logo-print

Άρθρο 5 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 83509/18.12.2015 - Διαδικασία επιστροφής χρηματικών ποσών που διατέθηκαν για την συγκαλυμμένη δράση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

31/12/2015

Κωδικοποιημένο
Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που ενήργησε και επόπτευσε την συγκαλυμμένη δράση επιστρέφει με εμπιστευτικό έγγραφό του τα αδιάθετα χρηματικά ποσά στην Τράπεζα της Ελλάδος και πιστώνεται ο λογαριασμός πίστωσης που αναφέρεται στο άρθρο 4 της παρούσας. Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρει τα ποσά στο λογαριασμό χρέωσης που αναφέρεται στο άρθρο 4 της παρούσας χωρίς άλλη εντολή.

2. Τα ποσά που διατέθηκαν για τις ανάγκες της συγκαλυμμένης δράσης και ανευρίσκονται σε οποιοδήποτε νόμισμα, είτε ως μετρητά, είτε ως κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό οποιουδήποτε είδους (προθεσμιακού, ταμιευτηρίου, όψεως, ατομικού ή κοινού) δεσμεύονται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας που διενεργεί τη συγκαλυμμένη δράση ως ανήκοντα στο Ελληνικό Δημόσιο και ενημερώνεται για την ενέργεια αυτή ο εισαγγελέας που ορίζεται στο άρθρο 44 Ν. 4139/2013. Σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης δημεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ακόμη δεσμεύονται τα κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με ποσά που διατέθηκαν για τη συγκαλυμμένη δράση, τα οποία δημεύονται με την καταδικαστική απόφαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Σε περίπτωση που τα δεσμευθέντα περιουσιακά στοιχεία έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους, πλην του αυτουργού και των συμμετόχων στο έγκλημα, υποβάλλεται από αυτούς αίτηση για την άρση της δέσμευσης και την απόδοσή τους στον εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση, η οποία εκδικάζεται μαζί με την κύρια υπόθεση. Σε περίπτωση που η κύρια υπόθεση αρχειοθετηθεί κατ’ άρθρο 43ΚΠΔ ή εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα, αποφαίνεται επί της αίτησης το συμβούλιο πλημμελειοδικών.

3. Για τα ποσά που διατέθηκαν για το σκοπό της συγκαλυμμένης δράσης ή απωλέσθηκαν παρόλο που είχαν ληφθεί μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου απώλειάς τους, διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας που προέβη στη συγκαλυμμένη δράση ή από ορισθέντα από αυτόν υπάλληλο. Σ’ εκείνον που διενεργεί την Ε.Δ.Ε. προσκομίζονται τα παραστατικά για τα ποσά που διατέθηκαν για τις ανάγκες της συγκαλυμμένης δράσης (δαπάνες ενοικίων, κίνησης, αγοράς διαφόρων ειδών κ.λπ.), το παραστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος για την επιστροφή σε αυτή των αδιάθετων χρηματικών ποσών και η απόφαση δέσμευσης των ανευρεθέντων κατά την επιχείρηση μετρητών ή κατατεθειμένων σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικών ποσών που είχαν διατεθεί για τη συγκαλυμμένη δράση και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Εφόσον διαπιστωθεί από το πόρισμα αυτής ότι έγινε ορθή χρήση των χρηματικών ποσών που διατέθηκαν για το σκοπό της συγκαλυμμένης δράσης ή ότι, παρά τη λήψη ανάλογων μέτρων ελαχιστοποίησης του κινδύνου απώλειας, αυτά απωλέσθηκαν και δεν είναι δυνατό να επιστραφούν στο ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος ή απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο, εκδίδεται χρηματικό ένταλμα ισόποσο του μη επιστραφέντος ποσού από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) που είναι αρμόδια για την υπηρεσία που διαχειρίστηκε το χρηματικό ποσό που δεν επιστράφηκε.

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,