logo-print

Άρθρο 8 - Νόμος 2225/1994 - Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/07/1994

Υπό κωδικοποίηση
Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

1. Συνιστάται Επιτροπή Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας κατά το άρθρο 76 παρ. 6 του Συντάγματος. Έργο της Επιτροπής είναι η κατάρτιση σύγχρονου Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

2. Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης από έναν Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Πρόεδρο και έως 15 επιστήμονες κατόχους διδακτορικού διπλώματος στο δημόσιο δίκαιο ως μέλη. Οι επιστήμονες αυτοί μπορεί να είναι και μέλη ΔΕΠ Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή Εισηγητές ή Πάρεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην Επιτροπή αυτή μπορεί να αποσπώνται ή να διατίθενται, με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, ως υπεράριθμα μέλη της Επιτροπής, υπάλληλοι του Δημοσίου ή νομικών προσώπων και οργανισμών του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείτο πριν τη θέση σε ισχύ του άρθρου 51 παρ. 1 του ν. 1892/1990. Με την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής ορίζεται και ο χρόνος περάτωσης του έργου, ο οποίος σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να παρατείνεται με όμοια απόφαση.

3. Η γραμματεία της Επιτροπής απαρτίζεται από υπαλλήλους του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης ή αποσπώμενους με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού από το δημόσιο τομέα, όπως αυτός οριοθετείτο πριν τη θέση σε ισχύ του άρθρου 51 παρ. 1 του ν. 1892/1990.

4. Η αμοιβή των μελών της Επιτροπής, η οποία θα εργαστεί ως ομάδα εργασίας, και της Γραμματείας, καθώς και ο τρόπος καταβολής της αμοιβής καθορίζονται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

5. Στο άρθρο 9 του ν. 301/1976 (ΦΕΚ 91 Α') προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

"3. Η διάθεση επ' αμοιβή όλων των τευχών της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ή φωτοαντιγράφων φύλλων αυτής, των βιβλίων και εντύπων, μπορεί να γίνεται και από νομαρχίες, μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εσωτερικών, στην οποία θα ορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο διάθεση γίνεται από υπάλληλο της οικείας νομαρχίας, ο οποίος με απόφαση του νομάρχη ορίζεται ταυτοχρόνως υπόλογος διαχειριστής.

Το Εθνικό Τυπογραφείο παρέχει στις οικείες νομαρχίες τον απαιτούμενο για το ανωτέρω έργο τεχνικό εξοπλισμό. Τα έσοδα αποδίδονται στο Εθνικό Τυπογραφείο κατά 80%. Το 20% των εσόδων παρακρατείται από την οικεία νομαρχία για την αντιμετώπιση των σχετικών λειτουργικών δαπανών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου".

6. Για τη συγκρότηση των επιτροπών των άρθρων 25 παρ. 3 και 26 παρ. 4 του ν. 2190/1994 σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που εδρεύουν στον ίδιο νομό και εποπτεύονται από το ίδιο υπουργείο, εφόσον δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ κάθε νομικού προσώπου, συγκροτείται μία ενιαία επιτροπή κατά νομό ή για κάθε νομαρχία του νομού Αττικής, με απόφαση του οικείου νομάρχη για όλα τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, από υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ. ή δημόσιους υπαλλήλους.

7. Υπάλληλοι οι οποίοι κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 56 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α') και 18 του ν. 2026/1992 (ΦΕΚ 43 Α') μετατάγηκαν ή μεταφέρθηκαν, ως πλεονάζοντες, σε θέσεις κατώτερης κατηγορίας ή σε θέσεις εκπαιδευτικής βαθμίδας κατώτερης εκείνης στην οποία ανήκαν, κατατάσσονται με πράξεις του οικείου υπουργού σε κενές θέσεις αντίστοιχου κλάδου ή ειδικότητας της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας που ανήκαν πριν από τη μετάταξη ή μεταφορά τους.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχουν κενές θέσεις στις υπηρεσίες που υπηρετούν, μπορεί να γίνει με αίτηση του υπαλλήλου μετάταξη ή μεταφορά σε κενές θέσεις άλλης υπηρεσίας, εντός του ίδιου νομού, με κοινή απόφαση των οικείων υπουργών.

Εάν δεν υπάρχουν κενές θέσεις για την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων εδαφίων, ο υπάλληλος κατατάσσεται στην πρώτη θέση που θα κενωθεί, κλάδου ή ειδικότητας εκπαιδευτικής βαθμίδας αντίστοιχης με εκείνη που ανήκε πριν από τη μετάταξη ή μεταφορά.

8. Την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται οι τυχόν συμβάσεις ή άλλες πράξεις απόσπασης και οι πράξεις ανάθεσης ή παράλληλης άσκησης καθηκόντων στις κατά το άρθρο 9 παρ. 2 εδάφ. α' του ν. 1388/1983 (ΦΕΚ 113 Α') και το άρθρο 45 παρ. 1 περίπτ. α' του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α') θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.), χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης.

Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, μετά γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ. μπορεί να τίθεται ανώτατο ετήσιο όριο ωρών διδασκαλίας κατά διδάσκοντα στα προγράμματα των εκπαιδευτικών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ. και των μονάδων εκπαίδευσης των υπουργείων και Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και ειδικό ωράριο για διδάσκοντες που είναι και δημόσιοι υπάλληλοι.

9. Στο προτελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του ν. 2198/1994, μετά τη λέξη "από" προστίθενται οι λέξεις "ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς,". Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 2190/1994, μετά τη λέξη "απασχόλησης" τίθεται κόμμα και προστίθενται οι λέξεις "με την επιφύλαξη της διάταξης του προτελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου".

10.α) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α') προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

"Όταν προκηρύσσεται πλήρωση θέσεων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων σε μία μόνο νομαρχία ή σε περισσότερες,, αλλά όχι πάνω από δέκα νομαρχίες, η δημοσίευση της προκήρυξης γίνεται σε δύο μόνο ημερήσιες κατά προτίμηση, εφημερίδες της έδρας του κάθε νομού. Αν δεν εκδίδονται δύο εφημερίδες, στην έδρα του νομού, η προκήρυξη δημοσιεύεται σε μία, αλλά δύο φορές".

β) Στην παρ. 4 του άρθρου 16 προστίθεται δεύτερο εδάφιο που έχει ως εξής:

"Με την προκήρυξη μπορεί να ορίζεται προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων μικρότερη των είκοσι (20) ημερών, αλλά όχι κάτω των δεκαπέντε (15) ημερών".

γ) Στην παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

"Η κύρια διαδικασία κατάρτισης των πινάκων προτεραιότητας αρχίζει την επομένη της λήξεως της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων".

δ) Στο άρθρο 18 του ν. 2190/1994 προστίθεται παράγραφος 15, η οποία έχει ως εξής:

"15. Οι διοριζόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 14 (παλιννοστούντες Πόντιοι ομογενείς), της παρ. 8 του άρθρου 17 και της παρ. 9 του παρόντος άρθρου (μόνιμοι κάτοικοι των νομών της Θράκης και των νησιών των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Καβάλας και Δωδεκάνησου), οι οποίοι αναλαμβάνουν με δήλωσή τους την υποχρέωση παραμονής τους επί ορισμένο χρονικό διάστημα στον τόπο διορισμού τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός της αντίστοιχης περιοχής πριν συμπληρωθεί ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής τους σε αυτή. Κάθε πράξη μετάθεσης ή απόσπασής τους, χωρίς καμιά εξαίρεση, είναι αυτοδικαίως άκυρη και θεωρείται ως ουδέποτε εκδοθείσα. Η απαγόρευση της παρούσας παραγράφου δεν ισχύει αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση εισαγωγής υπαλλήλου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης".

ε) Η παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 όργανα που ενεργούν κατά παράβαση των παραγράφων 1-4, 8, 9 και 15 του παρόντος άρθρου, διώκονται για παράβαση καθήκοντος κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα αυτεπαγγέλτως και παραπέμπονται υποχρεωτικά στην αρμόδια πειθαρχική δικαιοδοσία".

στ) Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 οι λέξεις "το 50ό", αντικαθίστανται από τότε που ίσχυσε ο νόμος αυτός (3.4.1994) με τις λέξεις "το 60ό" και στο τέλος της αυτής παραγράφου προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

"Με την κατά την παρ. 8 του παρόντος άρθρου ανακοίνωση μπορεί να ορίζεται ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης μικρότερο του 60ού έτους, ανάλογα με το είδος των εργασιών για τις οποίες γίνεται η πρόσληψη".

ζ) Στο τέλος της περίπτωσης α' της παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α') προστίθεται: "Οι υπαγόμενοι στην παρούσα διάταξη καταλαμβάνουν μέχρι το 40% του αριθμού των προσλαμβανόμενων σε κάθε ειδικότητα".

η) Στην περίπτωση β' της παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 μετά τις λέξεις "και ούτω καθεξής", προστίθενται οι λέξεις "μη υπαγόμενων στην παρούσα διάταξη όσων έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους".

θ) Στο τέλος της παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α') προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

"Μόνιμοι κάτοικοι των νομών της Θράκης και των νησιών των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Καβάλας και Δωδεκανήσου, προτάσσονται, επί ίσοις όροις, των υποψηφίων της αυτής κατηγορίας προτεραιότητας (α, β, γ, δ) κατά την πρόσληψη προσωπικού κατά το παρόν άρθρο από υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα της κατά τα ανωτέρω περιοχής τους ή για ανάγκες αυτής. Κατά την πρόσληψη προσωπικού του παρόντος άρθρου, από δήμους ή κοινότητες, οι υποψήφιοι που είναι κάτοικοι και δημότες του δήμου ή της κοινότητας που θα προσλάβει προσωπικό προηγούνται, επί ίσοις όροις, των υποψηφίων της αυτής κατηγορίας προτεραιότητας (α, β, γ, δ). Αν είναι δημότες και κάτοικοι άλλου δήμου ή κοινότητας, αλλά της ίδιας επαρχίας στην οποία ανήκει ο ανωτέρω δήμος ή κοινότητα, έπονται των υποψηφίων του προηγούμενου εδαφίου, αλλά προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων της αυτής κατηγορίας προτεραιότητας (α, β, γ, δ)".

ι) Στην περίπτωση α' της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α') προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

"Προκειμένου για τον ορισμό μελών των κοινών υπηρεσιακών συμβουλίων Ν.Π.Δ.Δ. που εδρεύουν σε νομό, πλην του νομού Αττικής, ως έδρα νοείται ο νομός".

ια) Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 2116/1993 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

"Κατ' εξαίρεση, για τους υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ. που εδρεύουν στο νομό Θεσσαλονίκης μπορεί να συνιστώνται περισσότερα του ενός κοινά υπηρεσιακά συμβούλια".

ιβ) Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 2190/1994 προστίθεται, από τότε που ίσχυσε, εδάφιο που έχει ως εξής:

"Περαιτέρω παράταση μέχρι 880 ώρες ακόμη επιτρέπεται μόνο για ωρομίσθιο προσωπικό που καλύπτει πάγιες ανάγκες των Ο.Τ.Α., εφόσον θα έχει συμπληρώσει δεκαοκτώ (18) μήνες συνεχούς απασχόλησης μέχρι 30 Ιουνίου 1994".

ιγ) Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 41 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α') οι λέξεις "και στη συνέχεια απασχολήθηκαν σε αυτό επί 24 μήνες" αντικαθίστανται με τις λέξεις εφόσον κατά την απόλυσή τους είχαν συμπληρώσει συνολική υπηρεσία στη ΔΕΠΑΝΟΜ και στο ανωτέρω νοσοκομείο δεκαοκτώ (18) μηνών".

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
send