logo-print

ΕΔΔΑ: Η πρόσβαση στον επαγγελματικό λογαριασμό email υπαλλήλου δεν παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή

Ποιες προϋποθέσεις θέτει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

14/01/2016

29/01/2018

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε (υπόθεση Bărbulescu v. Romania) ότι δεν υπάρχει προσβολή του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όταν εργοδότης απολύει εργαζόμενο, επειδή ο τελευταίος χρησιμοποίησε τις υποδομές της εταιρείας (internet, λογαριασμό email κ.λ.π.) στη διάρκεια του ωραρίου εργασίας και παρά την απαγόρευση του εσωτερικού κανονισμού εργασίας.

Ιστορικό

Ο Bărbulescu εργαζόταν σε μια ιδιωτική εταιρεία ως υπεύθυνος πωλήσεων και διαχειριζόταν έναν εταιρικό λογαριασμό email προκειμένου να απαντά στα αιτήματα των πελατών.

Η εταιρεία παρακολούθησε την χρήση του λογαριασμού και εντόπισε μηνύματα που αντάλλασσε ο υπάλληλος στο πλαίσιο προσωπικών και όχι επαγγελματικών επαφών, όπως για παράδειγμα μηνύματα με τον αδελφό ή την αρραβωνιαστικιά του σχετικά με προσωπικά θέματα, όπως ζητήματα υγείας και σεξουαλικής φύσης.

Η εταιρεία κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας με τον Bărbulescu επικαλούμενη παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού εργασίας, που απαγόρευε τη χρήση των πόρων της εταιρείας για προσωπικούς σκοπούς.

Ο Bărbulescu κινήθηκε νομικά εναντίον της εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι η απόφαση της να καταγγείλει τη σύμβαση βασίστηκε σε στοιχεία που σύλλεξε κατόπιν παραβίασης της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής.

Η απόφαση

Το Δικαστήριο έκρινε ότι το γεγονός ότι η εταιρεία είχε πρόσβαση στον επαγγελματικό λογαριασμό του Bărbulescu και βασίστηκε σε στοιχεία που βρήκε στον λογαριασμό για να καταγγείλει τη σύμβαση δικαιολογεί την επίκληση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

Εντούτοις, δεν είναι παράλογο ο εργοδότης να θέλει να επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι συνεπείς στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις κατά τις ώρες απασχόλησής τους, ενώ η πρόσβαση στον λογαριασμό έγινε με την πεποίθηση ότι περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται με τους πελάτες της εταιρείας.

Παράλληλα, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων δεν έγινε αναφορά στο ακριβές περιεχόμενο των μηνυμάτων αλλά μόνο στο ότι ο υπάλληλος είχε χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό για προσωπική επικοινωνία, χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των ατόμων με τα οποία επικοινώνησε

Το Δικαστήριο κατέληξε στο ότι τα εθνικά δικαστήρια είχαν καταλήξει σε μια δίκαιη στάθμιση του δικαιώματος του Bărbulescu στην ιδιωτική ζωή με το συμφέρον της εταιρείας και, επομένως, δεν υπήρξε προσβολή του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

send