logo-print

Άρθρο 17 - Εγκύκλιος 2/2015/ΔΕΠ/5.1.2016 - Επί του άρθρου 23 Αποδοχές αποσπασμένων ή μετακινούμενων υπαλλήλων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

05/01/2016

Κωδικοποιημένο
Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου αντιμετωπίζονται θέματα καταβολής αποδοχών των αποσπασμένων ή μετακινούμενων υπαλλήλων. Ειδικότερα : Με την παρ. 1 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι που αποσπώνται ή μετακινούνται από το φορέα τους σε άλλο φορέα λαμβάνουν τις μηνιαίες τακτικές αποδοχές της οργανικής τους θέσης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις χορήγησής τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάλληλος που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου στην οργανική του θέση αποσπασθεί σε άλλη θέση στην οποία δεν ασκεί πλέον τα ίδια καθήκοντα τότε θα σταματά η καταβολή του προβλεπόμενου επιδόματος θέσης ευθύνης. Το ίδιο ισχύει και με άλλα επιδόματα, όπως π.χ. το επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή το παραμεθορίων περιοχών.

Με την παρ. 2 ορίζεται ότι η καταβολή των αποδοχών των αποσπασμένων ή μετακινούμενων υπαλλήλων διενεργείται από την υπηρεσία στην οποία τοποθετούνται, εκτός εάν διαφορετικά ορίζεται σε ειδικές διατάξεις. Επισημαίνεται ότι ο γενικός κανόνας απαιτεί την καταβολή των αποδοχών από την υπηρεσία στην οποία αποσπάται ή μετακινείται ο υπάλληλος. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις κατά τις οποίες προβλέπεται νομοθετικά η καταβολή των αποδοχών των ως άνω υπαλλήλων από την οργανική τους θέση. Π.χ. όσοι αποσπώνται στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εξακολουθούν να λαμβάνουν τις αποδοχές τους από την οργανική τους θέση. Επιπλέον, στην περίπτωση που ο υπάλληλος εξακολουθεί να λαμβάνει τις αποδοχές του από την οργανική του θέση, αλλά δικαιούται και επίδομα θέσης ευθύνης, λόγω ανάληψης καθηκόντων προϊσταμένου στη θέση που αποσπάσθηκε, το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβάλλεται από την υπηρεσία υποδοχής. Μόνο στην περίπτωση που η Υπηρεσία υποδοχής δεν έχει δικό της προϋπολογισμό αναγκαστικά τότε αυτό θα καταβάλλεται μαζί με τις λοιπές αποδοχές από την οργανική του θέση.

Με την παρ. 3 προβλέπεται ότι, ειδικά για τις αποσπάσεις και τις μετακινήσεις που, πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις στις Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, όλες οι τακτικές αποδοχές, η δαπάνη που προκύπτει από την απόσπαση ή τη μετακίνηση, καθώς και το Επίδομα Υπηρεσίας Αλλοδαπής, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, της Υπηρεσίας ή του Φορέα στην οποία ανήκει ο μετακινούμενος ή αποσπώμενος υπάλληλος.

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send