logo-print

Άρθρο 11 - Νόμος 2225/1994

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/07/1994

Υπό κωδικοποίηση
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1746/ 1988 προστίθενται τα εξής δύο εδάφια:

"Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για ημεδαπής ή κοινοτικής προέλευσης οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ), που προβλέπονται από την Οδηγία του Συμβουλίου 85/611/ΕΟΚ και τη σχετική εθνική νομοθεσία, όπως ισχύουν. Στην περίπτωση αυτή το σύνολο των μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας, που ανήκουν στους κατά το αμέσως παραπάνω εδάφιο εξαιρούμενους από τον περιορισμό της ονομαστικοποίησης οργανισμούς και εταιρείες, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%) του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας για όλους μαζί και ποσοστό μεγαλύτερο του δυόμισι τοις εκατό (2,5%) του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας για τον καθένα.

Αν κατά την προεγγραφή οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%) συνολικά και του δυόμισι τοις εκατό (2,5%) ο καθένας, οι μετοχές που αναλαμβάνει ο καθένας από αυτούς μειώνονται αναλόγως, έτσι ώστε να τηρούνται τα παραπάνω όρια.

Τράπεζες ή ανώνυμες χρηματιστηριακές εταιρείες, που προσφέρουν κατά τις διατάξεις του π.δ. 350/1985, όπως ισχύει, υπηρεσίες αναδόχου της έκδοσης των μετοχών εταιρειών που είναι ιδιοκτήτριες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών και εισάγονται στο χρηματιστήριο, εφόσον καθίστανται κάτοχοι ονομαστικών μετοχών των παραπάνω εταιρειών λόγω της μη διάθεσής τους σε επενδυτές, δεν μπορούν να ασκούν το δικαίωμα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις ούτε να αντιπροσωπεύονται με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτές και προβαίνουν σε σχετική δήλωση παραίτησης από την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές πριν την έναρξη της εγγραφής. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παραγράφου αυτής η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού".

2. Το εδάφιο στ' της παραγράφου 4 του άρθρου 24 του ν. 1746/1988, όπως αυτό ισχύει μετά το άρθρο 7 του ν. 2206/1994 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"Με την επιφύλαξη των εδαφίων β' και γ' της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, η υποχρέωση ονομαστικοποίησης μέχρι φυσικού προσώπου των μετοχών ανώνυμων εταιρειών που είναι ιδιοκτήτριες εφημερίδων ή περιοδικών ή ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και οι περιορισμοί στη συγκέντρωση μετοχών ανώνυμων εταιρειών που είναι ιδιοκτήτριες τηλεοπτικών σταθμών, εξακολουθούν σε κάθε περίπτωση να ισχύουν, η δε παράβασή τους επιφέρει τις προβλεπόμενες στο άρθρο αυτό κυρώσεις που εφαρμόζονται κάθε φορά ως και κάθε άλλη προβλεπόμενη διοικητική ή άλλης φύσεως κύρωση.

3. Η ισχύς των δύο προηγούμενων παραγράφων ανατρέχει στο χρόνο ισχύος του άρθρου 7 του ν. 2206/1994.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ