πλαστική, μαύρη με μαύρη πόρπη

Άρβυλα μαύρα

Κάλτσες φαιοπράσινες

Διακριτικά βαθμού

Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ στους γιακάδες του χιτωνίου

Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε

(Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ», κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

Κορδόνι σφυρίκτρας

Ταινία με ονοματεπώνυμο

Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο

Διακριτικά σήματα ΕΔ κλπ. (οι δικαιούμενοι)

Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

Πηλήκιο ασκήσεων χρώματος μαύρου

Χιτώνιο παραλλαγής με αναδιπλωμένα μανίκια

Εσωτερική επένδυση χιτωνίου

Φουλάρι παρατάξεων- παρελάσεων με διακριτικό ΑΕΔ (φέρεται μόνο κατά τις παρελάσεις)

Επενδύτης εκστρατείας (τζάκετ) (προαιρετικά)

Παντελόνι παραλλαγής

Εξάρτυση πλαστική, μαύρη με μαύρη πόρπη

Άρβυλα μαύρα

Κάλτσες φαιοπράσινες

Διακριτικά βαθμού

Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ στους γιακάδες του χιτωνίου

Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε

(Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ», κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

Κορδόνι σφυρίκτρας

Ταινία με ονοματεπώνυμο

Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο

Διακριτικά σήματα ΕΔ κλπ. (οι δικαιούμενοι)

Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

Γ. ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ - ΕΠΟΠ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΔ

Χειμερινή - Θερινή

Κράνος δικυκλιστή με αναγραφόμενη στην αριστερή πλευρά του, τη λέξη «ΑΕΔ»

Χιτώνιο από δερμάτινη μαύρου χρώματος

Παντελόνι από δερμάτινη χρώματος μαύρου με χρυσή ταινία

Εξάρτυση πλαστική άσπρη με χρυσή πόρπη, που απεικονίζει το έμβλημα της ΑΕΔ

Ενδρομίδες μαύρες

Κάλτσες μαύρες

Περιχειρίδες φωσφορίζουσες άσπρες

Γάντια άσπρα δικυκλιστή

Διακριτικά βαθμού

Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ στο αριστερό μέρος του γιακά του χιτωνίου

Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε (Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ», κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

Κορδόνι σφυρίκτρας

Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο

Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ ΟΝΟΜΑΣΙΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Άρθρο 18 Βασικές στολές των Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων

1. Οι βασικές στολές των Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι ακόλουθες:

α. Στολή εξόδου

β. Στολή Παρατάξεων - Παρελάσεων

γ. Στολή Υπηρεσίας - Ασκήσεων

2. Αναλυτικά, η σύνθεση των βασικών στολών των Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζεται στους οικείους Κανονισμούς Στολών των Κλάδων των ΕΔ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ' ΟΝΟΜΑΣΙΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Άρθρο 19 Επιπρόσθετες στολές των Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι επιπρόσθετες στολές των Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων φέρονται από το οικείο στρατιωτικό προσωπικό, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τη φύση του έργου τους. Η αρίθμηση, η ονομασία και η σύνθεση των επιπρόσθετων στολών των Οπλιτών των ΕΔ καθορίζονται στους οικείους Κανονισμούς Στολών των Κλάδων των ΕΔ.

Άρθρο 20  Σύνθεση των στολών του προσωπικού του Λόχου Φρούρησης Απόδοσης Τιμών

Οι Οπλίτες που στελεχώνουν το Λόχο Φρούρησης - Απόδοσης Τιμών (ΛΦΑΤ) φέρουν, κατά την απόδοση τιμών σε επίσημους επισκέπτες της Κυβέρνησης ή της Ηγεσίας των ΕΔ κατόπιν εντολής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τις ακόλουθες στολές:

ΣΤΟΛΗ ΟΠΛΙΤΩΝ ΛΦΑΤ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ)

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

-Πηλήκιο σκούρο μπλε γαλλικού τύπου

-Λοφίο γαλάζιο- άσπρο

-Χιτώνιο σκούρο μπλε κλειστό

-Παντελόνι γαλάζιο (ουρανί)

-Επωμίδες μπλε

-Πουκάμισο λευκό χωρίς γιακά

-Ζώνη μαύρη δερμάτινη με φυσιγγιοθήκες

-Σπαθόλουρο

-Γάντια λευκά υφασμάτινα

-Ενδρομίδες μαύρες

-Κάλτσες μαύρες

-Όπλο με ξιφολόγχη και αορτήρα μαύρο

-Έμβλημα Τ/ ΓΕΕΘΑ στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού

-Πηλίσκος

-Χιτώνιο σκούρο μπλε (Μπελαμάνα)

-Διακριτικά βαθμού και ειδικότητας ή τέχνης

-Παντελόνι σκούρο μπλε

-Φανέλα λευκή ναύτου

-Περιλαίμιο (Κολαρίνα) μπλε

-Μαντήλι μαύρο

-Κορδόνι λευκό

-Κάλτσες μαύρες

-Ημιάρβυλα μαύρα

-Ζωστήρας λευκός

-Ξιφοκρεμάστρα λευκή

-Γκέτες λευκές

-Όπλο με ξιφολόγχη και αορτήρα λευκό

-Έμβλημα Τ/ ΓΕΕΘΑ

-Πηλήκιο αερονόμου

-Χιτώνιο μακρύ κυανόφαιο ανοικτό

-Παντελόνι κυανόφαιο

-Ζώνη βαθυκύανος

-Πουκάμισο βαθυκύανο

-Γραβάτα μαύρη

-Γάντια λευκά υφασμάτινα

-Ενδρομίδες μαύρες

-Κάλτσες μαύρες

-Ζωστήρας

-Διακριτικά βαθμού κυανόφαια (οι δικαιούμενοι)

-Διακριτικό σήμα αετού της ΠΑ

-Όπλο με ξιφολόγχη και αορτήρα μαύρο

-Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ

Σημειώσεις:

1. Το κολάρο του χιτωνίου φέρει χρυσή λωρίδα και τα σήματα του πεζικού, όπως του Αξκού.

2. Το παντελόνι φέρει κόκκινη ρίγα πλάτους 2 χιλ. στην εξωτερική ραφή.

3. Οι επωμίδες φέρουν κόκκινες γραμμές 2 χιλ. στις δυο άκρες της.

4. Το έμβλημα ΤΙ ΓΕΕΘΑ φέρεται στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού.

Σημειώσεις:

1. Στην ξιφοκρεμάστρα, η οποία φέρεται στο αριστερό ισχύο, τοποθετείται πλαστικός κολεός πράσινου χρώματος.

2. Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού.

Σημειώσεις:

1. Ο ζωστήρας είναι μαύρος δερμάτινος και φέρεται εξωτερικά του χιτωνίου με αναρτήρα ξιφολόγχης και φυσιγγιοθήκες. Η πόρπη είναι επιχρυσωμένη με ανάγλυφη παράσταση του αετού.

2. Τα διακριτικά βαθμού φέρονται στα μανίκια του χιτωνίου

3. Το διακριτικό σήμα αετού της ΠΑ φέρεται στα μανίκια

4. Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού.

ΣΤΟΛΗ ΟΠΛΙΤΩΝ ΛΦΑΤ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ (ΘΕΡΙΝΗ)

   

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

-Πηλήκιο σκούρο μπλε γαλλικού τύπου

-Λοφίο γαλάζιο- άσπρο

-Χιτώνιο μπλε κλειστό

-Παντελόνι ανοικτό μπλε

-Επωμίδες μπλε

-Πουκάμισο λευκό χωρίς γιακά

-Ζώνη μαύρη δερμάτινη με φυσιγγιοθήκες

-Σπαθόλουρο

-Γάντια λευκά υφασμάτινα

-Ενδρομίδες μαύρες

-Κάλτσες μαύρες

-Όπλο με ξιφολόγχη και αορτήρα μαύρο

-Έμβλημα Τ/ ΓΕΕΘΑ στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού

-Πηλίσκος

-Χιτώνιο λευκό (Μπελαμάνα)

-Διακριτικά βαθμού και ειδικότητας ή τέχνης

-Παντελόνι λευκό

-Φανέλα λευκή ναύτου

-Περιλαίμιο (Κολαρίνα) μπλε

-Μαντήλι μαύρο

-Κορδόνι λευκό (Λιγαδούρα)

-Κάλτσες μαύρες

-Ημιάρβυλα μαύρα

-Ζωστήρας λευκός

-Ξιφοκρεμάστρα λευκή

-Γκέτες λευκές

-Όπλο με ξιφολόγχη και αορτήρα λευκό

-Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ

-Πηλήκιο αερονόμου

-Χιτώνιο μακρύ κυανόφαιο θερινό ανοικτό

-Παντελόνι κυανόφαιο θερινό

-Ζώνη βαθυκύανος

-Πουκάμισο βαθυκύανο

-Γραβάτα μαύρη

-Γάντια λευκά υφασμάτινα

-Ενδρομίδες μαύρες

-Κάλτσες μαύρες

-Ζωστήρας

-Διακριτικά βαθμού κυανόφαια (οι δικαιούμενοι)

- Διακριτικό σήμα αετού της ΠΑ

-Όπλο με ξιφολόγχη και αορτήρα μαύρο

-Έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ

Σημειώσεις:

1. Το κολάρο του χιτωνίου φέρει χρυσή λωρίδα και τα σήματα του πεζικού, όπως του Αξκού.

2. Το παντελόνι φέρει κόκκινη ρίγα πλάτους 2 χιλ. στην εξωτερική ραφή.

3. Οι επωμίδες φέρουν κόκκινες γραμμές 2 χιλ. στις δυο άκρες της.

4. Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού.

Σημειώσεις:

Στην ξιφοκρεμάστρα, η οποία φέρεται στο αριστερό ισχίο, τοποθετείται πλαστικός κολεός πράσινου χρώματος.

Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού.

Σημειώσεις:

1. Ο ζωστήρας είναι μαύρος δερμάτινος και φέρεται εξωτερικά του χιτωνίου με αναρτήρα ξιφολόγχης και φυσιγγιοθήκες. Η πόρπη είναι επιχρυσωμένη με ανάγλυφη παράσταση του αετού.

2. Τα διακριτικά βαθμού φέρονται στα μανίκια του χιτωνίου

3. Το διακριτικό σήμα αετού της ΠΑ φέρεται στα μανίκια

4. Το έμβλημα Τ/ΓΕΕΘΑ φέρεται στον αριστερό βραχίονα 4 εκ. κάτω από τη ραφή του μανικιού.

Άρθρο 21 Διακλαδικές στολές του προσωπικού των Στρατονομικών Υπηρεσιών​ των Ενόπλων Δυνάμεων

1. Οι Οπλίτες που στελεχώνουν τις Στρατονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων με μεικτή σύνθεση προσωπικού, φέρουν κοινές- διακλαδικές στολές, ανεξαρτήτως του Κλάδου των ΕΔ, όπου ανήκουν. Οι ανωτέρω ειδικές στολές διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

α. Διακλαδική στολή Υπηρεσίας Οπλίτη Στρατονομικής Υπηρεσίας των ΕΔ

β. Διακλαδική στολή Ασκήσεων Οπλίτη Στρατονομικής Υπηρεσίας των ΕΔ

γ. Διακλαδική στολή Οπλίτη Δικυκλιστή Στρατονομικής Υπηρεσίας των ΕΔ

2. Η σύνθεση των προαναφερόμενων ειδικών διακλαδικών στολών περιλαμβάνεται στο άρθρο 22 του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 22 Σύνθεση των διακλαδικών στολών του προσωπικού των Στρατονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων

Α. ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΠΛΙΤΗ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΔ

Χειμερινή

Θερινή

  • Πηλήκιο πλατύγυρο βαθυπράσινο

  • Χιτώνιο μακρύ βαθυπράσινο

  • Παντελόνι βαθυπράσινο

  • Πουκάμισο άσπρο

  • Γραβάτα μαύρη

  • Πουλόβερ εσωτερικά χιτωνίου (προαιρετικά)

  • Επενδύτης εκστρατείας (τζάκετ) (προαιρετικά)

  • Εξάρτυση πλαστική, άσπρη με χρυσή πόρπη, που απεικονίζει το έμβλημα της ΑΕΔ

  • Άρβυλα μαύρα (φέρονται με τις άκρες του παντελονιού μέσα σ’ αυτά)

  • Κάλτσες φαιοπράσινες

  • Γάντια άσπρα

  • Διακριτικά βαθμού (οι δικαιούμενοι)

  • Μεταλλικό διακριτικό της ΑΕΔ στα πέτα

  • Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ κάτω από το μεταλλικό διακριτικό της ΑΕΔ

  • Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε (Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» στο αριστερό μανίκι, κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

  • Κορδόνι σφυρίκτρας

  • Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο

  • Διακριτικά σήματα ΕΔ κλπ. (οι δικαιούμενοι)

  • Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

  • Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

  • Πηλήκιο πλατύγυρο βαθυπράσινο

  • Παντελόνι βαθυπράσινο

  • Πουκάμισο άσπρο

  • Εξάρτυση πλαστική, άσπρη με χρυσή πόρπη, που απεικονίζει το έμβλημα της ΑΕΔ

  • Άρβυλα μαύρα (φέρονται με τις άκρες του παντελονιού μέσα σ' αυτά)

  • Κάλτσες φαιοπράσινες

  • Διακριτικά βαθμού (οι δικαιούμενοι)

  • Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ στους γιακάδες του υποκαμίσου

  • Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε (Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» στο αριστερό μανίκι, κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

  • Κορδόνι σφυρίκτρας

  • Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο

  • Διακριτικά σήματα ΕΔ κλπ. (οι δικαιούμενοι)

  • Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

  • Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

Β. ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΟΠΛΙΤΗ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΔ

Χειμερινή

Θερινή
  • Πηλήκιο ασκήσεων χρώματος μαύρου

  • Χιτώνιο παραλλαγής

  • Εσωτερική επένδυση χιτωνίου

  • Φουλάρι παρατάξεων- παρελάσεων με διακριτικό ΑΕΔ (φέρεται μόνο κατά τις παρελάσεις)

  • Πουλόβερ εσωτερικά χιτωνίου (προαιρετικά)

  • Επενδύτης εκστρατείας (τζάκετ) (προαιρετικά)

  • Παντελόνι παραλλαγής

  • Εσωτερική επένδυση παντελονιού (προαιρετικά)

  • Εξάρτυση πλαστική, μαύρη με μαύρη πόρπη

  • Αρβυλα μαύρα

  • Κάλτσες φαιοπράσινες

  • Γάντια μάλλινα (προαιρετικά)

  • Διακριτικά βαθμού (οι δικαιούμενοι)

  • Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ στους γιακάδες του χιτωνίου

  • Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε (Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» στο αριστερό μανίκι, κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

  • Κορδόνι σφυρίκτρας

  • Ταινία με ονοματεπώνυμο

  • Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο -Διακριτικά σήματα ΕΔ κλπ. (οι δικαιούμενοι)

  • Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

  • Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

  • Πηλήκιο ασκήσεων χρώματος μαύρου

  • Χιτώνιο παραλλαγής με αναδιπλωμένα μανίκια

  • Εσωτερική επένδυση χιτωνίου

  • Φουλάρι παρατάξεων- παρελάσεων με διακριτικό ΑΕΔ (φέρεται μόνο κατά τις παρελάσεις)

  • Επενδύτης εκστρατείας (τζάκετ) (προαιρετικά)

  • Παντελόνι παραλλαγής

  • Εξάρτυση πλαστική, μαύρη με μαύρη πόρπη

  • Αρβυλα μαύρα

  • Κάλτσες φαιοπράσινες

  • Διακριτικά βαθμού (οι δικαιούμενοι)

  • Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ στους γιακάδες του χιτωνίου

  • Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε (Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» στο αριστερό μανίκι, κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

  • Κορδόνι σφυρίκτρας

  • Ταινία με ονοματεπώνυμο

  • Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο

  • Διακριτικά σήματα ΕΔ κλπ. (οι δικαιούμενοι)

  • Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

  • Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

Γ. ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΟΠΛΙΤΗ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΔ

​Χειμερινή - Θερινή

Κράνος δικυκλιστή με αναγραφόμενη στην αριστερή πλευρά του, τη λέξη «ΑΕΔ»

Χιτώνιο από δερμάτινη μαύρου χρώματος

Παντελόνι από δερμάτινη χρώματος μαύρου με χρυσή ταινία

Εξάρτυση πλαστική άσπρη με χρυσή πόρπη, που απεικονίζει το έμβλημα της ΑΕΔ

Ενδρομίδες μαύρες

Κάλτσες μαύρες

Περιχειρίδες φωσφορίζουσες άσπρες

Γάντια άσπρα δικυκλιστή

Διακριτικά βαθμού (οι δικαιούμενοι)

Μεταλλικός Αριθμός Μητρώου ΑΕΔ στο αριστερό μέρος του γιακά του χιτωνίου

Περιβραχιόνιο χρώματος μπλε (Σημείωση: Το περιβραχιόνιο καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό βραχίονα. Στο άνω μέρος του τίθεται διακριτικό επίρραμα «Στρατονομία» ή «Ναυτονομία» ή «Αερονομία». Κάτωθεν του διακριτικού τίθεται το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» στο αριστερό μανίκι, κάτω από το Έμβλημα το διακριτικό βαθμού και στη συνέχεια η λέξη «ΑΕΔ»)

Κορδόνι σφυρίκτρας

Έμβλημα ΑΕΔ στο αριστερό ημιθωράκιο

Πιστόλι ή περίστροφο με θήκη αναρτημένη από τη δεξιά πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

Μαύρη αστυνομική ράβδος με θήκη αναρτημένη από την αριστερή πλευρά της πλαστικής εξάρτυσης

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ
ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

Άρθρο 23 Στολές που φέρει το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ σε εορτές - τελετές - εκδηλώσεις

Α/Α

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΤΕΛΕΤΕΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΟΛΗΣ

Α

ΠΡΟΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΕΣ

1

Επίσημες του Προέδρου της Δημοκρατίας

2 ή 3

2

Ανεπίσημες του Προέδρου της Δημοκρατίας - επισκέψεις Προέδρου της Δημοκρατίας σε Στρατόπεδα - Μονάδες - Επιτελεία

8

3

Επίσημες Αρχηγών Ξένων Κρατών ή του Οικουμενικού Πατριάρχη

3

4

Ανεπίσημες Αρχηγών Ξένων Κρατών ή του Οικουμενικού Πατριάρχη

8

5

Επίσημες του Πρωθυπουργού, Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και των αντιστοίχων μ’ αυτούς ξένων κρατών

8

6

Ανεπίσημες του Πρωθυπουργού, Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας

8

7

Επίσημες Διοικητών Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Επισκόπων

8

Β

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

8

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελλήνων Αξιωματικών σε Μονάδες και Επιτελεία άλλης χώρας (στην ανταπόδοση φέρεται η στολή που έφερε ο ξένος κατά την επίσκεψή του)

8

9

Στους αναγραφόμενους στις παραγράφους 5 και 8 του παρόντος Μέρους

8

10

Ανταλλαγή επισήμων επισκέψεων μεταξύ Ελληνικών Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών

8

Γ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

 

11

Του Προέδρου της Δημοκρατίας

3

12

Σε κάθε άλλη περίπτωση

8 ή 8γ θερινή (Αφρικανς)

Δ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

 

13

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

6 ή 8

14

Σε επίσημους ξένους

6 ή 8

15

Στον Πρωθυπουργό, Υπουργό, Αναπληρωτή Υπουργό, Υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας και στους Αξιωματικούς των παραγράφων 5 και 7 του παρόντος Μέρους, εφόσον η παρουσίαση γίνεται με αίτηση του Αξιωματικού

8

16

Στον Διοικητή, Επιτελάρχη, Υπαρχηγό, Αρχηγό κατά την πρώτη παρουσίαση στη Μονάδα και κατά την τελευταία, λόγω αποχωρήσεως του στρατιωτικού

8

Ε

ΤΕΛΕΤΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

 

17

25η Μαρτίου

2 ή 6 όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων

18

28η Οκτωβρίου

2 ή 6 όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων

19

21η Νοεμβρίου

2, κατά τη Δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων και 6, στις λοιπές εκδηλώσεις

ΣΤ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

 

20

Πρωτοχρονιά (1η Ιανουάριου)

2

21

Κατάδυση Τιμίου Σταυρού (6η Ιανουάριου)

6

22

Περιφορά Επιταφίου

6

23

Ανάσταση του Κυρίου

6

24

Τελετές Εορτασμού για τους Προστάτες των Κλάδων των ΕΔ (Αγίου Γεωργίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Νικολάου, Ταξιαρχών)

2

25

Λοιπές εορτές (πχ Κυριακή της Ορθοδοξίας)

8

Ζ

ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

26

Οι Αξιωματικοί που υπηρετούν σε ΑΣΕΙ - ΣΣΑΣ - ΣΑΝ

1 (σε όλες τις εκδηλώσεις αντί των στολών 2 ή 6 των λοιπών)

27

Αξιωματικοί που έχουν το γενικό πρόσταγμα σε παρελάσεις και οι βοηθοί τους

7

28

Οι επικεφαλής στις παρελάσεις και παρατάξεις με ένοπλο τμήμα

7

29

Ορκωμοσία Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Παραγωγικών Σχολών

2

30

Ορκωμοσίες πρωτοετών μαθητών Στρατιωτικών Σχολών

2

31

Ορκωμοσίες λοιπού στρατιωτικού προσωπικού

8

32

Εορταστικές εκδηλώσεις απελευθέρωσης πόλεων

2 (ή 3 χειμερινή για το ΠΝ) ή 6 όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων

33

Άλλες στρατιωτικές τελετές και ιεροτελεστίες

8 ή 8γ θερινή (Αφρικανς)

34

Επίσημη έναρξη των εργασιών της Βουλής

8

35

Τελετές που έχει ορισθεί επίσημο πολιτικό ένδυμα

Φέρεται στολή κατά περίπτωση

36

Καθελκύσεις - παραλαβές και ενσωματώσεις Πλοίων, Αεροσκαφών κλπ

8 ή 8γ θερινή (Αφρικανς)

Η

ΓΑΜΟΙ - ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ - ΚΗΔΕΙΕΣ

 

37

Γάμοι, βαπτίσεις, στις οποίες παρευρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή έχει ορισθεί επίσημο πολιτικό ένδυμα

8 ή 8γ θερινή (Αφρικανς)

38

Ο/ Η Αξιωματικός, Ανθυπασπιστής ή Υπαξιωματικός που παντρεύεται με στολή

4

39

Αξιωματικοί που παρίστανται με στολή σε γάμο Αξιωματικού (τιμητική παράσταση)

3

40

Αξιωματικοί που κρατούν τις ταινίες του φερέτρου στη κηδεία Αξιωματικού ή επισήμου προσώπου

3

41

Αξιωματικοί επικεφαλής ενόπλων τμημάτων στις κηδείες

7

42

Οι λοιποί παρευρισκόμενοι στην κηδεία

8 ή 8γ θερινή (Αφρικανς)

Θ

ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ - ΓΕΥΜΑΤΑ - ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

43

Επίσημα προγεύματα ή δεξιώσεις Ελληνικών ή -ένων Αρχών

6 ή 8 ή 8γ θερινή (Αφρικανς)

44

Επίσημα γεύματα ή βραδινές δεξιώσεις Ελληνικών ή Ξένων Αρχών (στο εσωτερικό ή το εξωτερικό)

4 ή 6 ή 8 ή 8γ θερινή (Αφρικανς)

45

Επίσημες δεξιώσεις ή γεύματα ή εσπερίδες σε Πλοία, Στρατιωτικές Λέσχες ή σε Πρεσβείες Ξένων Κρατών ή Ξένες Αρχές

6 ή 8 ή 8γ θερινή (Αφρικανς)

46

Άλλες περιπτώσεις δεξιώσεων, γευμάτων και εσπερίδων για τις οποίες έχει ορισθεί επίσημο πολιτικό ένδυμα (Φράκο - Σμόκιν)

4 ή 6

47

Άλλες περιπτώσεις δεξιώσεων, γευμάτων και εσπερίδων ή θεατρικών παραστάσεων

6 ή 8

Ι

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

48

Μέλη Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου, Αεροδικείου

8

49

Μέλη Πειθαρχικών Συμβουλίων

8

50

Στέλεχος που παρουσιάζεται σε Πειθαρχικό Συμβούλιο

8

51

Εγκαλούμενο στέλεχος και μάρτυρες στελέχη σε Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο, Αεροδικείο και Πειθαρχικό Συμβούλιο

8

52

Παραλαβή - Παράδοση Διοικήσεως Μονάδας ή Υπηρεσίας.

3

Άρθρο 24 Στολές που φέρουν το τμήματα Στρατιωτικής Μουσικής των Κλάδων των ΕΔ σε εορτές - τελετές - εκδηλώσεις

1. Τα τμήματα της Στρατιωτικής Μουσικής των Κλάδων των ΕΔ φέρουν συγκεκριμένες στολές σε αντίστοιχες εορτές - τελετές - εκδηλώσεις, χωρίς κατ’ ανάγκη να απαιτείται ομοιομορφία με τα υπόλοιπα παρευρισκόμενα τμήματα, ως ακολούθως:

α. Στολή υπ’ αριθ. 1 (Επίσημη Στολή):

(1) Στις Εθνικές Επετείους.

(2) Όταν παρίσταται η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το άγημα απόδοσης τιμών αποτελείται από τη Προεδρική Φρουρά, Μαθητές Στρατιωτικών Σχολών και το Λόχο Φρούρησης - Απόδοσης Τιμών (ΛΦΑΤ).

(3) Κατά την απόδοση τιμών εντός Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΓΟΥ» στις επισκέψεις Υπουργών Άμυνας και Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Ξένων Κρατών.

(4) Σε ορκωμοσίες Αξιωματικών- Υπαξιωματικών και πρωτοετών μαθητών Παραγωγικών Σχολών.

β. Στολή υπ’ αριθ. 2 (Ημιεπίσημη Στολή):

(1) Σε εορτές - τελετές - εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός στρατοπέδων (πχ. απόδοση τιμών κατά τον εορτασμό Αγίων - Πολιούχων, κατάθεση στεφάνων, περιφορά εικόνων, επικήδειες τιμές, μουσικές εκδηλώσεις κλπ).

(2) Σε εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εντός Στρατοπέδων (πχ. περιφορά εικόνας, γενέθλια ημέρα Μονάδος κλπ).

(3) Σε ορκωμοσίες λοιπού στρατιωτικού προσωπικού.

(4) Σε εκδηλώσεις που συμμετέχουν τμήματα των Κλάδων των ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας.

γ. Στολή υπ’ αριθ. 3 (Παρατάξεων - Παρελάσεων):

(1) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Στρατιωτική Ηγεσία φέρει ανάλογη στολή.

(2) Εντός Στρατοπέδων, σε παρελάσεις και απόδοση τιμών στην Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν φέρεται η στολή υπ’ αριθ. 2.

δ. Στολή υπ’ αριθ. 4 (Επίσημη Στολή Ορχήστρας):

Φέρεται στις εκδηλώσεις- δεξιώσεις της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αντίστοιχες των κ. Α/ ΓΕ και σε όσες πραγματοποιούνται στην ΛΑΕΔ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β  ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ

Άρθρο 25

Η αντιστοιχία των στολών των Στελεχών των ΕΔ με τις πολιτικές ενδυμασίες, φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Α/Α

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΑΡΙΘΜΗΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ

ΑΝΔΡΩΝ

ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1.

Στολές Τελετών

Υπ’ αριθ. 2, 3

Σκούρο Κοστούμι

Βαθύχρωμη Ενδυμασία

2.

Στολή Εσπερίδων

Υπ’ αριθ. 4 και 5 (του ΠΝ)

Φράκο, Σμόκιν

Βραδινή Τουαλέτα

3.

Στολή Δεξιώσεων

Υπ’ αριθ. 6

Σκούρο Κοστούμι

Βαθύχρωμη Ενδυμασία

4.

Στολή Περιπάτου - Υπηρεσίας

Υπ’ αριθ. 8 και 8γ θερινή (Αφρικανς)

Σκούρο ή Ανοιχτόχρωμο  Κοστούμι

Βαθύχρωμη ή Ανοιχτόχρωμη Ενδυμασία

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012