logo-print

Άρθρο - Κοινή Υπουργική Απόφαση 1982/15.2.2016

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/02/2016

Κωδικοποιημένο
Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Α. 1. Για τη διαπίστωση της ανηλικότητας σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 3 του Π.δ. 113/2013 ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στις επόμενες παραγράφους.

2. Εάν, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου ο εκάστοτε αρμόδιος υπάλληλος αμφιβάλει σχετικά με την ανηλικότητα αιτούντος διεθνή προστασία, οφείλει να ενημερώσει τον Προϊστάμενο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου (ΠΓΑ), ο οποίος με σχετική απόφασή του, στην οποία αιτιολογείται ειδικώς η αμφιβολία σχετικά με την ανηλικότητα, παραπέμπει τον αιτούντα σε αρμόδια δομή του δημοσίου συστήματος υγείας ή σε εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Υγείας εντός της τοπικής αρμοδιότητας του ΠΓΑ στα οποία απασχολείται παιδίατρος, ψυχολόγος και λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία.

3. Στην αρμόδια δομή του δημοσίου συστήματος υγείας ή τον εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Υγείας ο προσδιορισμός της ανηλικότητας πραγματοποιείται με τους ακόλουθους διαδοχικά, τρόπους: α. Με βάση τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το βάρος, το δείκτη μάζας σώματος, τη φωνή και την τριχοφυΐα, μετά από κλινική εξέταση από τον παιδίατρο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τα σωματομετρικά δεδομένα. Η κλινική αυτή εξέταση πρέπει να διενεργείται με γνώμονα το σεβασμό της αξιοπρέπειας του προσώπου, και να λαμβάνει υπόψη αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις που αφορούν πολιτισμικά και φυλετικά στοιχεία, καθώς και συνθήκες διαβίωσης που δύνανται να επηρεάσουν την ανάπτυξη του ατόμου. Ο παιδίατρος οφείλει να αιτιολογεί την τελική του γνωμάτευση με βάση τα στοιχεία της ανωτέρω κλινικής εξέτασης.

4. Σε περίπτωση αδυναμίας προσδιορισμού της ηλικίας μέσω των μακροσκοπικών χαρακτηριστικών, η οποία βεβαιώνεται από τον παιδίατρο, θα ακολουθεί αξιολόγηση από τον ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό της δομής ή του φορέα, από τους οποίους θα εξετάζεται η γνωστική, η συμπεριφορική και η ψυχολογική ανάπτυξη του ατόμου και θα συντάσσεται σχετική έκθεση. Η ανωτέρω διαδικασία θα πραγματοποιείται σε γλώσσα που κατανοεί ο αιτών, μέσω διερμηνέα, εφόσον αυτό απαιτείται.

5. Σε περίπτωση που στην δομή του δημοσίου συστήματος υγείας ή τον εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας φορέα της παραγράφου 4 δεν απασχολείται ψυχολόγος ή δεν λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία, η παραπάνω αξιολόγηση μπορεί να διενεργηθεί και από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό που διατίθεται από φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

6. Σε περίπτωση που δεν προκύψει συμπέρασμα σχετικά με την ανηλικότητα και από την ανωτέρω διαδικασία, θα διενεργούνται οι ακόλουθες περιγραφόμενες ιατρικές εξετάσεις και συγκεκριμένα ακτινογραφία αριστερού καρπού και άκρας χειρός για τον προσδιορισμό της οστικής ηλικίας, εξέταση οδοντοστοιχίας και πανοραμική ακτινογραφία δοντιών.

7. Οι γνωματεύσεις και τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων παραδίδονται στον Προϊστάμενο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου, ο οποίος με σχετική πράξη του υιοθετεί το πόρισμά τους.

8. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προσδιορισμού της ηλικίας, λαμβάνεται μέριμνα ώστε:

α. να ενημερώνεται ο προσωρινός ή οριστικός επίτροπος του ανηλίκου ή ο τυχόν ορισθείς εκπρόσωπος του ανηλίκου ειδικά για την εκπροσώπηση του κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας και να διευκολύνεται η παρουσία του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση ο εκπρόσωπος δεν πρέπει να είναι πρόσωπο που βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων με τον ανήλικο, εξαιρουμένων ρητά όλων των άμεσα εμπλεκομένων στη διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας,

β. οι υποκείμενοι σε διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας να ενημερώνονται σε γλώσσα που κατανοούν για τη διαδικασία, τη συγκεκριμένη μέθοδο που θα ακολουθηθεί και τις ενδεχόμενες συνέπειες των αποτελεσμάτων και να τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν και να γνωστοποιούν τις απόψεις τους σε κάθε στάδιο αυτής,

γ. οι υποκείμενοι σε διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας να συναινούν στη διενέργεια της διαδικασίας για τον προσδιορισμό της ηλικίας,

δ. μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού της ηλικίας, το πρόσωπο που ισχυρίζεται ότι είναι ανήλικος να έχει ανάλογη μεταχείριση ως ανήλικος,

ε. μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται σε γλώσσα που κατανοεί για το περιεχόμενο της πράξης προσδιορισμού της ηλικίας και το δικαίωμα άσκησης αίτησης θεραπείας κατά αυτής σύμφωνα με το άρθ. 24 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, η οποία υποβάλλεται στη Γραμματεία του ΠΓΑ.

9. Σε κάθε περίπτωση, η διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση κατά την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

10. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσδιορισμού της ηλικίας, καθώς επίσης και σε περίπτωση αμφιβολιών μετά το πέρας αυτής, το πρόσωπο θεωρείται ανήλικο.

11. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται και από τις αρμόδιες αρχές του Π.δ. 114/2010, για τις αιτήσεις που εκκρεμούν ενώπιον τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθ. 34 παρ. 1 Π.δ. 113/2013 και στο άρθρο 12 παρ. 4 του Π.δ. 114/2010, σε περίπτωση που, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ενώπιον των ανωτέρω αρχών, υπάρξει ειδικώς αιτιολογημένη σχετική αμφιβολία.

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
send